Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nyári slágerdömping

Listamustra - Nyári slágerdömping

Napokon belül véget ér a vakáció, a nyár napjai is meg vannak számlálva. A zenészek sorra adják ki azokat a dalokat, amelyeket az ősz slágereinek szánnak, itt az ideje hát, hogy összegezzük a búcsúzó évszakot. Vajon mely zeneszámok fogják eszünkbe juttatni 2015 igazán forró nyarát?

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az év legsikeresebb dalaként az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars 2015 első felében hódító Uptown Funk! című slágere kerül be a zene történelemkönyvébe. Az alkalmi duót az elmúlt hetekben ugyan Wiz Khalifa és Charlie Puth, valamint OMI Felix Jaehn segítségével megszorongatta, de azt a sikert, amit elért, csak megközelíteni tudták.

 

See You Again

A Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) fő betétdala a nyár leggyakrabban sugárzott zeneszáma a rádióállomások műsoraiban, s az év második legnépszerűbb slágere. Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes a német listát négy, a britet két, az amerikai Hot 100 rangsort tizenkét hétig vezette vele. A See You Again két másik dallal együtt a listavezetés tekintetében az amerikai zenetörténet legsikeresebb rapfelvétele. A rapszerzemények közül tizenkét hétig csak a Lose Yourself (Eminem – 2002, 2003) és a Boom Boom Pow (The Black Eyed Peas – 2009) uralta az amerikai mezőnyt. Közvetlenül a Boom Boom Pow után egy másik The Black Eyed Peas-sláger, az I Gotta Feeling vezetett tizennégy hétig, de az nem rapdal. A huszonhárom éves Charlie Puth az év legnagyobb felfedezettje lehet. Jelenleg a Meghan Trainorral előadott Marvin Gaye című slágerrel hódít, amely múlt héten listavezető volt az Egyesült Királyságban. (Érdekesség, hogy korábban jelent meg, mint a See You Again, de csak annak sikere után került reflektorfénybe.) Puth első albuma, a Nine Track Mind a tervek szerint november 6-án kerül forgalomba.

 

Cheerleader

2015 a lemezlovas-producerek éve. Felix Jaehn augusztus 28-án még csak huszonegy éves lesz, de a zenészvilág már megtanulta a nevét. A német fiatalember OMI, azaz Omar Samuel Pasley jamaicai énekes 2012-es Cheerleader című dalának remixelőjeként vált ismertté. A sláger elsőként a környékünkön tarolt (és tarol továbbra is), a német rangsort egy hétig uralta, majd a brit listát is vezette, négy hétig. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának csúcsát is elfoglalta, négy hét vezetés után a héten visszatért a legmagasabb pozícióba. A múlt héten a kanadai The Weeknd állt az élen a Can’t Feel My Face című szerzeménnyel.

 

Ain’t Nobody (Loves Me Better)

Felix Jaehn egy másik zeneszámmal is arat. Az Ain’t Nobody (Loves Me Better) legutóbbi változatának remixével – amelyet Jasmine Thompson énekel, 2013-ban rögzítette – nyolc hétig volt első Németországban. Az 1983-as dal eredetijét a Chaka Khannal felálló Rufus zenekar vitte sikerre.

 

Headlights

Egy újabb német-lemezlovas producer, Robin Schulz Sun Goes Down című zeneszámában is Jasmine Thompson, a 15. életévében járó, félig kínai származású angol lány énekel. A huszonnyolc éves Schulz igazi slágergyáros, sorra adja ki dalait. Az elmúlt hetekben hódító Headlights (featuring Ilsey) után most a Sugar (featuring Francesco Yates) cíművel szerepel az európai slágerlisták élvonalában.

 

Are You with Me

A nyár vezető európai klubslágere, az Are You with Me áprilisban két hétig vezette a német listát, júliusban a britet is uralta, egy hétig. Előadója Lost Frequencies. A név az 1993. november 30-án született Felix De Laet belga lemezlovas-producert takarja. Az Are You with Me eredetije Easton Corbin floridai countryénekes dala, a 2012-es All Over the Road című albumán található. Lost Frequencies már egy új felvétellel, a Janieck Devy közreműködésével készült Reality cíművel arat.

 

Emlékszem, Sopronban

Idehaza a VOLT Fesztivál himnusza, az Emlékszem, Sopronban a nyár első számú slágere. Napjaink két legsikeresebb hiphopformációja: a Diaz és Fluor alkotta Wellhello, valamint a Marsalkó Dávid vezette Halott Pénz készítette el. Mindkét együttes már egy másik dallal is hódít, a Wellhello a Soho Party 1994-es Gyere táncolj! című slágerének átiratával, a Halott Pénz pedig az Elkezdeni elölről című szerzeménnyel. (Új Szó)

Puha József

2015. 08. 28. 19:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

mama 2015. 09. 03. 8:59
Nagyon jó!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nyári slágerdömping cikk képei
Listamustra - Nyári slágerdömping