Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Újabb aranykor?

Listamustra - Újabb aranykor?

Sokak szerint egy-két éve a magyar könnyűzene újabb aranykora kezdődött. Hogy valóban így van-e, azt nyilván az idő dönti el, az azonban tény: sok tehetséges zenész, együttes tűnik fel színvonalas és – bár ez elcsépelt – valóban világszínvonalú zenével.

A minőségjavulásban és a közízlés alakításában nagy szerepe van a közszolgálati Petőfi rádiónak, amely előszeretettel karolja fel az újoncokat. Összeállításunkban egy már hódító (Kelemen Kabátban), egy egyre népszerűbb (Zaporozsec) és egy kezdő (Babel) zenekarról írunk.

 

Kelemen Kabátban

Fluor 2011-ben még blöffnek nevezte a Kelemen Kabátbant. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Az M-Papa, Szerecsenkirály és testvére, az Irie Maffiából is ismert Jumo Daddy által vezetett formáció valódi együttessé alakult, s vezető koncertzenekar lett, a zenéje sokat fejlődött. Az Ecküvel készült Maradjatok gyerekek című dala 2014 nagy slágere volt. Ezután a Jártam itt és az Ez most az a nap című dalai is slágerré váltak, jelenleg a Köszönöm szépen cíművel tarol. A Kelemen Kabátban sikerének titka a karakteres, humoros szövegek és a sokszínű zenei hangzásvilág ötvözetében rejlik, amely leszámol az egysíkú, kategóriákba zárt zenei hozzáállással. „A szövegekben és a zeneszámok mögötti felfogásban fedezhető fel a Kelemen egysége. Nem az a célunk, hogy minél több embert érjünk el, hanem hogy minél hitelesebben tudjuk közvetíteni azt az üzenetet, amely bennünk megfogalmazódik” – mondta Jumo Daddy. „A kezdeti dadaista spontaneitást mára megtanultuk medrekben terelgetni és lektorálni. Most van az a szerencsés helyzet, hogy sikerül a mondanivalónkat, a tartalmat úgy megfogalmazni, hogy megmaradjon a szövegek egyedi, humoros formája. Zeneileg sokféle hatás ér minket, de alapvetően a klasszikusokat próbáljuk ötvözni a legprogresszívebb hangzásokkal” – tette hozzá Szerecsenkirály. A Kelemen Kabátban 2013-ban a korábbi dalaiból összeállított, s ezáltal eléggé szedett-vedett Dallamok télen-nyáron című nagylemezzel és a Zajlik a világ című EP-vel, tavaly a poposabb Maradjatok gyerekek című albummal rukkolt elő. Harmadik nagylemeze még idén megjelenik.

Listamustra - Újabb aranykor?

 

Zaporozsec

Hoffman Máté (dob) még alapiskolás volt, amikor két osztálytársával, Varga Bencével (ének, gitár) és Papp Dáviddal (basszusgitár) elkezdett „zenekarosdit játszani”. Az együttes eleinte G. birds néven futott. „Körmenden, egy tehetségkutatón szerepeltünk. A fellépés olyan borzalmasra sikerült, hogy soha többet nem akartunk ilyen névvel színpadra állni. Azt gondoltuk, névváltoztatással könnyebben kiheverjük a kudarcot. A Zaporozsec jó választás. Nincs mögötte tudatosság vagy filozófia, bár meg szoktuk említeni, hogy az autóhoz hasonlóan nekünk is egy garázs az otthonunk” – mondta Hoffman. A Vas megyei Szentgotthárdról induló, Balaton Gergely (gitár) belépésével kvartetté alakult gitárpop zenekar a saját hangjára a 2011-es, háromdalos Buborék című EP-vel talált rá, amit 2014-ben a négydalos Mr. Gorsky EP követett. „Bár kezdünk a pop-rock irányába húzni, de én – ha mindenképpen kategorizálni kell a zenénket – azt mondom, hogy továbbra is alternatív rockot játszunk. A kezdeti főirány, a gitárokon alapuló rockzene megmaradt. Zeneileg rengeteg hatás ér bennünket a Beatlestől a Muse-ig, a Quimbytől a 30Y-ig. Nem karrierben, hanem egyre jobb dalokban és koncertekben gondolkodunk” – tette hozzá a dobos. A Zaporozsecnek a Petőfi rádió támogatásával már négy szerzeménye közepes slágerré vált, a Buborék, a Lógasd le, a Mr. Gorsky és a Menjünk a Marsra című. Jelenleg a Zuhanás cíművel hódít.

Listamustra - Újabb aranykor?

 

Babel

Az indie-rockot játszó Babelt a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult öt fiatal: Ipolyi-Gáts Hunor (ének), Sidó Attila (gitár), Áldott András (gitár), Kocsis Zoltán (basszusgitár) és Balasi Ádám (dob) alapította 2013-ban. Többféle stílust is kipróbáltak, de a rockzene az, amiben otthon érzik magukat. Hangzásukra nagy hatással van a Beatles és a Led Zeppelin, valamint az amerikai rockegyüttesek, főleg a Foo Fighters zúzós világa. „Energia, lendület, dinamizmus, hangerő, hangerő és még több hangerő” – így jellemzik zenekarukat. A Babel bemutatkozó nagylemeze tavaly jelent meg. Szeptemberben került forgalomba a második, a Part című, amely – akárcsak az első – magyar és angol nyelvű dalokat tartalmaz. (Új Szó)

Puha József

2015. 10. 15. 20:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Újabb aranykor? cikk képei
Listamustra - Újabb aranykor?Listamustra - Újabb aranykor?Listamustra - Újabb aranykor?Listamustra - Újabb aranykor?