Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az Uptown Funk!-tól Adele-ig – 2015 könnyűzenei összefoglalója

Listamustra - Az Uptown Funk!-tól Adele-ig – 2015 könnyűzenei összefoglalója

Zenei szempontból akár izgalommentesnek is nevezhetjük a búcsúzó esztendőt. Már az első felében kiderült, mely dal lesz a legnagyobb sláger, s azt is tudtuk, hogy ha Adele kiadja a harmadik stúdiólemezét, tarolni fog vele.

Ez azonban csak a felszín. Alája tekintve láthatjuk, mennyire gazdag esztendő volt az idei. Biztosan akadt már izgalmasabb év, de bőségesebb, változatosabb, újításokkal telibb aligha.

Változnak a zenefogyasztási szokások. Idén még jobban előtérbe került a streamelés, az internetes zenehallgatás, amely országonként más-más súllyal esik latba a slágerlisták összeállításakor. Az Egyesült Királyságban legalább harminc másodpercig kell hallgatni a zeneszámokat – száz stream egy eladásnak számít. A streamelés már az albumeladási rangsorokba is beleszámítódik. Az USA-ban egy nagylemez dalaiból tíz digitális eladást vagy ezerötszáz online hallgatást vesznek egy eladásnak.

Korábban a német és a hazai piacon pénteken, a briten hétfőn, az amerikain kedden jelentek meg az újdonságok. Aztán jött a New Music Fridays, péntek lett az új zene napja. Július 10-től világszerte ugyanazon a napon, pénteken kerülnek forgalomba a zeneszámok és albumok. A helyi időzónának megfelelően éjfél után válnak elérhetővé az internetes zeneszolgáltatóknál, és a CD-k, DVD-k is aznap reggeltől kaphatók a boltokban.

2015 összesített slágerlistái január elején véglegesítődnek. A karácsony előtti forgalom (megsokszorozódik a zeneeladás) jelentősen átírja az addig kialakult helyzetet. Ennek ellenére már kora nyáron tudtuk, hogy Mark Ronson angol zenész-producer és Bruno Mars hawaii énekes dala, az Uptown Funk! lesz az év legnagyobb slágere. A szerzemény az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát tizennégy hétig vezette, s ezzel belépett egy olyan csoportba, amelyben addig hat kislemez volt. Előttük már csak egy, a listavezetés tekintetében az amerikai zenetörténet legsikeresebb felvétele, Mariah Carey és a Boyz II Men a rangsort tizenhat hétig uraló One Sweet Day című slágere található. Az Uptown Funk! a brit listát hét hétig vezette. Az USA-ban az alkalmi duó után a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) fő betétdala, Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes slágere, a See You Again szerezte meg az első helyet. Ez is bekerül az év legsikeresebbjei közé, csakúgy, mint egy másik mozisiker, A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) betétdala, a Love Me Like You Do az angol Ellie Gouldingtól. Az ötös mezőnybe bejut még Adele Hellója és a jamaicai OMI szerzeménye, a Cheerleader a német Felix Jaehn remixében.

Meg is érkeztünk az év meghatározó szereplőihez: 2015 a lemezlovas-producerek éve. A huszonegy éves Felix Jaehn egy másik zeneszámmal is hódított. Az Ain’t Nobody legutóbbi változatának remixével, amelyet Jasmine Thompson énekel. Az eredetije 1983-as, a Chaka Khannal felálló Rufus zenekar vitte sikerre. Egy újabb német zenész, Robin Schulz Sun Goes Down című felvételében is Jasmine Thompson, a tizenöt éves, félig kínai származású angol lány énekel. Schulz is slágergyáros, sorra adta ki dalait. A Headlights (featuring Ilsey) után a Sugar (featuring Francesco Yates) cíművel szerepelt kontinensünk listáinak élvonalában. A nyár vezető európai klubslágere az Are You with Me. Az eredetije Easton Corbin floridai countryénekes dala, Lost Frequencies átdolgozásában tarolt. A belga fiatalember egy másik zeneszámmal, a Janieck Devy közreműködésével készült Realityvel is szép sikert aratott. A legjobb klubslágert – szerintem – Sigala angol producer készítette, az Easy Love a The Jackson 5 1970-es ABC című dalának átirata.

