Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/43. hét

Listamustra - Listamustra 2015/43. hét

Csúcsra jár a zeneipar, rengeteg az új nagylemez mostanában. A karácsony előtti piac húzókorongjait viszont még nem adták ki, ezért aztán a héten Janet Jacksonnak elegendő volt 116 ezer példány is (ebből 109 ezer az eladás, a többi a streamelés) az amerikai albumeladási lista élének megszerzésére.

Az Unbreakable Janet Jackson első stúdiólemeze bátyja, Michael Jackson 2009-es halála óta. A legutóbbi, a Discipline 2008 februárjában jelent meg. Az ötvenedik életévében járó énekesnő a zenetörténet harmadik szereplője, aki a nyolcvanas, a kilencvenes, a nullás és a tízes évekből is amerikai listavezető albummal rendelkezik. Ez eddig csak Barbra Streisandnak és Bruce Springsteennek jött össze. Az énekesnők örökranglistáján Janet Jackson szintén a harmadik. Az Unbreakable a hetedik amerikai listavezetője. Barbra Streisand tíz, Madonna nyolc nagylemezzel járta meg a rangsor csúcsát. Janet korábban az 1986-os Control, az 1989-es Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814, az 1993-as janet., az 1997-es The Velvet Rope, a 2001-es All for You és a 2008-as Discipline című albumokkal vezetett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: The Hills

Egyesült Királyság – Justin Bieber: What Do You Mean?

Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut

Magyarország – Lost Frequencies featuring Janieck Devy: Reality

 

Justin Bieber a slágerlistákon bizonyít

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát negyedik hete a kanadai The Weeknd uralja a The Hills című slágerével. Az előzővel, a Can’t Feel My Face cíművel három hétig állt az élen.

The Weeknd a brit listán a The Hillsszel a 23. helyről az ötödikre lépett. A Can’t Feel My Face-szel a 13. pozícióban található, a bronzérmesig jutott vele. A brit rangsor csúcsán megszakításokkal ötödik hete Justin Bieber tanyázik. A bulvársajtó vezető szereplője végre zeneileg is bizonyít, a What Do You Mean? az eddigi legsikeresebb felvétele, az amerikai listán is első volt vele, egy hétig. Az Egyesült Királyságban legutóbb Mark Ronson és Bruno Mars vezetett hosszabb ideig, 2014 végén és 2015 elején hét hétig az Uptown Funk!-kal. A negyvenedik helyről a hatodikra ugrott az angol Jamie Lawson a 2011-es Wasn’t Expecting That című zeneszámának újra kiadott verziójával. Az első újdonságra a 16. pozícióban lelünk, a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának ezüstérmese, Olly Murs debütált itt a Kiss Me című szerzeménnyel, a tavalyi, Never Been Better című negyedik stúdióalbuma november 20-án megjelenő Special Edition változatának beharangozójával.

Németországban megszakítással hatodik hete két német előadó, Sido rapper és Andreas Bourani énekes Astronaut című dala a legnépszerűbb. Megfelezte helyezéseinek számát Louane francia énekes-színésznő a hatodik pozícióba előlépő Avenir című felvétellel.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort negyedik hete Lost Frequencies belga producer Janieck Devyvel készült Reality című slágere uralja. David Guetta francia producer a Showtek holland elektrozenei testvérpárossal, a Magic! kanadai reggae zenekarral és Sonny Wilson holland énekessel készült zeneszáma, a Sun Goes Down a 24., David Zowie angol lemezlovas a brit listát júliusban egy hétig vezető szerzeménye, a House Every Weekend a 36., Sam Feldt és Kimberly Anne dala, a Show Me Love, Robin S. amerikai énekesnő 1993-ban hódító slágerének átdolgozása a 39. helyen kezdett. A rádióink megszakításokkal tizedik hete a Major Lazer amerikai elektrozenei formáció DJ Snake francia producerrel, rapperrel és MØ dán énekesnővel készült Lean On című slágerét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Janet Jackson: Unbreakable

Egyesült Királyság – Faithless: Faithless 2.0

Németország – Various Artists: Chronik III

Magyarország – Ákos: Még egyszer

 

Negatív csúcs a brit piacon

Az amerikai tízes mezőnyben Janet Jackson albuma mellett már csak egy új belépő található. Az ötödik helyre iratkozott fel az elsősorban az Un-Break My Heart című slágerrel ismert Toni Braxton tíz évvel fiatalabb húga, Tamar Braxton a Calling All Lovers című negyedik stúdiólemezével, 43 ezer példánnyal.

Az Egyesült Királyságban a Faithless londoni elektrozenei trió Faithless 2.0 című dupla remixalbuma érkezett meg a rangsor élére 12 341 példánnyal – ez az idei legkisebb példányszámú listavezető. A negyedik pozícióban The Game kaliforniai rapper 2005 januárjában kiadott The Documentary című első stúdiólemezének folytatása, a The Documentary 2, az ötödikben az 1994 és 2004 között működött The Czars amerikai együttes énekese, John Grant harmadik stúdióalbuma, a Grey Tickles, Black Pressure nyitott. Selena Gomez amerikai énekesnő második szólólemeze, a Revival a 11., a Hurts manchesteri elektrozenei duó harmadik stúdióalbuma, a Surrender a 12. helyen indít.

A német élmezőnyben hat újdonság tanyázik. A Selfmade Records hiphopkiadó előadóinak válogatáslemeze, a Chronik III az első, Gzuz hamburgi rapper albuma, az Ebbe & Flut a második, a Revolverheld német rockzenekar koncertlemeze, az MTV Unplugged in drei Akten a harmadik, David Garrett német születésű amerikai hegedűművész albuma, az Explosive a negyedik, Fard iráni születésű német rapper nagylemeze, az Ego az ötödik, a Hurts albuma a nyolcadik pozíciót foglalta el.

Nálunk második hete Ákos nagylemeze, a Még egyszer a legkelendőbb. A Prosectura magyar punkegyüttes új albuma, a Földi nyalandók a második, a 2002-es The Greatest Shits I. című válogatása a 34., az 1993-as Aki…, azt… című korongja a 37. helyen debütált. A 2Cellos budapesti koncertjének hatására a horvát duó januárban megjelent Celloverse című nagylemeze a nyolcadik, a 2011-es 2Cellos a 11., a 2012-es In2ition a 17. pozícióban kezdett. Curtis albuma, a Rap biblia a 14., St Germain francia dzsesszzenész negyedik stúdiólemeze, a St Germain a 15. helyre iratkozott fel.

Puha József

2015. 10. 20. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/43. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/43. hét