Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

David Bowie beindította az évet

David Bowie - David Bowie beindította az évet

Aki három éve valamiért még nem, mostanában biztosan örökre megtanulta, hogy David Bowie január 8-án született. Az elmúlt napokban az volt a vezető zenei hír, hogy 2016 első fontos nagylemeze, David Bowie 25. stúdióalbuma, a Blackstar január 8-án érkezik. Az élő legenda 69. születésnapján.

David Bowie három éve, a 66. születésnapján kürtölte világgá, hogy márciusban The Next Day címmel stúdiólemezzel rukkol elő, közel tíz évvel a legutóbbi, a 2003 szeptemberében kiadott Reality után.

Azóta a sztár szinte folyamatosan reflektorfényben van. A 2014-es BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján a brit férfielőadók között diadalmaskodott.

David Bowie - David Bowie beindította az évet

Bowie 2014 őszén újra megjelentette a Sound + Vision című gyűjteményét, amely első alkalommal 1989-ben jött ki, és addig összegzi az énekes pályafutását – slágereit demókkal, koncertfelvételekkel és egyéb különlegességekkel egészítette ki. Nem sokkal később érkezett a következő kiadványa, egy válogatásalbum (különböző verziókban), a Nothing Has Changed (a cím idézet a Heathen című 2002-es nagylemezének nyitódalából, a Sundayből), amelyen egy vadonatúj szerzemény, a Sue (Or in a Season of Crime) is helyet kapott – Bowie a Maria Schneider Orchestrával rögzítette. Az album kiadását dokumentumfilm kísérte.

Tavaly, július 10-től világszerte ugyanazon a napon, pénteken kerülnek forgalomba a dalok és a nagylemezek a New Music Fridays keretében. Csodás egybeesés, hogy idén David Bowie születésnapja péntekre esik. A ma megjelent albumán mindössze hét szerzemény szerepel, köztük a fent említett Sue (Or in a Season of Crime) című. Még novemberben megismertük róla a közel tízperces címadó dalt, karácsony előtt pedig a több mint hatperces Lazarust. Mindkettő lassan építkező, dzsesszes, többszöri meghallgatást igénylő, nehéz szerzemény. Tony Visconti, a korong producere, Bowie állandó munkatársa elárulta: komoly hatást gyakorolt rájuk Kendrick Lamar amerikai rapper munkássága. „A dalszerzés és a stúdiómunkálatok közben őt hallgattuk. Nem akartuk az ő irányvonalát követni, de rettenetesen tetszik nekünk a rá jellemző alkotói szabadság. Nem akar átlagos hiphoplemezeket készíteni. Minden korlátot ledönt, és mi is ebben a szellemben alkottunk” – mondta Visconti. (Új Szó)

Puha József

2016. 01. 08. 19:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

David Bowie beindította az évet cikk képei
David Bowie - David Bowie beindította az évetDavid Bowie - David Bowie beindította az évet