Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/10

Listamustra - Listamustra 2015/10

A párharc egyre komolyabb. A brit szakma az év leendő felfedezettjeinek gondolt zenészeket is reflektorfénybe állítja: megrendezi a BBC Sound of… szavazást, a BRIT Awardson pedig a Critics’ Choice díjjal szavaz bizalmat a legesélyesebb újoncnak.

Tavaly a szavazást Sam Smith nyerte meg, és a díjat is ő zsebelte be, ezért nem kapott akkora teret a téma, de mivel idén a BBC Sound of 2015 szavazáson a Years & Years lett az első, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján viszont James Bayt hozták ki győztesnek, a szakma és a közönség is nagy érdeklődéssel várja, ki lesz az igazi befutó. A Years & Years a héten nagyot lépett előre, a King című újdonságával 100 955 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott a brit dallistán. James Bay zeneszáma, a Hold Back the River a nyolcadik helyen áll, egyelőre ez a csúcspozíciója, de már 15. hete tanyázik a rangsorban. A hitchini születésű énekes-gitáros nagylemeze, a Chaos and the Calm március 23-án jelenik meg. A Years & Years készülő albumának kiadási dátuma még nem ismert. Az Olly Alexander vezette londoni elektrozenei trió február 3-án rukkolt elő a négy felvételt tartalmazó Y & Y EP-vel, amelyen a King mellett a brit listán a 22. helyig jutó Desire, valamint a Take Shelter és a Memo című szerzemények hallhatók.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Egyesült Királyság – Years & Years: King

Németország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

Marlon Roudette első brit sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját kilencedik hete vezető Mark Ronson és Bruno Mars egyelőre fellélegezhet, az első számú trónkövetelőnek tartott Love Me Like You Do című Ellie Goulding-sláger egy pozíciót rontva a negyedik helyre csúszott. Hetedik hete ezüstérmes az angol Ed Sheeran a Thinking Out Loud című zeneszámmal. A Maroon 5 Los Angeles-i zenekar felvétele, a Sugar ötödikből lett harmadik. Egy pozíciót javítva a tizedikbe jött fel Pitbull floridai rapper és Ne-Yo arkansasi születésű énekes a Time of Our Lives című szerzeménnyel.

Az Egyesült Királyságban az angol Ellie Goulding négy hét után lett trónfosztott. A londoni születésű Marlon Roudette eddig a hazáján kívül, főleg a német nyelvterületen és mifelénk aratta sikereit. Legnagyobb slágere, a német rangsort nyolc hétig uraló New Age a brit listán csak a kilencvenedik helyig jutott. Egykori, Preetesh Hirjivel alkotott duója, a Mattafix sem volt népszerű odahaza, a nálunk örökzölddé vált, Németországban három hétig vezető Big City Life ott csak a 15. pozícióig vitte. Lehet, változik a helyzet. Roudette a When the Beat Drops Out című dallal, amely a német rangsorban tavaly augusztusban két hétig volt első, a szigetországban a hetedik helyen debütált.

A német piacon harmadik hete a Love Me Like You Do a legsikeresebb zeneszám. Az ezüstérmes pozícióban az Ellie Goulding előtt a listát egy hétig uraló jamaicai OMI (Omar Samuel Pasley) található a Cheerleader című felvételének Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixével.

Nálunk a Single (track) Top 40 rangsorban szintén harmadik hete a Love Me Like You Do az első. A Punnany Massif újdonsága, az Utolsó tánc az ötödik, az orosz származású, Németországban élő lemezlovas-producer, Zedd az amerikai Selena Gomezzel készült zeneszáma, az I Want You to Know a 12., Boggie eurovíziós dala, a Wars for Nothing a 22., a tavalyi X-Faktor győztese, Tóth Andi felvétele, a Legyek én a 37., ByeAlex szerzeménye, a Fekete a negyvenedik helyre érkezett meg. A rádióállomásaink negyedik hete az Uptown Funk! című slágert sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Big Sean: Dark Sky Paradise

Egyesült Királyság – Noel Gallagher’s High Flying Birds: Chasing Yesterday

Németország – Soundtrack: Fifty Shades of Grey

Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

Az angol country zenetörténeti sikere

Az Amerikai Egyesült Államokban Big Sean kaliforniai születésű rapper harmadik stúdióalbuma, a Dark Sky Paradise kezdett a lista csúcsán 173 ezer példánnyal. A michigani Kid Rock iratkozott fel mögéje a tizedik, First Kiss című stúdiólemezével, amelyből 146 ezer példány fogyott el. Chris Brown virginiai énekes és Tyga kaliforniai rapper közös korongja, a Fan of a Fan: The Album a hetedik helyen startol 67 ezer példánnyal. Az Imagine Dragons múlt heti listavezető nagylemeze, a Smoke + Mirrors a kilencedik pozícióba csúszott, hetvenkét százalékkal kevesebbet, 55 ezer példányt értékesítettek belőle, mint az első héten.

A brit piacon a Noel Gallagher’s High Flying Birds második stúdióalbuma, a Chasing Yesterday nyitott az élen 89 110 példánnyal. Ha nem számítjuk a január első hetében vezető Ed Sheeran-nagylemez, az X eladási adatait – hiszen az még javarészt 2014 utolsó napjainak forgalma –, akkor Noelék albumából fogyott el idén eddig a legtöbb egy hét alatt. Az élmezőnyben további három új belépőre lelünk: a hatodik helyet a texasi Kelly Clarkson hetedik stúdiólemeze, a Piece by Piece, a nyolcadikat a The Overtones angol–ír együttes negyedik stúdióalbuma, a Sweet Soul Music, a tizediket a The Shires angol countryduó első stúdiólemeze, a Brave foglalta el. Először szerepel angol countrycsapat a TOP 10-ben!

Németországban A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című film albuma vette át a vezetést. A Scorpions veterán német zenekar 18. stúdiólemeze, a Return to Forever a második, egy másik legendás együttes, az angol Led Zeppelin újra megjelent 1975-ös stúdióalbuma, a Physical Graffiti a negyedik pozícióban debütált.

Idehaza ismét a Tankcsapda CD-je, az Urai vagyunk a helyzetnek a legkelendőbb kiadvány, megszakításokkal nyolcadik hete uralja a mezőnyt. A Led Zeppelin (Physical Graffiti) a harmadik, a Scorpions (Return to Forever) a negyedik, Kid Rock (First Kiss) a 12. helyre érkezett meg, Tóth Andi nagylemeze, Az első X a 28. pozícióban rajtol. A válogatásalbumok eladási rangsorát ötödik hete az Eurovíziós Dalfesztivál hazai fordulója, A Dal harminc zeneszámát tartalmazó dupla korong vezeti.

Puha József

2015. 03. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/10