Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/39. hét

Listamustra - Listamustra 2015/39. hét

Fut a szekér! A szakma kora nyár óta hangoztatta, hogy The Weeknd lehet az ősz legnagyobb világsztárja. A jóslat beigazolódott. A kanadai zenész a környékünkön is egyre sikeresebb, az észak-amerikai kontinensen pedig tarol. Az amerikai Hot 100 lista első két helyét uralja és az albumeladási rangsorban is vezet.

Egy másik kanadai, Justin Bieber a múlt héten az amerikai dallista csúcsán rajtoló What Do You Mean? című újdonsága – a várakozásnak megfelelően – trónfosztott lett. The Weeknd slágere, a Can’t Feel My Face tért vissza az élre, megszakításokkal harmadik hete a legnépszerűbb. Az énekes a The Hills című szerzeménnyel a bronzérmes pozícióból az ezüstérmesbe lépett. Ő a Hot 100 1958 augusztusa óta tartó történetének 16. olyan szereplője, aki egyszerre bérli az első és a második helyet. The Weeknd második stúdiólemeze, a Beauty Behind the Madness a múlt héten 412 ezer példánnyal az amerikai albumeladási rangsor csúcsán debütált, a héten 145 ezerrel uralja a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Can’t Feel My Face

Egyesült Királyság – Justin Bieber: What Do You Mean?

Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut

Magyarország – Avicii: Waiting for Love

 

Visszatérő listavezetők hete

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának élmezőnyében egy új belépőre lelünk: Ed Sheeran a Photograph című felvétellel a 12. pozícióból a tizedikbe jött fel – a zeneszám a brit listán a 15. helyig vitte. Az angol énekesnek ez a harmadik TOP 10-es slágere az USA-ban: a Thinking Out Louddal az ezüstérmes, a Don’ttal a kilencedik pozícióig jutott.

Az Egyesült Királyságban Justin Bieber dala, a What Do You Mean? jött vissza az élre, amely két hete rajt-cél győzelmet aratott. Sikerét javarészt a streamelésnek köszönheti. A szigetország streamelési rangsorát a múlt héten 3,87 millióval vezette, ami idei rekord, a héten 3,62 millióval áll a csúcson. A legmagasabban nyitó újdonság Stormzy londoni rapper a 18. helyen startoló WickedSkengMan 4 című szerzeménye.

A német lista élét két helyi sztár, Sido rapper és Andreas Bourani énekes Astronaut című felvétele foglalta el, amely volt már első, öt hete. A Die Ärzte 1993-as zeneszáma, a Schrei nach Liebe a csúcsról a 21. pozícióba zuhant. Az R. City amerikai duó Adam Levine-nel, a Los Angeles-i Maroon 5 frontemberével készült Locked Away című slágere a 12. helyről a hatodikra, Nicky Jam bostoni énekes és a spanyol Enrique Iglesias dala, az El Perdón a 11. pozícióból a nyolcadikba lépett.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunk élén is – akárcsak az amerikaiban, a britben és a németben – visszatérő található, a három héttel ezelőtti első helyezett, Avicii szerzeménye, a Waiting for Love uralja a mezőnyt. A svéd lemezlovas-producer For a Better Day című felvétele a harmincadik, Diplo amerikai producer projektje, a Major Lazer az angol Ellie Gouldinggal és Tarrus Riley jamaikai reggae-énekessel készült zeneszáma, a Powerful a 31., a norvég a-ha örökzöldje, az 1984-es Take On Me a negyvenedik helyre érkezett meg. A rádiós lista csúcsán is visszatérő szerepel, összességében nyolcadik hete a Major Lazer, DJ Snake és MØ slágere, a Lean On a legtöbbet játszott dal.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Beauty Behind the Madness

Egyesült Királyság – Stereophonics: Keep the Village Alive

Németország – Slayer: Repentless

Magyarország – Paddy and the Rats: Lonely Hearts’ Boulevard

 

Őszi újdonságdömping

Az Amerikai Egyesült Államokban The Weeknd albuma mögött négy új belépő tanyázik. Az ezüstérmes pozícióban 119 ezer példánnyal a Five Finger Death Punch Las Vegas-i metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Got Your Six, a bronzérmesben 85 ezerrel Travi$ Scott houstoni rapper első stúdióalbuma, a Rodeo, a negyedikben 75 ezerrel az Iron Maiden londoni metálegyüttes 16. stúdiólemeze, a The Book of Souls, az ötödikben ötvenezerrel Troye Sivan johannesburgi születésű, ausztrál színész-énekes negyedik, hatdalos EP-je, a Wild kezdett.

A brit rangsorban a Stereophonics walesi zenekar kilencedik, Keep the Village Alive című stúdióalbuma iratkozott fel az élre 44 868 példánnyal. A második helyen a Bring Me the Horizon sheffieldi együttes ötödik stúdiólemeze, a That’s the Spirit, a harmadikon Pete Doherty zenekara, a londoni The Libertines harmadik stúdióalbuma, az Anthems for Doomed Youth (az előző, a The Libertines tizenegy éve jelent meg), az ötödiken az 1978-ban alakult birminghami Duran Duran 14. stúdiólemeze, a Paper Gods, a kilencediken a sheffieldi Richard Hawley nyolcadik stúdióalbuma, a Hollow Meadows debütált.

A német tízes mezőnyben hat újdonságra lelünk. A csúcson a Slayer kaliforniai metálegyüttes 11. stúdiólemeze, a Repentless, az ezüstérmes pozícióban Fler német rapper albuma, a Weil die Straße nicht vergisst, a hatodikban a Bring Me the Horizon korongja, a hetedikben a német Timi Hendrix nagylemeze, a 2 Zimmer, Küche, Bong, a kilencedikben a The Libertines albuma, a tizedikben Jonas Kaufmann német operaénekes (tenor) nagylemeze, a Nessun Dorma – The Puccini Album nyitott.

Nálunk a Paddy and the Rats ír punk-rock kocsmazenét játszó miskolci zenekar negyedik stúdióalbuma, a Lonely Hearts’ Boulevard érkezett meg az első helyre. A Papp László Budapest Sportarénában tartott Violetta-koncertek hatására a színész-énekesnő (Martina Stoessel) Violetta en Vivo című korongja a harmadik, a Hoy somos más című a negyedik pozícióba iratkozott fel, a Violetta filmlemez a hatodik helyre tért vissza. A Hangfoglaló tehetségkutató tavalyi sorozatának győztese, a Margaret Island albuma, az Egyszer volt az ötödik, a Duran Duran nagylemeze a nyolcadik, a Slayer korongja a kilencedik, Szörényi Levente koncertalbuma, a Hattyúdal a 19., az Amorphis finn metálegyüttes 12. stúdiólemeze, az Under the Red Cloud a 25., a Bring Me the Horizon albuma a 27., a Foals oxfordi zenekar negyedik stúdiólemeze, a What Went Down a 33., az ismét újjáalakult norvég a-ha trió tizedik stúdióalbuma, a Cast in Steel a 38. pozícióban indít.

Puha József

2015. 09. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/39. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/39. hét