Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

James Bay vagy a Years & Years?

BBC Sound of... - James Bay vagy a Years & Years?

Az Egyesült Királyságban a feltörekvő tehetségeket is díjazzák, rangsorolják. A BRIT Awardson adják át a szakmai, Critics’ Choice díjat, a BBC pedig egy nagyszabású szavazás, a BBC Sound of… keretében próbálja kideríteni, ki lesz az év legnagyobb felfedezettje a brit piacon.

Tavaly mindkét elismerést Sam Smith zsebelte be. A londoni énekes beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a májusban megjelent első, In the Lonely Hour című nagylemezéből az Egyesült Királyságban 1,248 millió példányt (az év második legsikeresebb albuma), az USA-ban 1,21 milliót (az év harmadik legnépszerűbb korongja) adott el.

December 4-én jelentették be, hogy idén a Critics’ Choice díjat James Bay kapja.

BBC Sound of... - James Bay vagy a Years & Years?

A brit közszolgálati rádió BBC Sound of 2015 szavazásán ezúttal százharminckilenc brit szakember (zenei szerkesztő, újságíró, kritikus, producer, blogger) voksolt. Az első körben mindegyikük három jelöltet nevezhetett meg, így állt össze a december 1-jén nyilvánosságra hozott tizenötös lista. A jelöltek a világ bármely részéből származhattak, de nem vehettek részt tehetségkutató tévéműsorban, a szólisták nem lehettek ismert együttesek tagjai, s nem lehetett olyan saját felvételük vagy nagylemezük, amely november közepéig bejutott a brit dal- vagy albumeladási lista húszas mezőnyébe.

A BBC szavazását nagy figyelem kíséri, mivel a korábbi győztesek legtöbbje sikeresen gyökeret eresztett a zeneiparban. 2012-ben azonban melléfogott a szakma. Michael Kiwanuka kapta a legtöbb szavazatot, ám az Adele férfi megfelelőjeként emlegetett zenész továbbra is adós az igazi áttöréssel.

Az első öt helyezettet Huw Stephens műsorvezető hozta nyilvánosságra a BBC Radio 1 reggeli műsorában hétköznap, minden nap egyet jelentett be.

 

Az ötödik – George the Poet

A George Mpanga néven született, a cambridge-i egyetemen tanuló londoni költőről, rapperről a My City című verse révén hallhattunk először, amelyben a 2012-es nyári olimpia csillogását állítja szembe a nélkülözéssel, amit maga körül lát. „A legjobb ötben lenni olyan, mint egy hátba veregetés. Olyan, a pályán vagyok érzés. Folyamatosan tanulok. Ma már tudom, hogy ritmust adni a szavaknak nem ugyanaz, mint jelentést adni nekik” – mondta. Az MTV brit zenei vezetője, Anna Karatziva George-ra voksolt a szavazáson. „Magával ragadó, lenyűgöző. Azon kapod magad, hogy csüngsz minden szaván” – fogalmazott George the Poet munkásságáról.

 

A negyedik – Raury

A tizennyolc éves atlantai Raury Tullis nyolcéves kora óta rappel, és autodidakta módon tanult meg gitározni. Amikor arról kérdezik, kik voltak rá hatással, Bon Ivertől Phil Collinsig sorolja a neveket. „Az első dalomat háromévesen írtam, a címe Oh Little Fishy. Jobb hellyé akarom tenni a világot. Ez az elismerés örömteli, megtisztelő és alázatossá tesz. Ezek az emberek hisznek bennem, ezért fel kell nőnöm, hogy csodás zenét alkothassak. Emlékszem, 2012-ben Frank Ocean is ezen a szavazáson tűnt fel. Remélem, a nyomdokaiba léphetek” – nyilatkozta Raury.

 

A harmadik – Stormzy

A Michael Omari néven született londoni előadó a karizmatikus stílusával már nagy rajongótábort verbuvált a videomegosztó portálokon. Ő az első lemezszerződés nélküli rapper, aki szerepelt a Later… with Jools Holland című brit tévéműsorban, tavaly pedig a MOBO Awardson díjazták A legjobb grime-előadó kategóriában. „A harmadik helyezés mögött kemény munka és megfontoltság áll. A kívülállóknak minden, ami szövegelés, az rap. Mégis különbséget kell tenni az én és Kanye West vagy Jay-Z stílusa között. Az én zeném brit. Ugyanabból a kultúrából táplálkozik, mint az amerikai hiphop, de ahogy öltözünk, ahogy beszélünk, ahogy előadunk, az egészen más. Ez a brit utcai kultúra” – mondta Stormzy.

 

A második – James Bay

A rekedtes hangú, kiugró arccsontú és széles karimájú kalapot viselő angol énekes-gitárost a következő George Ezraként vagy Hozierként emlegetik. „A hertfordshire-i Hitchinben kényelmes és könnyű felnőni. A szüleimnek volt néhány remek nagylemeze és néhány nem annyira remek, nekik köszönhető, hogy felfedeztem a Rolling Stonest és Bruce Springsteent. Szeretném bebizonyítani, hogy megérdemlem ezt az elismerést. Alig várom, hogy előrukkolhassak az első albumommal”– fogalmazott James Bay, akinek Chaos and the Calm című nagylemeze március 23-án jelenik meg. A brit dallista nyolcvanadik helyéről a héten a 36-dikra lépett a Hold Back the River című szerzeményével.

 

A győztes – Years & Years

A londoni elektrozenei trió tavaly októberben már szerepelt a brit dallista tízes mezőnyében a The Magician belga lemezlovas-producer Sunlight című felvételének közreműködőjeként, amelynek a hetedik hely volt a csúcspozíciója. Érdekesség, hogy a Years & Years tavaly a BBC Sound of 2014 győztesével, Sam Smithszel turnézott. A tagok elmondása szerint Stevie Wonder, Joni Mitchell, a Radiohead és a TLC volt rájuk nagy hatással. Emre Turkmen szintetizátoros Hollandiában született és Törökországban élt, mielőtt tizenegy évesen az Egyesült Királyságba költözött. Mikey Goldsworthy basszusgitáros ausztrál származású. Az angol Olly Alexander énekes, billentyűs ígéretes színészi karriert adott fel a zenélésért. „Egy fiatal zenekar rengeteg ötlettel és egyértelmű elképzeléssel, ezek messzire fogják repíteni” – nyilatkozta a formáció győzelmét bejelentő Huw Stephens. „Az emberek figyelni fognak arra, amit csinálunk, ezt most már nem ronthatjuk el” – mondta Olly Alexander. (Új Szó)

 

BBC Sound of…

Évszám – győztes

2003 – 50 Cent

2004 – Keane

2005 – The Bravery

2006 – Corinne Bailey Rae

2007 – Mika

2008 – Adele

2009 – Little Boots

2010 – Ellie Goulding

2011 – Jessie J

2012 – Michael Kiwanuka

2013 – Haim

2014 – Sam Smith

2015 – Years & Years

Puha József

2015. 01. 20. 22:01

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 24. 9:17
))))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

James Bay vagy a Years & Years? cikk képei
BBC Sound of... - James Bay vagy a Years & Years?BBC Sound of... - James Bay vagy a Years & Years?