Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Pokolból mennybe

Black Sabbath - Pokolból mennybe

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy ismét együtt szerepeljenek a színpadon. A visszatérés akadályokba ütközött, ezért már lemondtunk róla. Aztán csoda történt. A Black Sabbath ismét aktív.

Elsőként egy új stúdiólemezt kaptunk. Egyre jobban hittük, a koncertkörút sem marad el, s most azt sem bánjuk, hogy az búcsúturné lesz. Legalábbis annak nevezik. Az örömünk tehát határtalan.

Az együttes 1968-ban alakult Birminghamben The Polka Tulk Blues Band néven, amit később Polka Tulkra rövidítettek le, majd Earth-re változtattak meg. A zenészek 1969-ben vették fel a Black Sabbath nevet Mario Bava azonos című filmje hatására, mivel – mint kiderült – létezett már egy Earth nevű formáció. A Black Sabbath a hetvenes évek első felében a legnagyobb hatású metálzenekar volt. Ozzy Osbourne-t az egyre súlyosabb alkohol- és drogproblémái miatt 1979-ben menesztették. Ronnie James Dio került a helyére, aki 2010 májusában hunyt el. Az eredeti kvartett – Ozzy Osbourne énekes, Tony Iommi gitáros, Geezer Butler basszusgitáros és Bill Ward dobos – hivatalosan 1997 nyarán alakult újjá, bár Ward az egyéb kötelezettségei miatt csak az év decemberében csatlakozott a társaihoz. 1998 októberében adták ki a Reunion című koncertalbumot. 2001-ben Rick Rubin producerrel új stúdiólemezen kezdtek el dolgozni, de nem fejezték be. Ozzy képtelen volt időt szakítani rá, elsősorban a családjának mindennapjait nyomon követő The Osbournes című valóságshow hatalmas sikere miatt. Az újbóli visszatérést 2011. november 11-én jelentették be. Sajnos akkor sem ment minden simán. Tonynál rákot diagnosztizáltak, Bill pedig lelépett.

Black Sabbath - Pokolból mennybe

A Black Sabbath szinte napra pontosan tizennyolc évvel a legutóbbi stúdióalbuma, a Forbidden után 2013 júniusában jelentkezett új stúdiólemezzel, amely a 13 címet kapta. Bill Wardot a Rage Against the Machine-ból is ismert Brad Wilk pótolta. A Rick Rubinnal készült, nyolc dalt tartalmazó, közel egyórás 13 az együttes 19. stúdióalbuma, az első nagylemeze Ozzy Osbourne-nal az 1978-as Never Say Die! és Geezer Butlerrel az 1994-es Cross Purposes című album óta. A nagylemez a brit eladási lista csúcsára iratkozott fel, amellyel hatalmas rekord született. A zenekar utoljára 1970 októberében járt a brit rangsor élén a Paranoid című albumával. A két listavezetés között negyvenkét év és nyolc hónap telt el – ilyen hosszú idő még nem volt zenészek két egymást követő listavezető nagylemezei között. Osbourne szerint a Black Sabbath megérdemelten hódította meg ismét az Egyesült Királyságot, mert fölötte áll a mai nagyipari mennyiségben készülő szemétnek. A 13 az amerikai és a német eladási rangsorban is a csúcson debütált. A zenészek az amerikai listán korábban a nyolcadik pozícióig jutottak az 1971-es Master of Reality című albumukkal. „Az amerikai listavezetés pályafutásunk újabb mérföldköve” – mondta Ozzy. Az együttes Németországban is először szerepelt az eladási rangsor élén, korábban a második hely volt a legjobb eredménye, amit a Paranoiddal ért el.

Ozzy Osbourne Tony Iommi egészségi állapotától tette függővé a folytatást. „Minden Tonytól függ, ő diktálja a tempót. Kemo- és radioterápiára járt, még immunerősítő kezelések várnak rá. Nagyon remélem, hogy minden jól alakul” – mondta Ozzy 2013 nyarán. Iommi jelenleg tünetmentes.

A Black Sabbath, a zenetörténet vezető metálzenekara jövőre elbúcsúzik a közönségtől. A The End című turné január 20-án indul az USA-ban. Az európai rész Magyarországon kezdődik, az együttes június 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik. Hipnotikus erejű produkcióval készül, amely az ígéretek szerint felülmúl minden korábbi turnét. Az utolsó fellépésre július 12-én Moszkvában kerül sor, s ezzel a Black Sabbath befejezi a működését. A hírek szerint. De mi bízunk abban, hogy egyszer még lesz folytatás… (Új Szó)

Puha József

2015. 10. 23. 21:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pokolból mennybe cikk képei
Black Sabbath - Pokolból mennybeBlack Sabbath - Pokolból mennybe