Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/7

Listamustra - Listamustra 2015/7

A fiatalok visszaröpítették Paul McCartneyt a TOP 10-be. A Rihannával és Kanye Westtel készített FourFiveSeconds című dala az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a 15. helyről a hatodikra lépett, s ezzel a 73. életévében járó élő legenda zenetörténeti rekordot ért el.

Paul McCartney legutóbb 1986. február 8-án szerepelt a Hot 100 élmezőnyében a Spies Like Us című szerzeménnyel, tehát huszonkilenc év és két hét elteltével tért vissza oda. Az eddigi rekordot a Santana tartotta. A tízes mezőnyt 1971. január 23-án elhagyó Black Magic Woman című slágere után huszonnyolc év, hét hónap és két hét elteltével, 1999. szeptember 4-én jött vissza az élvonalba a Matchbox Twenty énekesével, Rob Thomasszal készült Smooth című zeneszámmal. A FourFiveSeconds című felvételt Rihanna, Kanye West és Paul McCartney a február 8-án tartott 57. Grammy Awardson mutatta be élőben, az amerikai népszerűségén javarészt ez lendített. A brit listán egy pozíciót rontva visszatért a két héttel ezelőtti debütáló helyére, az ötödikre. Németországban a 21. pozícióból a hatodikba ugrott, nálunk szintén hatodik, három helyet rontva.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Németország – OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)

Magyarország – Hozier: Take Me to Church

 

Új sztár Jamaicából

Az Amerikai Egyesült Államokban hatodik hete az Uptown Funk! a legsikeresebb szerzemény. A 14. pozícióból a kilencedikbe lépett Ellie Goulding a Love Me Like You Do című slágerrel, A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című film betétdalával. Az angol énekesnő már megjárta a tízes mezőnyt, a Lights című zeneszámmal 2012-ben a második helyig jutott.

A Love Me Like You Do a brit piacon második hete vezet, ezúttal 118 225 példánnyal áll az élen. A TOP 10-ben három új belépő található. A negyedik pozícióban DJ Fresh angol elektrozenei producer Ella Eyre angol énekesnővel készült felvétele, a Gravity, a hatodikban Chris Brown Tygával készített szerzeménye, az Ayo (a virginiai énekes a kaliforniai rapperrel Fan of a Fan: The Album címmel közös nagylemezt rögzített, amely az USA-ban jövő héten jelenik meg), a nyolcadikban Charli XCX angol énekesnő a koszovói albán származású Rita Orával készült újdonsága, a Doing It kezdett. A szürke ötven árnyalatából The Weeknd kanadai énekes dala, az Earned It a 18. helyről a tizedikre jött fel.

Németországban a jamaicai OMI (Omar Samuel Pasley) foglalta el a rangsor csúcsát a Cheerleader című zeneszámának Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixével – a nyolcadik pozícióból lépett az elsőbe.

Idehaza a Single (track) Top 40 listán az ír Hozier került az élre a Take Me to Church című világslágerével. A rangsor múlt heti vezetője, Mark Ronson és Bruno Mars felvétele, az Uptown Funk! a rádiós listán vette át a vezetést. Avicii Robbie Williamsszel készült dala, a The Days hét hét után lett trónfosztott.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Sam Smith: In the Lonely Hour

Németország – Deichkind: Niveau Weshalb Warum

Magyarország – Diana Krall: Wallflower

 

A Grammy hatása

Az amerikai piacon ismét Taylor Swift albuma, az 1989 a legkelendőbb, ezúttal 108 ezer példány fogyott el belőle. Az élmezőnyben négy új belépő szerepel. A második helyre 99 ezer példánnyal a napjaink slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! című válogatás 53. része, az ötödikre 80 ezerrel az amerikai The X Factor második, 2012-es sorozatának harmadik helyezettje, a Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat első nagylemeze, a Reflection, a hetedikre 50 ezerrel a minnesotai születésű Bob Dylan 36. stúdióalbuma, a Shadows in the Night, a tizedikre 44 ezerrel Diana Krall kanadai dzsesszénekesnő 12. stúdiólemeze, az átdolgozásokat tartalmazó Wallflower érkezett meg.

Az Egyesült Királyságban a Grammy Awardson négy aranygramofont begyűjtő Sam Smith angol énekes tavaly májusban kiadott első albuma, az In the Lonely Hour tért vissza a rangsor csúcsára 34 422 példánnyal – megszakításokkal hatodik hete trónol. A tízes mezőnyben két újdonság található. A bronzérmes pozícióba Drake kanadai rapper If You’re Reading This It’s Too Late című mixlemeze, a negyedikbe a Kodaline ír rockzenekar második, Coming Up for Air című stúdióalbuma iratkozott fel. A kanadai Alanis Morissette 1995-ös nagylemeze, a Jagged Little Pill a 16. helyre jött vissza – 324. hete tanyázik a listán. A Grammyn Az év albuma kategóriában díjazott Beck-korong, a Morning Phase a 31. pozícióba tért vissza.

A német piacon a múlt héten Vega német rapper a Kaos című nagylemezével az élről a 45. helyre zuhant. A múlt heti listavezető, egy másik német rapper, Favorite is zuhant, a Neues von Gott című albumával a 31. pozícióba hátrált. A csúcson a Deichkind hamburgi hiphopegyüttes nagylemeze, a Niveau Weshalb Warum nyitott. Bob Dylan albuma (Shadows in the Night) a hatodik, Diana Krall korongja (Wallflower) a kilencedik helyen debütált.

Nálunk Diana Krall nagylemezéből értékesítették a legtöbbet. A TOP 40-ben további két új belépő szerepel: a huszadik pozícióban a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsor válogatásalbuma, a 39. helyen a Fool Moon a capella zenekar Kettesben jó című nagylemeze kezdett. A Slipknot ötödik stúdióalbuma, a .5: The Gray Chapter a 21. pozícióból az ötödikbe lépett az iowai metálegyüttes nagy sikerű budapesti koncertjének hozadékaként.

Puha József

2015. 02. 17. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/7 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/7