Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcson

Listamustra - Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcson

Az Egyesült Királyságban az első nagylemez-eladási listát 1956. július 22-én közölte a Record Mirror zenei szaklap. A hatvanadik évforduló tiszteletére az OfficialCharts.com összeállította a brit zenetörténet legnépszerűbb albumainak hatvanas rangsorát. Az élen a Queen egyik válogatáslemeze szerepel.

Freddie Mercuryék 1981-es Greatest Hits című nagylemeze a brit piacon 2014-ben lépte át a hatmilliós álomhatárt, és azóta újabb százezer példány fogyott el belőle. Az album tíz évvel később megjelent második része, az eddig közel négymilliós példányszámot produkáló Greatest Hits II a lista tizedik helyén végzett.  Az ezüstérmes pozíciót 5,2 millió eladott példánnyal egy újabb válogatáslemez, az ABBA 1992-es Gold: Greatest Hits című albuma szerezte meg. A dobogó legalsó fokán a The Beatles 1967-es Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című nagylemeze található. A negyedik helyen Adele 2011-es 21 című albuma szerepel. Az ötös mezőnyt az Oasis 1995-ös (What’s The Story) Morning Glory? című nagylemeze zárja.

Listamustra - Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcson

A kétezres évek első évtizedéből húsz album került be a hatvanas mezőnybe. A lista legöregebb nagylemeze az 1965-ös The Sound of Music című musicalfilm korongja (az 52. pozícióban végzett), a legfiatalabb Adele 2015-ös albuma, a 25 (a 27. helyen zárt).

Az 1956-os brit nagylemez-eladási rangsor csúcsán az első hetekben Frank Sinatra tizedik, Songs for Swingin’ Lovers! című stúdióalbuma és a Carousel című film zenei nagylemeze váltotta egymást – az előbbi összesen három, az utóbbi hat hétig vezetett. (Új Szó)

Puha József

2016. 07. 22. 10:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcson cikk képei
Listamustra - Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcsonListamustra - Hatvanadik évforduló: Queen-válogatás a csúcson