Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/2

Listamustra - Listamustra 2015/2

Máris itt van 2015 első zenei botránya, pontosabban műbotránya. A főszereplője Sia nyilván pontosan tudta, hogy ezt a hatást fogja kiváltani. Az ausztrál énekesnő a „botránnyal” elérte, amit akart: ismét reflektorfényben van, a tavaly júliusban kiadott hatodik, 1000 Forms of Fear című stúdiólemeze iránt pedig újra megnőtt a kereslet, a brit albumeladási listán a 72. helyről a 15. pozícióba ugrott.

Január 7-én debütált Sia korongjának második klipesített zeneszáma, az Elastic Heart videoklipje. A felvétel eredetijét, amelyet az énekesnő The Weeknd kanadai énekes-producerrel és Diplo amerikai lemezlovas-producerrel készített, még 2013 októberében megismerhettük Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire) című film betétdalaként. A videóban ugyanaz a kislány, Maddie Ziegler táncol, mint Sia előző, Chandelier című slágerének klipjében, ám ezúttal nem egyedül, hanem Shia LaBeouf színésszel. A kisfilmet sokan gyermekmolesztálónak tartják, az énekesnőt pedig azzal vádolják, hogy a pedofíliát népszerűsíti. Sia a Twitteren természetesen bocsánatot kért azért, ha bárkit is felkavart vele, hozzátéve, a táncosok csupán az ő pszichéjének harcoló oldalát jelenítik meg. „Egyfajta érzelmi tartalmat szerettem volna létrehozni, nem megbotránkoztatni” – írta.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Dangerous

Magyarország – GRB: Légypapír

 

Tarol az Uptown Funk!

Az Amerikai Egyesült Államokban hét hét után trónfosztott lett Taylor Swift a Blank Space című szerzeménnyel. Ahogy egy hete jeleztük, Mark Ronson angol zenész-producer és Bruno Mars hawaii énekes vette át a vezetést az Uptown Funk! című zeneszámmal. Ronson korábban nem szerepelt a százas mezőnyben. Marsnak ez a hatodik amerikai listavezetője: B.o.B Nothin’ on You című felvételének közreműködőjeként (2010-ben két hétig), valamint a Just the Way You Are (2010-ben négy hétig), a Grenade (2011-ben négy hétig), a Locked Out of Heaven (2012-ben és 2013-ban hat hétig) és a When I Was Your Man (2013-ban egy hétig) című slágereivel uralta a mezőnyt.

Az Uptown Funk! az Egyesült Királyságban egy hét megszakítással negyedik hete vezet. Eredetileg csak most januárban jelent volna meg, ám kiadását előre hozták miután december 6-án a brit The X Factorban Fleur East versenyző előadta, és hatalmas sikert aratott vele. A hetedik helyre iratkozott fel Tchami francia lemezlovas-producer a Kaleem Taylorral készült Promesses című dallal. Az év leendő felfedezettjeit megtippelő BBC Sound of 2015 szavazás második helyezettje, James Bay a megelőlegezett bizalom hozadékaként a nyolcvanadikból a 36. pozícióba lépett a Hold Back the River című szerzeménnyel, amely korábban a 18. helyen is tanyázott már.

A német piacon hatodik hete David Guetta és Sam Martin zeneszáma, a Dangerous az első.

Nálunk a Single (track) Top 40 lista élére visszatért a GRB Légypapír című felvétele – összességében harmadik hete uralja a mezőnyt. A rangsorban öt új belépő található: a svéd AronChupa dala, az I’m an Albatraoz a negyedik, Kanye West és Paul McCartney újdonsága, az Only One a 19., a francia The Avener zeneszáma, a Fade Out Lines a 22., a svéd ABBA 1980-as örökzöldje, a Happy New Year a 29., Bereczki Zoltán felvétele, a Toyboy (Hüvelyk Matyi dala) A Játékkészítő című zenés akciómeséből a 33. pozícióba érkezett meg. Rádióállomásaink harmadik hete a svéd Avicii az angol Robbie Williamsszel készült slágerét, a The Dayst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Sam Smith: In the Lonely Hour

Németország – Helene Fischer: Farbenspiel

Magyarország – Különböző előadók: A Játékkészítő

 

A Farbenspiel újabb győzelme

Az USA-ban 2014 legnépszerűbb albuma, a pennsylvaniai Taylor Swift ötödik, 1989 című stúdiólemeze vezet 244 ezer példánnyal. A második helyen 84 ezerrel a New Yorkban élő Nicki Minaj harmadik stúdióalbuma, a The Pinkprint, a harmadikon 83 ezerrel az angol Ed Sheeran második stúdiólemeze, az X, a negyediken 82 ezerrel egy másik angol férfielőadó, Sam Smith első stúdióalbuma, az In the Lonely Hour szerepel. A Vadregény (Into the Woods) című film zenéje 57 ezer példánnyal a 19. pozícióból a nyolcadikba jött fel.

A brit piacon 2014 második legsikeresebb korongja, Sam Smith nagylemeze, az In the Lonely Hour tavaly májusban került forgalomba. A megjelenést követően két hétig tanyázott a brit albumeladási lista csúcsán, majd szeptemberben két hétre visszatért oda, s a héten ismét vezet 34 551 példánnyal.

Németországban újból az egykori Szovjetunióban, Krasznojarszkban született német Helene Fischer 2013 októberében kiadott Farbenspiel című nagylemezéből fogyott el a legtöbb, amely megszakításokkal 15. hete uralja a mezőnyt. Három koronggal található a TOP 10-ben a december 21-én elhunyt Udo Jürgens. Az Udo Jürgens und seine Gäste: Mitten im Leben – Das Tribute Album a harmadik, a legsikeresebb dalait csokorba kötő Best of a hetedik, a Mitten im Leben a kilencedik.

Idehaza második hete A Játékkészítő című zenés akciómese CD-je a legkelendőbb. A Magna Cum Laude stúdiólemeze, a Köszönet a zenekar december 29-én a Papp László Budapest Sportarénában tartott tizenöt éves jubileumi koncertje hozadékaként a 17. helyről a másodikra ugrott. Majka és Curtis albuma, a Swing a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként a 33. pozícióban kezdett.

Puha József

2015. 01. 13. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/2 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/2