Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/5

Listamustra - Listamustra 2015/5

Minden fokozható! Négy héttel ezelőtt az év első slágerlistás összefoglalójában azt írtuk, hogy Kanye West és Paul McCartney december 31-én kiadott közös dala, orgonás balladája, az Only One révén bizonyára máris megszületett 2015 legfurcsább zenei együttműködése. Az alkalmi páros egy újabb szerzeménnyel rukkolt elő, s ha már lúd, legyen kövér: egy énekesnőt is bevont a buliba.

Az énekesnő Rihanna. Nyilván azt sem gondolta senki, hogy Paul McCartney egyszer a barbadosi csillaggal fog dolgozni. Az akusztikus gitárra épülő FourFiveSeconds című, egyszerű kis felvétel az USA-ban és Kanadában január 24-én, az Egyesült Királyságban január 26-án került forgalomba. Rihannát és Kanye Westet McCartney kíséri gitáron. A zeneszám ahhoz kevés, túl semmilyen, hogy nagy slágerré váljon, de az már most egyértelmű, jóval nagyobbat robban, mint az Only One. Az amerikai listán az 54., a briten az ötödik helyen debütált. A dalocskát a három sztár a vasárnap sorra kerülő 57. Grammy Awardson élőben is előadja, a fellépés minden bizonnyal nagyot lendít a sikerén.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Németország – James Newton Howard featuring Jennifer Lawrence: The Hanging Tree

Magyarország – Taylor Swift: Shake It Off

 

Az Uptown Funk! az Umbrella nyomdokában

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját negyedik hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars slágere, az Uptown Funk! vezeti. A 12. helyről a tizedikre lépett a Fall Out Boy a Centuries című szerzeménnyel. Az illinoisi rockzenekar legutóbb 2007-ben szerepelt az élmezőnyben az ezüstérmes pozícióig jutó This Ain’t a Scene, It’s an Arms Race című felvétellel, eddigi legjobb helyezését érve el. Ezen kívül a Sugar, We’re Goin Down és a Dance, Dance című zeneszámokkal járta meg a tízes mezőnyt, mindkettő 2005-ben jelent meg, előbbi a nyolcadik, utóbbi a kilencedik pozícióig jutott.

A brit piacon hetedik hete az Uptown Funk! a legnépszerűbb dal. Legutóbb a brit The X Factor harmadik sorozatának győztese, Leona Lewis uralta a mezőnyt hét hétig 2007-ben a Bleeding Love című slágerrel. Ronsonnak és Marsnak időbeli sorrendben mostantól Rihanna és Jay-Z a követendő példa, akik szintén 2007-ben tíz hétig tanyáztak az élen az Umbrellával. A 127. helyről a harmadikra ugrott a The Black Eyed Peas énekesnője, Fergie a L.A. Love (La La) című szerzeménnyel, amely készülő, második szólólemezének beharangozója. A TOP 10-ben Rihanna, Kanye West és Paul McCartney fent említett felvétele mellett még egy új belépő található: a hetedik pozícióban kezdett az angol Karen Harding első zeneszáma, a Say Something.

Németországban ismét új az első helyezett. Az éhezők viadala: A kiválasztott című film első részéből a The Hanging Tree című dal foglalta el a csúcsot, amely a 64. életévében járó Los Angeles-i James Newton Howard zeneszerző szerzeménye, Jennifer Lawrence énekli. A múlt heti listavezető (Calvin Harris featuring Ellie Goulding: Outside) az ezüstérmes, a két héttel ezelőtti (Kwabs: Walk) a bronzérmes pozícióban szerepel. Az Uptown Funk! a hetedik helyről a negyedikre jött fel. A hetedik pozícióban rajtol Charli XCX angol énekesnő a Break the Rules című felvétellel.

Idehaza a Single (track) Top 40 rangsor múlt heti listavezetője, Fritz Kalkbrenner zeneszáma, a Back Home a negyvenedik helyre zuhant. Az élre a pennsylvaniai Taylor Swift 1989 című albumának első slágere, a Shake It Off került. A másodikra, a Blank Space-re a hetedik pozícióban lelünk. Rihanna, Kanye West és Paul McCartney dala, a FourFiveSeconds a 24. helyre érkezett meg. Rádióállomásaink hatodik hete Avicii szerzeményét, a The Dayst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Fall Out Boy: American Beauty / American Psycho

Egyesült Királyság – Meghan Trainor: Title

Németország – Vega: Kaos

Magyarország – David Guetta: Listen

 

Meghan Trainor brit győzelme

Az Amerikai Egyesült Államokban a Fall Out Boy iratkozott fel az albumeladási lista csúcsára az American Beauty / American Psycho című hatodik stúdiólemezével, amelyből 218 ezer példány fogyott el. Az élmezőnyben további három újdonság tanyázik: az ötödik helyen 58 ezerrel Joey Bada$$ brooklyni rapper első stúdióalbuma, a B4.DA.$$, a hetediken 51 ezerrel a The Decemberists oregoni folk-rock együttes hetedik stúdiólemeze, a What a Terrible World, What a Beautiful World, a nyolcadikon szintén 51 ezerrel az ohiói Marilyn Manson kilencedik stúdióalbuma, a The Pale Emperor nyitott.

A massachusettsi Meghan Trainor nagylemeze, a Title az USA-ban január 13-án, az Egyesült Királyságban január 26-án került forgalomba. Az amerikai rangsorban az élről a bronzérmes pozícióba csúszott, a britben az első helyen startol 25 246 példánnyal. A tízes mezőnyben további két új belépő található: a The Charlatans angol rockzenekar 12. stúdióalbuma, a Modern Nature a hetedik, Rae Morris angol énekesnő első stúdiólemeze, az Unguarded a kilencedik pozícióban debütált.

Németországban Vega német rapper albuma, a Kaos kezdett a csúcson. Marilyn Manson nagylemeze, a The Pale Emperor a negyedik, a Katzenjammer norvég együttes harmadik stúdióalbuma, a Rockland az ötödik helyet foglalta el.

Nálunk az eladási lista múlt heti első helyezettje, az Intim Torna Illegál CD-je, a Mindenkinek igaza van még a negyvenes mezőnyből is kiszorult. Egy olyan nagylemez került az élre, amely a múlt héten nem szerepelt a rangsorban, a francia David Guetta albuma, a Listen. Az ezüstérmes pozícióban is visszatérő található, a Gyerekdalok és mondókák című DVD és CD. Hobo nagylemeze, a Requiem a bluesért az ötödik, Marilyn Manson albuma, a The Pale Emperor a nyolcadik, az izlandi Björk korongja, a Vulnicura a 22., Hardwell holland lemezlovas-producer albuma, az United We Are a 39. helyre érkezett meg.

Puha József

2015. 02. 03. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/5