Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/6

Listamustra - Listamustra 2015/6

A filmiparban, a filmes portálokon ezekben a napokban A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című mozi a vezető téma, amelyről – természetesen – megoszlanak a vélemények. A sikere viszont óriási. Ebből a zeneipar is profitál, a filmhez nagylemez társul. Úgy tűnik, hogy nem a reklámdal lesz a legemlékezetesebb.

A szürke ötven árnyalata beharangozó képkockáinak végén elhangzik, hogy a filmet Beyoncé 2003-as Crazy in Love című világslágerének új változata erősíti. Egy újdonság, a Love Me Like You Do viszont jóval nagyobbat fog robbanni, bizonyára a következő hetek, hónapok egyik sikerszáma lesz. A szerzemény 172 368 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott a brit listán. Előadója Ellie Goulding. A fátyolos hangú angol énekesnő tökéletes választás az amerikai romantikus drámához. Ellie-nek ez a második brit listavezetője, a Burn című slágerrel 2013-ban három hétig uralta a mezőnyt. A film a héten megjelent zenei albuma igazi vegyes felvágott, szerepel rajta többek közt Annie Lennox (I Put a Spell on You), Skylar Grey (I Know You), The Weeknd (Earned It), sőt a The Rolling Stones (Beast of Burden) és Frank Sinatra (Witchcraft) egy-egy felvétele.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Németország – James Newton Howard featuring Jennifer Lawrence: The Hanging Tree

Magyarország – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

 

Egyre népszerűbb a FourFiveSeconds

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján őrzi vezető helyét az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars – az alkalmi páros ötödik hete trónol az Uptown Funk! című szerzeménnyel. Harmadik hete ezüstérmes az angol Ed Sheeran a Thinking Out Loud című zeneszámmal. Az ír Hozier a bronzérmes a Take Me to Church című slágerrel. Az 54. pozícióból a 15. helyre ugrott Rihanna, Kanye West és Paul McCartney felvétele, a FourFiveSeconds.

Az Egyesült Királyságban a trónfosztott Ronson és Mars egy hét megszakítással hét hétig uralták a mezőnyt. A FourFiveSeconds egy pozíciót javítva a negyedik. A nyolcadik helyre iratkozott fel Mike Mago holland producer a kanadai Dragonette szintipop zenekarral készült Outlines című dallal. A következő új belépőt csak a 39. pozícióban találjuk, a Kodaline ír rockegyüttes Honest című szerzeményét.

A német piacon második hete Az éhezők viadala: A kiválasztott című film első részéből a The Hanging Tree című sláger vezet. Az Uptown Funk! egyet javítva bronzérmes, a FourFiveSeconds a 21. helyen tanyázik.

Idehaza a Single (track) Top 40 rangsorban az Uptown Funk! a 14. pozícióból az élre jött fel. A FourFiveSeconds a 24. helyről a harmadikra lépett. A legmagasabban kezdő újdonság, a GRB zeneszáma, a Nincs határ a hatodik pozíciót foglalta el. A január 25-én elhunyt görög Demis Roussos egyik örökzöldje, a Forever and Ever a 33. helyen debütált. Rádióállomásaink hetedik hete a svéd Avicii az angol Robbie Williamsszel készült felvételét, a The Dayst sugározzák a leggyakrabban. Az Uptown Funk! a negyedik a sorban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Bob Dylan: Shadows in the Night

Németország – Favorite: Neues von Gott

Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

A Dire Straits megunhatatlan klasszikusa

Visszatért az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának csúcsára 2014 az amerikai piacon legkelendőbb nagylemeze, Taylor Swift korongja, az 1989, amely megszakításokkal tizedik hete vezet, ezúttal 101 ezer példányt értékesítettek belőle. Az élmezőny egyetlen új belépője, Ne-Yo arkansasi születésű énekes hatodik stúdióalbuma, a Non-Fiction 59 ezer darabbal az ötödik helyre érkezett meg. A vasárnap tartott 57. Grammy Awards fontosabb jelöltjeinek válogatáslemeze 34 ezer példánnyal a 12. pozícióból a tizedikbe jött fel.

A brit piacon a veterán amerikai Bob Dylan 36. stúdióalbuma, a Shadows in the Night nyitott az élen, amihez elegendő volt 22 031 darab – ez az idei eddigi legkisebb példányszámú listavezető. A nyolcadik helyre tért vissza a legendás angol Dire Straits ezúttal kedvezményes áron kínált 1985-ös nagylemeze, a Brothers in Arms, amely 356. hete szerepel a rangsorban. A tizedik pozícióban rajtol Kid Ink Los Angeles-i rapper a Full Speed című harmadik stúdióalbumával.

Németországban a múlt heti első helyezett, Vega német rapper Kaos című nagylemeze a 45. helyre zuhant. Egy másik német rapper, Favorite váltotta őt a csúcson a Neues von Gott című albumával.

Nálunk a Tankcsapda tavalyi stúdiólemeze, az Urai vagyunk a helyzetnek tért vissza a lista élére, összességében hetedik hete uralja a mezőnyt. Az Edda Művekben és a Bikiniben is megfordult Csillag Endre gitáros albuma, a neves közreműködőket felvonultató Csillagok és gyémántok a hetedik pozícióba iratkozott fel a negyvenes mezőny egyetlen újdonságaként. A Válogatás- és mixlemezek rangsorának csúcsán az idei Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatója, A Dal dupla nagylemeze kezdett.

Puha József

2015. 02. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/6 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/6