Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/51

Listamustra - Listamustra 2014/51

A brit The X Factor 11. sorozatában diadalmaskodó Ben Haenow a várakozásnak megfelelően a szigetország dallistájának csúcsán debütált, mégsem ő, hanem Gordon Hill a karácsonyi rangsor legnagyobb sztárja, a sajtó jóval többet foglalkozik vele, mint a tehetségkutató tévéműsor győztesével.

Manapság, az internet korában ideig-óráig bárkiből sztár lehet. Gordon Hill kedvenc focicsapata, a Wealdstone F.C. minden meccsére kilátogat, amely alatt legurít néhány pohár sört. Megkérdezték tőle, miért szidja az ellenfelet a „You’ve Got No Fans”, azaz a „Nincsenek szurkolóitok” rigmussal. Hill finoman összeveszett az érdeklődővel, aki kérdőre vonta. A harminchárom másodperces videó tavaly márciusban került fel a YouTube-ra. Most a szövegre zenét komponáltak, és igazi klipet forgattak hozzá. A The Wealdstone Raider – Got No Fans című zeneszámocska a brit lista ötödik helyére érkezett meg.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Blank Space

Egyesült Királyság – Ben Haenow: Something I Need

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Dangerous

Magyarország – GRB: Légypapír

 

A teherautó sofőr sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját ötödik hete a pennsylvaniai Taylor Swift vezeti a Blank Space című slágerrel. A TOP 10 egyetlen új belépője az angol Ed Sheeran, aki a Thinking Out Loud című szerzeménnyel a 24. helyről a hatodikra lépett. Megfelezte helyezéseinek számát a massachusettsi Meghan Trainor – a Lips Are Movin című felvétellel a negyedik pozícióba jött fel.

A brit The X Factor 11. sorozatában – ahogy fent írtuk – Ben Haenow győzött. Az egykori teherautó sofőr a nagydöntőben előadott Something I Need című zeneszámmal, a coloradói OneRepublic dalának átdolgozásával 214 239 példánnyal szerezte meg a brit rangsor élét. A 43. helyről a negyedikre ugrott Olly Murs az amerikai Demi Lovatóval készült Up című szerzeménnyel. Olly szintén az említett tehetségkutató tévéműsorban tűnt fel, a hatodik, 2009-es széria második helyén végzett.

Németországban a francia David Guetta és az amerikai Sam Martin tért vissza a lista csúcsára a Dangerous című slágerrel, összességében harmadik hete uralják a mezőnyt. A hetedik pozícióba iratkozott fel a floridai Flo Rida rapper a Sage the Gemini kaliforniai rapperrel készült G.D.F.R. című felvétellel.

Nálunk a Single (track) Top 40 rangsorban második hete a GRB zeneszáma, a Légypapír vezet. Mariah Carey örökzöldje, a húszéves All I Want for Christmas Is You a harmadik helyen szerepel. Egy másik karácsonyi klasszikus, a Wham! harmincéves, Last Christmas című dala a 15. pozícióban található. Napjaink egyik vezető világslágere, az ír Hozier szerzeménye, a Take Me to Church a 28. helyen kezdett. A negyvenes mezőny másik újdonsága a Bring Me the Horizon angol metálzenekar a 38. pozícióban startoló Drown című felvétele. A rádióállomásaink harmadik hete Meghan Trainor zeneszámát, az All About That Basst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – J. Cole: 2014 Forest Hills Drive

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: X

Németország – Helene Fischer: Farbenspiel

Magyarország – Dynamic: Csak a név számít

 

Helene Fischer megunhatatlan korongja

Az Amerikai Egyesült Államokban Taylor Swift tizennyolc százalékkal többet értékesített az 1989 című stúdióalbumából, mint az előző héten, 324 ezer példányt, mégsem tudta megőrizni vezető helyét, az ezüstérmes pozícióba csúszott. Az élen J. Cole frankfurti születésű, Észak-Karolinában élő rapper nyitott a harmadik, 2014 Forest Hills Drive című stúdiólemezével, amelyből 375 ezer darab fogyott el a megjelenés hetében. Carrie Underwood oklahomai countryénekesnő karrierösszegző, Greatest Hits: Decade #1 című korongja 103 ezer példánnyal a negyedik, K. Michelle memphisi énekesnő második, Anybody Wanna Buy a Heart? című stúdióalbuma 88 ezerrel a hatodik helyen debütált.

Az Egyesült Királyságban 2014 két legsikeresebb angol férfiénekese tanyázik az első két pozícióban. Ed Sheeran júniusban kiadott X című második stúdiólemeze 214 451 darabbal vezet – ez az év legnagyobb példányszámban eladott albuma a szigetországban. A második helyen Sam Smith májusban piacra került első nagylemeze, az In the Lonely Hour szerepel. A legmagasabban rajtoló újdonság a New Yorkban élő Nicki Minaj a 22. pozícióba megérkező harmadik, The Pinkprint című stúdióalbuma.

A német piacon visszatért az eladási lista csúcsára az egykori Szovjetunióban, Krasznojarszkban született német Helene Fischer tavaly októberben megjelent nagylemeze, a Farbenspiel, amely megszakításokkal 14. hete uralja a mezőnyt.

Magyarországon Dynamic albumából, a Csak a név számít címűből adták el a legtöbbet. A tavalyi X-Faktor második helyezettje, az egy tag kiválásával időközben háromtagúra zsugorodott ByTheWay fiúcsapat első nagylemeze, a …For Life a 11., a Kispál és a Borz négy CD-t és egy DVD-t tartalmazó díszdoboza, az 1987-2016 a 16., a Hungarica albuma, az Oltalmadat remélem a 24., Vásáry André nagylemeze, a Mozijegy a 26. helyet szerezte meg.

Puha József

2014. 12. 23. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/51 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/51