Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A tizenkét várományos

Mercury Music Prize - A tizenkét várományos

Jót tettek a módosítások. A brit könnyűzene egyik vezető díja, a Mercury Prize 2012-ben több változáson esett át. Sikerrel. Már a jelöltlista nyilvánosságra hozatala előtt is lehet fogadni arra, mely nagylemez lesz a győztes. Az más dolog, hogy a fogadóirodák olykor melléfognak…

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható a Suede, a Pulp, a Portishead, a Franz Ferdinand, az Arctic Monkeys, a Klaxons vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb angol együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont (eddig) lemaradtak róla.

Mercury Music Prize - A tizenkét várományos

A díjkiosztó húsz év után 2012-ben átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. Azóta a gálát nagyobb médiafelhajtással már nem szeptember elején, hanem novemberben tartják, nagyobb helyszínen.

Tavaly az edinburghi Young Fathers kapta az elismerést az első, Dead című nagylemezéért. A libériai származású Alloysious Massaquoi, a nigériai szülők gyermekeként Skóciában született Kayus Bankole és a skót 'G' Hastings alkotta trió a hiphopot afrikai zenei elemekkel házasítja. Dalait könnyen megjegyezhető, fülbemászó, popos refrénekkel teszi fogyaszthatóbbá. „A Young Fathers egyedi a brit zenében, ötletekkel teli, erőteljes, váratlan és mozgalmas” – állt a zsűri indoklásában. A New Musical Express hetilap szerint a zenekar olyan, mint a De La Soul és a 3T újragondolva a mai fiataloknak, míg a The Guardian napilap szerint zenéje a korai Massive Attacket juttathatja eszünkbe.

Az idei jelöltlista már nyilvános – a nomináltak névsorát a BBC Radio 6 jelentette be. A Ladbrokes fogadóiroda által a Mercury Prize idei legnagyobb esélyesének tartott Everything Everything manchesteri együttes harmadik stúdióalbuma, a Get to Heaven meglepetésre nem került be a jelöltek közé, mint ahogyan a Foals oxfrodi zenekar negyedik stúdiólemeze, a What Went Down sem, amelyhez szintén nagy reményeket fűzött. Megtalálható a listán például C Duncan glasgow-i zenész bemutatkozó albuma, a már-már elfelejtett, az egykori Moloko duóban megismert ír Róisín Murphy közel nyolc év szünet után megjelent harmadik szólólemeze és a zimbabwei születésű, Londonban élő énekesnő, ESKA első albuma is. A 2010-es győztes, a The xx együttes zenésze, Jamie xx szólóban zsebelheti be az elismerést az In Colour című nagylemezével. A tizenkettes mezőny legismertebb szereplője kétségkívül a Florence + the Machine, amelyet a harmadik stúdióalbumával jelöltek, de nem valószínű, hogy befutó lesz.

A Mercury Prize átadására november 20-án kerül sor. (Új Szó)

 

Mercury Prize 2015 – a jelöltek

Előadó: lemezcím

Aphex Twin: Syro

Benjamin Clementine: At Least for Now

Gaz Coombes: Matador

C Duncan: Architect

ESKA: Eska

Florence + the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful

Ghostpoet: Shedding Skin

Róisín Murphy: Hairless Toys

Slaves: Are You Satisfied?

SOAK: Before We Forgot How to Dream

Wolf Alice: My Love Is Cool

Jamie xx: In Colour

Puha József

2015. 10. 31. 10:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A tizenkét várományos cikk képei
Mercury Music Prize - A tizenkét várományosMercury Music Prize - A tizenkét várományos