Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2015/50. hét

Listamustra - Listamustra 2015/50. hét

Ahogy várható volt, az angol Adele harmadik, 25 című stúdiólemeze a brit és a német piac után az amerikain is a zenetörténet legjobban debütáló albuma lett – 3,48 millió példánnyal (ebből 3,38 millió a valódi eladás) érkezett meg a lista élére.

Az USA-ban az eddigi csúcstartó az NSYNC floridai fiúcsapat volt, amelynek 2000-es No Strings Attached című második stúdiólemezéből 2,416 millió példány fogyott el a megjelenés hetében. A zenei szakemberek többsége úgy gondolta, hogy ezt a rekordot senki sem fogja megdönteni, mivel az albumok forgalma folyamatosan csökken, a közönség egyre inkább a dalvásárlásra fókuszál. Nagyot tévedtek… Adele előző két stúdiólemeze iránt is megnőtt a kereslet: az amerikai rangsorban a 21 című 34 ezer példánnyal a kilencedik, a 19 húszezerrel a huszadik pozícióban található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello

Egyesült Királyság – Justin Bieber: Love Yourself

Németország – Adele: Hello

Magyarország – Adele: Hello

 

Justin Bieber önmagát győzte le

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját ötödik hete Adele uralja a Hellóval. Visszatért a tízes mezőnybe, három helyet javítva a nyolcadik a massachusettsi születésű Meghan Trainor az ohiói John Legenddel készült Like I’m Gonna Lose You című zeneszáma.

Az Egyesült Királyságban Justin Bieber saját magát váltotta a rangsor élén. A Sorryval két hétig vezetett, most a Love Yourselffel trónol. A kanadai sztárnak ez a harmadik brit listavezetője, az elsővel, a What Do You Mean?-nel megszakításokkal öt hétig tanyázott a csúcson. Harminckilenc pozíciót javítva az ötödik Grace ausztrál énekesnő G-Eazy amerikai rapperrel készült You Don’t Own Me című felvétele, az idén februárban hatvannyolc évesen elhunyt Lesley Gore amerikai énekesnő 1963-as slágerének átdolgozása. Az első újdonság az ötvenedik helyen szerepel: Craig David angol énekes és Big Narstie angol grime-előadó kezdett itt a When the Bassline Drops című szerzeménnyel.

Adele Hellója Németországban hatodik hete vezet. Tizenkilenc pozíciót előlépve a kilencedik Robin Schulz német lemezlovas-producer a J.U.D.G.E. közreműködésével készült Show Me Love című dallal.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunk élére egy hét kihagyás után visszatért Adele – megszakítással ötödik hete uralja a mezőnyt. Az újonnan belépő zeneszámok lemezlovas-producerek termékei: az angol Duke Dumont az Ocean Drive-val a nyolcadik, a belga Dimitri Vegas és Like Mike, valamint a holland–török Ummet Ozcan a The Hummal a 29., az angol Naughty Boy a Runnin’ (Lose It All)-lal (Beyoncéval és Arrow Benjaminnal készítette) a 33., Chris Lawyer (Katona Krisztián) a Sultannal a 38., a német Felix Jaehn a Book of Love-val (az orosz Polinával készítette) a negyvenedik helyet szerezte meg. A listán újdonságként van feltüntetve az új-zélandi Lorde a 17. pozícióban található 2013-as felvétele, a Team, de ez már korábban is szerepelt rajta, a 12. helyig jutott. A rádióink megszakítással hatodik hete Lost Frequencies Janieck Devyvel készült slágerét, a Realityt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25

Egyesült Királyság – Adele: 25

Németország – Helene Fischer: Weihnachten

Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

A Bëlga is beállt a sorba

Az USA albumeladási rangsorának élmezőnyében Adele korongja mellett két új belépő található még. A negyedik pozícióban 66 ezer példánnyal Jadakiss New York-i rapper negyedik stúdiólemeze, a Top 5 Dead or Alive, a nyolcadikban 48 ezerrel az ír Enya nyolcadik stúdióalbuma, a Dark Sky Island nyitott. Hét helyet javítva a hatodik a Pentatonix texasi a capella formáció tavalyi karácsonyi nagylemeze, a That’s Christmas to Me.

A brit piacon Adele korongja második hete vezet, ezúttal 439 337 példánnyal. A TOP 10 egyetlen újdonsága a The Vamps angol zenekar a tizedik pozícióban rajtoló Wake Up című második stúdióalbuma. A 11. helyre iratkozott fel a The Corrs hatodik stúdiólemeze, a White Light. A négy ír testvér együttese közel tíz év szünet után alakult újjá. Az Il Divo popoperakvartett hetedik stúdióalbuma, az Amor & Pasión a 13. pozícióban indít.

A német lista csúcsára a krasnoyarski születésű Helene Fischer német énekesnő ünnepi nagylemeze, a Royal Philharmonic Orchestrával készült Weihnachten tért vissza. A tízes mezőnyben három új belépő szerepel: Alligatoah német rapper albuma, a Musik ist keine Lösung a harmadik, a Silbermond német zenekar nagylemeze, a Leichtes Gepäck a negyedik, a Placebo angol trió koncertalbuma, az MTV Unplugged a hatodik helyet foglalta el.

Nálunk harmadik hete a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló, a debreceni Főnix Csarnokban rögzített Jubileum 25 című kiadványa a legkelendőbb. A Bëlga is beállt a sorba, a Disco! című nagylemeze – például a Tankcsapda anyagaihoz hasonlóan – kizárólag az egyik üzemanyagtöltő állomáson, kedvezményes áron szerezhető be. A Disco! a második, a The Corrs albuma a tizedik, Gerendás Péter nagylemeze, a Boldogország a 22., a Hit Rock együttes két, korábban csak demóként, promóciós kiadványként kínált, felújított albuma, a 30 Live! – 1979–2009 és az Ikarusz a 26., az angol Eric Clapton koncertlemeze, a Slowhand at 70 – Live at the Royal Albert Hall a 31., az amerikai Tracy Chapman válogatása, a Greatest Hits a 32., a Peter Srámek karácsonya című album a 33., Kökény Attila, valamint Singh Viki, Veress Mónika Nika és Kökény Lalika karácsonyi nagylemeze a 36., a Jethro Tull angol rockzenekar Too Old to Rock ’n’ Roll: Too Young to Die! című 1976-os albumának felújított változata a 37. pozícióban debütált.

Puha József

2015. 12. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2015/50. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2015/50. hét