Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ákos igazsága – jegyzet

Ákos - Ákos igazsága – jegyzet

Valósággal felrobbant az internet Kovács Ákos énekes–előadóművész azon szavaitól, melyeket Kadarkai Endre Arckép című műsorában mondott az Echo TV-n. Igaz, a teljes adás YouTube videóját lényegesen kevesebben látták, mint az abból kiragadott, alig félperces részletet, amit aztán megdöbbentő módon próbál kiforgatni a(z internetes) média. Már az botrányos, amiből botrányt akartak csinálni...

S hogy miről is van szó?
A nyíltan vallásos, magánéletébe csak mérsékelten betekintést engedő művész arról beszél, hogy nem hisz az emancipációban. Ad absurdum, úgy fogalmaz, a nőnek nem az a dolga, hogy annyi pénzt keressen mint a férfi, inkább a női princípiumot beteljesíteni: valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni.
Súlyos szavak! Nagyon kell akarni, hogy az ember félreértse azokat, s azt hallja ki belőle, hogy a nőknek kevesebb pénzt kell adni meg a fehérnép helye a konyhában van! Igaz, ebben sokat segít, ha a befogadót megfosztják a művész további gondolataitól, melyben szó esik arról, hogy Isten az embert saját képmására férfinak és nőnek teremtette. Nem véletlen, hogy előbbinek a válla, utóbbinak a csípője szélesebb, s felesleges versenyeztetni őket egymással. Sarkított példaként annyi értelmét látja az emancipációnak mint a női súlyemelésnek... Majd hozzáteszi: egyáltalán nem kell vele egyetérteni.
Ennyi.
Voltak, akik egyből azzal jöttek, hogy az adás előtt nem sokkal hasonló értékrendről beszélt egy kormánypárti hazai politikus és annak tetszeleg. Igaz, a teljes beszélgetést ismerők számára nem kérdés, hogy Ákos aktuálpolitika helyett egy kilencvenes években mondott véleményére reflektál. Mi több: szavai mögött tettek állnak, hiszen náluk ő a kenyérkereső, miközben felesége négy közös gyermekükre visel gondot. Elő is kaparják a szorgos médiamunkások az asszony hajdani szavait, akinek véleménye – most tessék megkapaszkodni! – egybecseng az uráéval. Tehát Kovácsék nem csak mondják, de meg is élik azt, amiben hisznek, s náluk ez működik. Botrány!
Az anyaság dicséretét sokan kikérték maguknak, mi több, a művész fő támogatója azonnali hatállyal szerződést bontott. Mint írják: A Magyar Telekom Csoport elkötelezett abban, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt azonos munkafeltételeket és karrierlehetőséget biztosítson és minden körülmények között fenntartsa a vállalaton belüli nemi egyenjogúságot.
Mondjuk ki bátran, egy ilyen horderejű lépést finoman szólva nem elegáns a dupla Aréna-koncertje miatt testi-lelki megterhelés alatt álló művésszel a színpadra lépése előtt közölni.
Másrészt, míg Ákos szavait hűen tükrözi családja példája, addig elég csak egy pillantást vetni a multicég menedzsmentjére, melyben, elkötelezettségüknek megfelelően minden második, illetve harmadik, mármint negyedik, izé, ötödik, vagyis hatodik, inkább hetedik, egész pontosan nyolcadik ember nő. A nyolcból.
Ennyi.

Balajti Péter

2015. 12. 17. 17:02

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos igazsága – jegyzet cikk képei
Ákos - Ákos igazsága – jegyzet