2015 két meghatározó férfi énekese Ed Sheraan és Sam Smith volt, mindketten angolok. Sheraan egész évben az albumeladási listák élmezőnyében tanyázott a még 2014 júniusában megjelent X című második stúdiólemezével. Smith a Grammy Awards legnagyobb győztese: a Stay with Me című slágerét az év felvételének és az év dalának kiáltották ki, ő lett a legjobb új előadó, és övé a legjobb popalbum (In the Lonely Hour). A 24. James Bond-film, a Spectre – A Fantom visszatér főcímdalát is ő készíthette el. A Writing’s on the Wall vezette a brit listát, a Bond-dalok történetében elsőként.

Taroltak a kanadaiak. Végleg befutott The Weeknd, aki három világslágert könyvelhet el. A szürke ötven árnyalata betétdala, az Earned It után a Can’t Feel My Face és a The Hills című szerzeményekkel hódított. Észak-Amerika jelenlegi legnépszerűbb rappere, Drake egyebek mellett a Hotline Bling című zeneszámmal, Timmy Thomas amerikai r&b-énekes 1972-es Why Can’t We Live Together című dalának átdolgozásával aratott. Justin Bieber egyik lehetséges riválisa, a tinik potenciális kedvence, a tizenhét éves Shawn Mendes az MTV Europe Music Awardson két díjat zsebelt be, a legjobb új előadó és a legjobb Push-előadó lett. A Stitches című szerzeménnyel mifelénk is letette a névjegyét.

Justin Bieber végre zeneileg is bizonyított. A What Do You Mean? című slágerével az amerikai és a brit rangsorban is pályafutása első listavezető sikerét ünnepelhette. A karácsony előtti piac egyik üde színfoltja Bieber és a One Direction párharca volt, egy napon, november 13-án rukkoltak elő az új stúdiólemezeikkel. A brit eladási rangsor csúcsát a fiúcsapat foglalta el a Made in the A.M. című albumával, az USA-ban a kanadai sztár volt a befutó a Purpose című korongjával. A One Direction rajongói mégsem boldogok. Az angol–ír ötös fogatból márciusban kivált Zayn Malik. A csapat a nagylemez megjelenése után legalább egy évre felfüggesztette a működését, mivel a tagok szólóban is szeretnének bizonyítani. Korántsem biztos, hogy visszatér. A szakma szerint az egyre népszerűbb 5 Seconds of Summer ausztrál kvartett foglalhatja el a megüresedő helyét, sokkal biztosabb azonban egy új fiúcsapat felbukkanása.

És elérkezett az év vége, amikor Adele csúcsokat döntögetett. Az emberek úgy vásárolták a 25 című albumát, mintha soha többé nem készülne zene. Az amerikai, a brit és a német piacon is a zenetörténet leggyorsabban fogyó nagylemeze lett. Az USA-ban 3,38 millió példányt, az Egyesült Királyságban 800 307 darabot, Németországban 263 ezret értékesítettek belőle a kiadás hetében. A hihetetlen eladási adatok javarészt az angol énekesnő körüli médiafelhajtással magyarázhatók. A kritikusok többsége csalódott az albumban. Maga Adele is azt nyilatkozta, hogy nem olyan jó, mint az előző két stúdiólemeze.

A hazai berkekben nem történt túl sok említésre méltó dolog. Továbbra is az elmúlt két-három évtized legsikeresebb sztárjai viszik a prímet: az első számú énekes, Ákos a Még egyszer című stúdióalbumával hódított. Az eladási listán az első számú zenekar, a Tankcsapda tette trónfosztottá a debreceni Főnix Csarnokban rögzített, két CD-ből és két DVD-ből álló Jubileum 25 című kiadványával. Picit csökkent a Petőfi rádió súlya, kevesebb dal került át belőle a kereskedelmi rádióállomások műsorába. Ha viszont a fesztiválok fellépőinek névsorát nézzük, akkor a helyzet változatlan, továbbra is a petőfisek uralják ezeket a rendezvényeket.

Jó zeneszámokkal teli 2016-ot kívánok olvasóinknak! (Vasárnap)

Puha József

2015. 12. 30. 11:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az Uptown Funk!-tól Adele-ig – 2015 könnyűzenei összefoglalója cikk képei
Listamustra - Az Uptown Funk!-tól Adele-ig – 2015 könnyűzenei összefoglalója