Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Év végi dobogósok

Listamustra - Év végi dobogósok

Sosem volt ilyen egyszerű jósolni, könnyen rangsorolhatjuk a karácsonyi zenepiac megjelenés előtt álló sikerlemezeit. Egy angol énekesnő albuma lesz a befutó, megelőzve egy, a népszerűségéből sokat veszített, de még így is óriási rajongótáború fiúcsapat korongját. A harmadik helyen egy kanadai énekes nagylemeze végez.

Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly egy október végén kiadott album, a pennsylvaniai Taylor Swift 1989 című ötödik stúdiólemeze volt az év legsikeresebb korongja. Világviszonylatban csak a Jégvarázs (Frozen) című animációs film 2013 novemberében megjelent albumából értékesítettek többet. Idén egy november 20-án piacra kerülő nagylemez lesz világszerte az év legsikeresebbje, Adele 25 című harmadik stúdióalbuma. Az ünnepek előtti zenepiacon a One Direction korongja lesz a második, Justin Bieberé a harmadik legsikeresebb, és az is biztos, hogy ebből a kettőből az első héten fogy el a legtöbb példány, aztán gyorsan eltűnnek az eladási listákról. A hazai piacon Ákos továbbra is verhetetlen.

 

25

Az angol Adele harmadik stúdiólemezének előhírnöke, a Hello című ballada a héten 332 599 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott a brit dallistán. A jövő heti amerikai rangsorban is az élen debütál. A Hello videoklipje rekordot döntött a Vevo videomegosztó portálon, 27,7 milliós nézettséget produkált az első huszonnégy órában. (Az előző csúcstartó Taylor Swift Bad Blood című slágere volt 20,1 milliós nézettséggel.) Adele 25 című albuma az előrendelések alapján már egyheti forgalom után 2015 világviszonylatban legsikeresebb nagylemeze lehet.

 

Made in the A.M.

A brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozatában összeválogatott, eredetileg négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction jelenleg a világ első számú fiúcsapata. Az együttesből márciusban Zayn Malik kivált. Azóta a rajongótábora jócskán megcsappant, bár még így is hatalmas. A One Direction augusztusban jelentette be, hogy márciusban legalább egy évre felfüggeszti a működését, mivel a tagok szólóban is szeretnének bizonyítani. Szerintünk könnyen elképzelhető, hogy a kvartett utána már nem is tér vissza. A fiúk november 13-án adják ki az ötödik, Made in the A.M. című stúdiólemezüket, amelyet a Drag Me Down című szerzeménnyel harangoztak be. Ezután az Infinity is felbukkant a listákon, a második hivatalos dal azonban nem ez, hanem a Perfect című, amely a múlt héten a brit rangsor második helyén nyitott, az amerikaiban a héten a tizedik pozícióba érkezett meg. A One Direction megüresedő helyét sokak szerint a 5 Seconds of Summer nevű ausztrál kvartett töltheti be, amely a héten a brit albumeladási lista csúcsán kezdett a második, Sounds Good Feels Good című stúdiólemezével. Sokkal valószínűbb viszont egy új sikercsapat felbukkanása.

 

Purpose

Fiúpárbaj lesz az albumeladási listákon. A One Directionnel egy napon jelenteti meg negyedik, Purpose című stúdiólemezét Justin Bieber. Úgy gondoljuk, hogy a kanadai énekes alulmarad a kvartettel szemben. A bulvársajtó vezető szereplője végre zeneileg is bizonyít, a most hódító What Do You Mean? az eddigi legnagyobb slágere. Az amerikai rangsort egy, a britet megszakításokkal öt hétig uralta vele. Az Egyesült Királyságban legutóbb Mark Ronson és Bruno Mars vezetett hosszabb ideig, 2014 végén és 2015 elején hét hétig az Uptown Funk!-kal. Justin Bieber tarolt az október 25-én tartott MTV Europe Music Awardson. A Legjobb énekes, a Legnagyobb rajongói bázis, a Legjobb imázs, a Legjobb kanadai előadó és a Legjobb észak-amerikai előadó kategóriákban győzött, valamint a Legjobb zenei együttműködés nevű kategóriában, ahol a Skrillex és Diplo alkotta Jack Ü dalát, a Where Are Ü Now címűt díjazták, amelyben ő énekel. A Purpose második kiemelt zeneszáma, a Sorry a héten újdonságként a brit lista második helyét foglalta el.

 

Akik még beleszólhatnak

Főleg Rihanna írhatja át a felállított rangsorunkat. A barbadosi énekesnő 2005 és 2012 között minden évben stúdióalbummal rukkolt elő, csak 2008-ban nem. A nyolcadik stúdiólemeze, az Anti a tervek szerint még idén piacra kerül, de hivatalos dátum továbbra sincs. Rihanna a korong előzeteseként kiadott és slágerré vált, Kanye Westtel és Paul McCartneyval készült FourFiveSeconds után a Bitch Better Have My Money és az American Oxygen című dalokkal jelentkezett, de ezek elég rosszul teljesítettek a listákon, ami azt vetíti előre, hogy az albumát minden bizonnyal csak jövőre hozza forgalomba. Ha az Anti idén mégis megjelenne, az a karácsonyi piac második legnépszerűbb nagylemeze volna Adele albuma mögött. A szakma nagy reményeket fűz az angol Ellie Goulding holnap érkező harmadik stúdiólemezéhez, a Deliriumhoz, de az szerintünk nem veszélyezteti a dobogós helyezetteket.

 

Még egyszer

Ákos továbbra is egyeduralkodó a magyar könnyűzenében. Ha albumot ad ki, másnak nincs esélye labdába rúgni mellette. A Még egyszer című nagylemeze negyedik hete vezeti a hazai albumeladási rangsort. „2015-ben már nincs sok értelme CD-t készíteni, de én ódivatú zenész és szerző vagyok, még hiszek a kézbe vehető korongban. Fontosnak tartom azt is, hogy képanyagot és dalszövegeket adjak a rajongók kezébe. A lemezen tizenhárom felvétel szerepel, közülük nyolc teljesen új, ötöt korábban már közzétettünk” – mondta Ákos. Az albumot Hauber Zsolttal, Lepés Gáborral és Bánfalvi Sándorral rögzítette. A címadó szerzeményhez készült videó az első olyan háromszázhatvan fokos magyar klip, amely mobileszközökön és speciális, virtuálisvalóság-szemüvegeken is megtekinthető. (Új Szó)

Puha József

2015. 11. 05. 10:19

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Év végi dobogósok cikk képei
Listamustra - Év végi dobogósok