Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nagyon nem zene (Jegyzet)

MR2 Petőfi Rádió - Nagyon nem zene (Jegyzet)

Csak ültem, és hallgattam. Megszólalni nem tudtam. Aztán kikapcsoltam a rádiót. A helyzet végtelenül elszomorít. Néhány futóbolond tönkretette a közel egy évtizedig gondosan építgetett, javítgatott műsorstruktúrát.

Május 30-án a Petőfi rádió arculatot váltott, szinte mindent és mindenkit lecserélt. Azóta hazai zenei berkekben ez az átalakítás a legfontosabb téma, a zenészszakma folyamatosan háborog. Az állomás öngólt rúgott.

Kezdjük a legfontosabbal, a zenei étlappal. A rádió a dilettantizmus iskolapéldáját mutatja be. A kínálatából szinte teljesen eltűntek a más rádiókban nem hallható, valódi nemzetközi gyöngyszemek. Napjaink vezető, elsősorban a fiatalokat megcélzó táncosabb slágerei vették át a helyüket. A magyar zenei kínálat viszont nem változott sokat. Ennek eredményeképpen Justin Bieber, Ariana Grande és Duke Dumont egy-egy dala között elhangzik egy Quimby-felvétel. Az ilyen zenei szerkesztés hallgathatatlan műsorokat eredményez.

MR2 Petőfi Rádió - Nagyon nem zene (Jegyzet)

Nálam évekig leggyakrabban a Petőfi rádió szólt. Bevallom, sokszor azért, hogy inspiráljon. Leginkább az esti órákban hangoltam az állomásra, nyolc óra után olyat kínált, amivel jelentősen kiemelkedett a sivár rádiós közegből. Szerettem a beszélgetős műsorait, a speciális zenei összeállításait. Ezekre lehetett volna tovább építeni, de a jelenlegi főszerkesztő szerint pont ezeken kellett változtatni, a hallgatók ugyanis nem tudtak hozzászokni ahhoz, mikor mit sugároznak, egységesíteni kellett a műsorstruktúrát. Magyarán: a hallgató hülye. Horváth Gergely és Babucs Kriszta elhallgattatása, igényesen szórakoztató műsoraik megszüntetése a rádiós szakértelem teljes hiányára vall. Ráadásul ez a két műsorvezető a magyar nyelvet is ismerte; szépen, változatosan fogalmaztak, ami ma már ritkaságszámba megy. Helyükre a republicos Boros Csabát ültették be (ezek szerint a zenész együttesének nincs sok teendője), akinek magyar zenei műsorát valamiért nemzetközi slágerekkel hígítják…

A korántsem tökéletes, de az átlagból még így is jócskán kiemelkedő műsorvezetői gárdát – két kevésbé jó szpíkert leszámítva – szintén lecserélték, a befutott műsorvezetők helyét újak vették át. Miért kellett félreállítani a jó műsorvezetőket? Hogy juthattunk oda, hogy a médiában dolgozó kiváló szakembereket egyik napról a másikra el lehet hallgattatni? Az üresfejű celebeké a jövő?

Azt rebesgetik, a változások azért történtek, mert a Petőfi rádió szeretné átvenni a Class FM helyét, a bennfentesek ugyanis tudni vélik, hogy a rádióállomás hamarosan lejáró frekvenciaszerződését nem hosszabbítják meg. Valami biztos van a háttérben. De ez a végeredmény tekintetében tök mindegy. A Petőfi rádió most szinte olyan, mint bármelyik kereskedelmi rádió: kevésbé hallgatható. A Nagyon zene szlogent az Életed ritmusa jelmondatra cserélte. Az én életemé biztosan nem!

A történetnek nyilvánvalóan lesz folytatása, mivel a rádiónak azok a partnerei is dühöngnek, akik több játékhoz – például a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyhez – adják a nevüket. (Új Szó)

Puha József

2016. 07. 01. 17:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nagyon nem zene (Jegyzet) cikk képei
MR2 Petőfi Rádió - Nagyon nem zene (Jegyzet)MR2 Petőfi Rádió - Nagyon nem zene (Jegyzet)