Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/3

Listamustra - Listamustra 2015/3

Idehaza negyedik hete Avicii slágere, a The Days a rádió által leggyakrabban sugárzott zeneszám, amelyben – nem kis meglepetésre – Robbie Williams énekel. A svéd zenésznek kontinensünkön egy másik dala is hódító útra indult.

Avicii az Egyesült Királyságban a 153. pozícióból a 16. helyre lépett a The Nights című felvétellel, amelyben az amerikai, nevadai Nicholas "RAS" Furlong énekel. A szerzemény a The Daysszel együtt a decemberben megjelent The Days / Nights EP című kiadványon található, amelyen mindkét zeneszám egy-egy remixe is hallható.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Németország – Kwabs: Walk

Magyarország – Wellhello: Rakpart

 

A „botrányklip” jótékony hatása

Az Amerikai Egyesült Államokban második hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars felvétele, az Uptown Funk! a legnagyobb sláger. A 17. pozícióban debütált Sia zeneszáma, a nagy port kavart, sokak szerint „a pedofíliát népszerűsítő” videoklippel támogatott Elastic Heart. Az ausztrál énekesnő eddig három szerzeménnyel szerepelt az élmezőnyben, kettőben közreműködőként énekel. David Guetta Titanium című slágerével a hetedik, Flo Rida Wild Ones című slágerével az ötödik, a Chandelier című szólódalával pedig a nyolcadik helyig jutott.

Az Uptown Funk! ötödik hete tanyázik a brit listán. Öt hete 118 117 példánnyal a csúcson kezdett, majd átadta a vezetést Ben Haenow-nak, a brit The X Factor 11. sorozata győztesének, aki a coloradói OneRpeublic Something I Need című felvételének átdolgozásával uralta a mezőnyt. Aztán Ronson és Bruno visszaszerezte a trónt. Zeneszámuk három hete 186 655, két hete 156 335, a múlt héten 129 871 példánnyal állt az élen, a héten 125 948 példánnyal vezet. Sia szerzeménye, az Elastic Heart a 61. pozícióját a 13. helyre cserélte.

Németországban Kwabs ghánai származású, Londonban élő énekes foglalta el a csúcsot a Walk című dallal. Odahaza és mifelénk már slágerré vált az angol Clean Bandit Jess Glynne-nel készült Real Love című felvétele, amely a német rangsorban a héten az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. A négyes fogat világslágere, a Rather Be – amelyben szintén Jess Glynne énekel – tavaly tavasszal négy hétig vezette a német listát.

Nálunk a Single (track) Top 40 rangsorban a Fluor Tomi és Diaz alkotta Wellhello zeneszáma, Rakpart  került az élre. A duó második, Apuveddmeg című szerzeményére a nyolcadik helyen lelünk. A Crazibiza és Chris Willis dala, a Lonely One a 29., Kökény Attila felvétele, a Rád gondolok a 35., Sam Smith egész világot meghódított slágere, a Stay with Me a negyvenedik pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – George Ezra: Wanted on Voyage

Németország – Unheilig: Gipfelstürmer

Magyarország – Dynamic: Csak a név számít

 

Carole King megunhatatlan korongja

Az USA-ban megszakításokkal kilencedik hete a pennsylvaniai Taylor Swift ötödik stúdióalbuma, az 1989 a legkelendőbb hanghordozó – ezúttal 155 ezret értékesítettek belőle. A TOP 10-ben egy új belépő található: az ötödik helyen nyitott a Rae Sremmurd Mississippi állambeli hiphopduó első, SremmLife című nagylemeze, amelyből 49 ezer fogyott el.

Az Egyesült Királyságban december 20-dika óta 2014 három legnépszerűbb albuma váltja egymást a csúcson. December 20-án 152 262 példánnyal az X (Ed Sheraan), december 27-én 214 451 darabbal az X, január 3-án 211 168 példánnyal az X, január 10-én 72 121 darabbal a Wanted on Voyage (George Ezra), január 17-én 34 551 példánnyal az In the Lonely Hour (Sam Smith) került az élre, a héten 24 553 darabbal ismét a Wanted on Voyage uralja a mezőnyt. Hatalmasat ugrott, a 104. pozícióból a 13. helyre lépett Gregory Porter amerikai dzsesszénekes Liquid Spirit című 2013-as nagylemeze. A 21. pozícióba tért vissza az amerikai Carole King 1971-es albuma, a Tapestry, amely 137. hete szerepel a listán. A Rolling Stone magazin szerint ez minden idők 36. legjobb nagylemeze.

A német piacon ismét az Unheilig német zenekar albuma, a Gipfelstürmer vezet, amely három hete az első helyen debütált.

Idehaza is visszatérő tanyázik a csúcson, Dynamic CD-je, a Csak a név számít, amely két hétig vezetett már, egy hete harmadik volt. A múlt heti listavezető, A Játékkészítő című zenés akciómese nagylemeze a 11. helyre csúszott, az ezüstérmes, a Magna Cum Laude albuma, a Köszönet pedig a negyvenes mezőnyből is kiszorult. A második és a harmadik pozícióban a rangsorba visszatérők találhatók: a másodikba Vásáry André nagylemeze, a Mozijegy, a harmadikba az Intim Torna Illegál harmadik stúdióalbuma, a Mindenkinek igaza van jött vissza.

Puha József

2015. 01. 20. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/3 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/3