Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/1

Listamustra - Listamustra 2015/1

Könnyen lehet, hogy máris tudjuk, melyik lesz 2015 legfurcsább zenei együttműködése. December 31-én jelent meg Kanye West újdonsága, az Only One, amely Paul McCartney közreműködésével készült. Az élő legenda orgonán játszik a szerzeményben.

Az Only One egy szívszorító szövegű ballada, amit Kanye West a kislányának írt 2007 novemberében elhunyt édesanyja, Donna West szemszögéből. „Mesélj Northnak rólam” – hallható a szövegben, majd néhány imádság is elhangzik. Az Only One a brit dallista 35. helyén debütált. A rapper még egy zeneszámot készített Paul McCartneyval, a Piss on My Grave címűt, s nem kizárt, hogy továbbiakat is rögzítenek.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Blank Space

Egyesült Királyság – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Dangerous

Magyarország – Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You

 

Philip George álomszerű bemutatkozása

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsán: hetedik hete Taylor Swift uralja a mezőnyt a Blank Space című slágerrel. A jövő héten – minden bizonnyal – átveszi a vezetést Mark Ronson és Bruno Mars az Uptown Funk! című felvétellel.

Az Uptown Funk! az Egyesült Királyságban egy hét megszakítással harmadik hete áll az élen – ezúttal 156 335 példánnyal tanyázik az első helyen. Az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel Philip George nottinghami lemezlovas-producer a Wish You Were Mine című szerzeménnyel, amelyben Stevie Wonder 1969-es My Cherie Amour című zeneszámából használ fel részleteket.

A német piacon – szintén megszakítással – ötödik hete David Guetta és Sam Martin Dangerous című dala az első. A francia lemezlovas-producer előző slágere, a szintén az amerikai Sam Martinnal készült Lovers on the Sun hét hétig uralta a német rangsort. Guetta a novemberben kiadott hatodik, Listen című stúdióalbumáról több országban már egy új felvétellel, a What I Did for Love cíművel hódít, amelyben a skót származású Emeli Sandé énekel.

Idehaza a Single (track) Top 40 listán Mariah Carey húszéves, All I Want for Christmas Is You című szerzeménye vezet. További karácsonyi zeneszámok is szerepelnek a rangsorban: a Wham! harmincéves, Last Christmas című örökzöldje harmadikból lett tizedik, a Mennyből az angyal a Budapesti Gyermekkar és a Magyar Állami Hangversenyzenekar Kamarazenekara, valamint Csányi László karmester előadásában a 23., a Csendes éj ugyanezektől az előadóktól a 36., Chris Rea 1986-os dala, a Driving Home for Christmas a 24. helyen található új belépőként. A Jégvarázs (Frozen) című animációs filmből Idina Menzel Let It Go című slágerének magyar változata, a Legyen hó Füredi Nikolett előadásában a 31., a Quimby 2013 decemberében megjelent Kaktuszliget című nagylemezéről a Lámpát ha gyújtok című felvétel a 39. pozícióban kezdett. Rádióállomásaink második hete a svéd Avicii zeneszámát, a The Dayst című sugározzák a leggyakrabban, amelyben Robbie Williams énekel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – George Ezra: Wanted on Voyage

Németország – AC/DC: Rock or Bust

Magyarország – Különböző előadók: A Játékkészítő

 

A Status Quo jubileuma

Taylor Swift október végén piacra került ötödik, 1989 című stúdióalbumából újabb 430 ezer példány fogyott el az Amerikai Egyesült Államokban. Ezzel megőrizte vezető helyét, s 2014 összesített listáján is első lett 3,66 millió példánnyal, megelőzve a Jégvarázs 2013 novemberében kiadott nagylemezét, amelyből tavaly 3,53 millió példányt adtak el az USA-ban.

A brit piacon George Ezra június végén megjelent Wanted on Voyage című albumából, a szigetországban 2014 harmadik legsikeresebb nagylemezéből értékesítették a legtöbbet, 72 121 példányt. A korong a harmadik hetét tölti a csúcson, októberben két hétig uralta a mezőnyt. A Status Quo bekerült az elitmezőnybe. Az angol rockegyüttes az októberben kiadott Aquostic (Stripped Bare) című albumával a 34. pozícióban tanyázik – a különböző kiadványai eddig összesen ötszáz hétig szerepeltek a rangsorban. A zenekar az ötvenedik, amelynek sikerült ez a bravúr. Az örökranglistát a Queen vezeti 1457 héttel, a második a The Beatles 1406, a harmadik Elvis Presley 1364 héttel.

Németországban az ausztrál AC/DC nagylemeze, a Rock or Bust tért vissza az élre, amely három hete a csúcson nyitott. Értelemszerűen jócskán megnőtt a kereslet a december 21-én nyolcvanévesen elhunyt osztrák Udo Jürgens korongjai iránt. Közülük legmagasabban, a hatodik helyen az Udo Jürgens und seine Gäste: Mitten im Leben – Das Tribute Album található.

Nálunk A Játékkészítő nagylemezéből fogyott el legtöbb. A zenés akciómese december 27. és december 30. között volt látható a budapesti Tüskecsarnokban napi három alkalommal. A negyvenes mezőny egyetlen újdonsága az Ismerős Arcok a 29. pozícióba megérkező, három DVD-t és egy CD-t tartalmazó Tizenöt év dalokban, mozgó képekben című kiadványa.

Puha József

2015. 01. 06. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/1