Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Halványuló Mercury Prize

Mercury Music Prize - Halványuló Mercury Prize

Most már nagyobb a füstje, mint a lángja. A Mercury Prize a zeneipar vezető díja, a zenei életre való hatása azonban csökken. Azért, mert az utóbbi évek győztesei nem érettek a komolyabb népszerűségre.

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Évente díjazzák vele a legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír nagylemez készítőjét. A tizenkét albumos jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független.

Mercury Music Prize - Halványuló Mercury Prize

A díjkiosztó húsz év után 2012-ben átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagyobb médiafelhajtással már nem szeptember elején, hanem új időpontban, novemberben tartották, új, nagyobb helyszínen. Azóta viszont olyanok győznek, akik nem alkalmasak a szélesebb népszerűségre.

Tavaly a Young Fathers diadalmaskodott. A skót, edinburghi hiphoptrió a győztes, Dead című nagylemezéből a brit piacon mindössze 1 825 példányt adott el a jelölés előtt, 561 példányt a jelölés és a gála között, és az album a győzelem után is csak a 35. helyig jutott a brit eladási listán.

November 20-án eldőlt, a 2014 szeptembere és 2015 augusztusa közti időszak legjobb brit és ír nagylemezét Benjamin Clementine készítette. A londoni születésű, zenei karrierjét Franciaországban kezdő énekes, zongorista, költő első albuma, az At Least for Now kapta az idei Mercury Prize-t. Az énekes tavaly októberben fellépett a budapesti A38 Hajón.

Az 1988-as születésű, ghánai származású Clementine autodidakta módon tanult meg énekelni és zongorázni. Sokáig eszébe sem jutott a zenei pálya, költőként képzelte el a jövőjét. Csak azután kezdett el komponálni, miután Franciaországba költözött. Sokáig utcazenész volt. Első EP-je, a háromdalos Cornerstone 2013 júniusában jelent meg. Ennek címadó szerzeményével szerepelt a Later… with Jools Holland tévéműsorban, ahol elismerően beszélt róla a szintén ott vendégeskedő Paul McCartney. A második, négydalos Glorious You című EP-jét tavaly augusztusban adta ki. A díjazott, At Least for Now című korongja Franciaországban januárban, a brit piacon márciusban került forgalomba. Clementine a nagy ívű szerzeményeivel az Adele által kitaposott úton jár. „Vágytam arra, hogy a jelöltlistára kerüljek, de arról álmodozni sem mertem, hogy győzhetek is. Azt hittem, a zenémet maximum ötven ember fogja meghallgatni. Bebizonyosodott, ha őszinte zenét készítesz, arra van igény” – mondta Benjamin Clementine. Annak kicsi a valószínűsége, hogy a díjjal a zsebében bekerül a zenei élvonalba. (Új Szó)

Puha József

2015. 11. 29. 16:27

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

YOGI 2015. 11. 30. 4:07
http://jualobatherbal.web.id/obat-nyeri-sendi-yang-manjur/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Halványuló Mercury Prize cikk képei
Mercury Music Prize - Halványuló Mercury PrizeMercury Music Prize - Halványuló Mercury Prize