Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Magashegyi Underground: koncert után új lemez

Magashegyi Underground - Magashegyi Underground: koncert után új lemez

A budapesti Akvárium Klubban tartotta jubileumi nagykoncertjét a Magashegyi Underground – a zenekar a tízéves születésnapját ünnepelte. A napokban új nagylemezzel is jelentkezik.

„Egy kellemes, gyors, tömény és kemény tanulási folyamat volt számomra az elmúlt tíz év. Miután 2006 tavaszán véget ért a szereplésem az egyik televíziós tehetségkutató műsorban, úgy gondoltam, jó lenne egy időre kilépni a körforgásból, de aztán bekerültem a Magashegyibe, és szinte azonnal jött a Szeplős váll című dal jóleső sikere, ami berobbantott minket” – idézte fel Bocskor Bíborka, az együttes énekesnője. Mint mondta, jó ideje telt házas koncerteket adnak már, de emlékszik még arra az időkre, amikor vidéken olykor huszonöt néző előtt játszottak. Hozzátette: nagy ajándék a népszerűség, de számára az a legfontosabb, hogy személyes kapcsolat is kialakuljon a befogadókkal. „Az eltelt tíz évben valamilyen szinten mainstream lett az underground is, de úgy érzem, nem mentünk bele elvtelen kompromisszumokba.”

Magashegyi Underground - Magashegyi Underground: koncert után új lemez

A Talált tenger című új albumhoz készült promóciós fotót sokan úgy értelmezik, hogy az énekesnő Siva istenként látható rajta, mivel négy karja van. „A lemez egyfajta útkeresés a világi és a szakrális dolgok között, és szeretek képekben gondolkodni, talán jobban, mint szavakban” – mondta Bíborka. Az új szerzemények – amelyek közül néhányat már megismertünk – illeszkednek a Magashegyi Underground jól beazonosítható, rejtélyes, álomszerű világába. „Tariska Szabolcs, a fő szövegírónk nagyon érzi a dalötletekben kibontakozó világot, ritmusra, szótagokra tud csodákat faragni, új szavakat gyárt, így született meg most a Holdfényváros vagy a Szemszavak című felvétel. Újra együtt dolgoztunk Beck Zolival (30Y), akivel a legutóbbi albumon duettet énekeltem (Árnyékok), most három dalszöveget is írt. Mély érzésű, empatikus alkotó, egyből ráérzett a Magashegyi lényegére” – fejtette ki az énekesnő. Szerinte a Talált tenger egyfajta folytatása az eddigi két stúdiólemeznek, a 2010-es Ezer erdő és a 2013-as Tegnapután címűnek. Például a Holdfényváros a Tegnaputánon szereplő két zeneszám, az Álmatlanság és a Rázz fel továbbgondolásának is tekinthető. „A meditatív, lelassulni vágyó, álomszerű, kicsit valószerűtlen hangzás az én lényemből fakad, de civilben mindannyian vonzódunk a mélyebb dolgokhoz.” Az album elsőként a netes felületeken lesz elérhető, CD-n április végén kerül forgalomba.

A Magashegyi Undergroundban a frontember mellett Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek, dalszerző), Szepesi Mátyás (gitár), Fűrész Gábor (basszusgitár, dalszerző) és Toldi Miklós (dob, dalszerző) szerepel; közülük hárman, Fodor, Fűrész és Toldi a kezdetektől párhuzamosan a Kardos-Horváth János-féle Kaukázusnak is tagjai. „Nemrég zárult a két zenekar közös turnéja, ami annak ellenére jól működött, hogy szerintem a két világ két, egymástól távol található, ugyanakkor átjárható bolygó.” Bocskor Bíborka azt is elmondta, hogy az idei, jubileumi év után valószínűleg más irányba is kirándul, kísérletezni fog a Magashegyin kívüli világban.

Puha József

2016. 04. 22. 16:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magashegyi Underground: koncert után új lemez cikk képei
Magashegyi Underground - Magashegyi Underground: koncert után új lemezMagashegyi Underground - Magashegyi Underground: koncert után új lemez