Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jack Garratt lehet az év felfedezettje

BBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettje

A legtöbb helyen még összegeznek, készülnek 2015 összesített slágerlistái, viszont van, ahol már előretekintenek. A brit zenészszakma minden évben a BBC Sound of… keretében próbálja kideríteni az év legnagyobb felfedezettjét a brit piacon. Sajnos ezekben a napokban David Bowie halála eltörpíti az esemény végkifejletét.

A BBC először 2003-ban hirdetett győztest, akkor 50 Cent amerikai rapper nyert. A szavazást egyre nagyobb figyelem kíséri, mivel az eddigi győztesek mindegyike sikeresen gyökeret eresztett a zeneiparban, csak 2012-ben fogott mellé a szakma. Akkor Michael Kiwanuka kapta a legtöbb voksot, ám az Adele (ő 2008-ban nyert) férfi megfelelőjeként emlegetett zenésznek nem jött össze az áttörés.

BBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettje

2014-ben a ma már világsztár Sam Smith győzött. Tavaly a Years & Years trió diadalmaskodott, megelőzve James Bayt.

A BBC Sound of 2016 szavazáson száznegyvennégy brit szakember (lemezlovas, újságíró, fesztiválszervező, blogger, kritikus) voksolt. Mindegyikük három jelöltet nevezhetett meg, így állt össze a november 30-án nyilvánosságra hozott tizenötös lista. A jelöltek a világ bármely részéből származhattak, de nem vehettek részt sikerrel tehetségkutató tévéműsorban, a szólisták nem lehettek ismert zenekarok tagjai, s nem lehetett olyan felvételük vagy nagylemezük, amely október 30-ig bejutott a brit dal- vagy albumeladási lista húszas mezőnyébe. Az első öt helyezettet ezúttal is a BBC Radio 1 reggeli műsorában jelentették be. Múlt héten hétfőn derült ki, ki végzett az ötödik helyen, a győztes személye pénteken vált ismertté.

BBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettje

Az idei befutók között csak egy külföldi található, egy kanadai énekesnő, a többiek angolok. Az ötödik helyen holtverseny alakult ki, Mura Masa lemezlovas-producer és a WSTRN hiphoptrió végzett itt. A negyedik pozíciót a Blossoms öttagú gitáregyüttes szerezte meg. A bronzérmes a hiphopot r&b-vel és dzsesszel keverő NAO énekesnő lett, az ezüstérmes pedig a kanadai Alessia Cara, aki a Here című dalával az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában már az élmezőnyben tanyázik. A szavazást Jack Garratt nyerte meg. A Buckinghamshire-ből származó zenész a fő inspirációjának Jack White és Frank Ocean zenéjét tartja. Garratt eddig csak EP-kkel jelentkezett, első nagylemeze, a Phase február 19-én kerül forgalomba. (Új Szó)

 

BBC Sound of…

Évszám – győztes

2003 – 50 Cent

2004 – Keane

2005 – The Bravery

2006 – Corinne Bailey Rae

2007 – Mika

2008 – Adele

2009 – Little Boots

2010 – Ellie Goulding

2011 – Jessie J

2012 – Michael Kiwanuka

2013 – Haim

2014 – Sam Smith

2015 – Years & Years

2016 – Jack Garratt

Puha József

2016. 01. 12. 10:54

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jack Garratt lehet az év felfedezettje cikk képei
BBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettjeBBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettjeBBC Sound of... - Jack Garratt lehet az év felfedezettje