Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A legsikeresebb Bond-dal?

Sam Smith - A legsikeresebb Bond-dal?

A közönség és a szakma egybehangzó állítása szerint korántsem a legjobb, mégis a legsikeresebb lehet. A brit dallista csúcsán debütált, ez az első a sorozatból, amelynek sikerült elfoglalnia az első helyet.

Az október 26-án bemutatásra kerülő, a hazai mozikban november 5-től látható 24. James Bond-film, a Spectre – A Fantom visszatér főcímdaláról van szó. Óriási érdem ekkora siker, hiszen a slágerlistákba a vásárlás és a rádiójátszás mellett beleszámítják már az online zenehallgatást, a streamelést is, a Writing’s on the Wall esetében azonban ez nem volt számottevő, a klipje csak vasárnap debütált a videomegosztó portálokon.

Sam Smith - A legsikeresebb Bond-dal?

Az év során többször is felröppent a hír, hogy Sam Smith a kiválasztott, de ő ezt mindig cáfolta. Szeptember 7-én derült ki, valóban őt kérték fel a zeneszám megírására, előadására. „Nagyon örülök, hogy részese lehetek a brit örökség ezen ikonikus darabjának, és csatlakozhatok az általam tisztelt és nagyra tartott zenészekhez” – mondta a huszonhárom éves londoni sztár. Brit szóló férfielőadó utoljára ötven éve, 1965-ben énekelt James Bond-főcímdalt, a walesi Tom Jones a Thunderballt.

A Writing’s on the Wall című szerzeményt Sam Smith a tavaly májusban megjelent In the Lonely Hour című első stúdiólemezének egyik producerével, Jimmy Napesszel közösen készítette. A felvételt még januárban rögzítették. A szerzőknek semmit sem árulnak el a film tartalmáról, nincsenek megkötések, vagyis csak egy van: a filmcímnek szerepelnie kell a szövegben. A Writing’s on the Wall a James Bond-főcímzenék ismérveire épülő ballada, emelkedett hangulatú refrénnel, vonós dallamok szolgáltatta háttérrel.

A legutóbbi, a 2012-es Skyfall betétdala – Adele énekli, Paul Epworth-tal írta, a brit listán a második helyig jutott – magasra tette a lécet, a slágert az Oscaron, a Golden Globe-on, a Grammyn és a BRIT Awardson is díjazták.

A Writing’s on the Wall az Egyesült Királyágban a megjelenés hetében 55 651 példányban kelt el, 69 604 példánnyal szerezte meg a rangsor élét. Sam Smithnek ez az ötödik listavezetője hazájában. Elsőként Naughty Boy dala, a La La La közreműködőjeként uralta a mezőnyt egy hétig. A Money on My Mind című slágerével egy, a Stay with Me cíművel szintén egy, a Lay Me Down az ohiói John Legenddel készült változatával két hétig vezetett. (Új Szó)

Puha József

2015. 10. 05. 12:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A legsikeresebb Bond-dal? cikk képei
Sam Smith - A legsikeresebb Bond-dal?Sam Smith - A legsikeresebb Bond-dal?