Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/32. hét

Listamustra - Listamustra 2016/32. hét

A tragédia nélkül is ismertté vált volna, csak később, hiszen a szakma szép karriert jósolt neki. A Viola Beach négytagú angol zenekar február 13-án halálos autóbalesetet szenvedett Svédországban. Most, fél évvel később rajt-cél győzelmet aratott a brit albumeladási rangsorban.

A Viola Beach gépkocsija Stockholm külterületén egy huszonöt méter magas hídról a folyóba esett. Kris Leonard (énekes-gitáros), River Reeves (gitáros), Tomas Lowe (basszusgitáros) és Jack Dakin (dobos), valamint menedzserük, Craig Tarry a helyszínen életét vesztette. Ezt követően az együttes két szerzeménye is felbukkant a brit dallistán: a Swings & Waterslides a 11., a Boys That Sing az ötvenedik helyig jutott. A Viola Beach első, egyben utolsó nagylemeze 17 379 példánnyal rajtol a brit albumeladási rangsor csúcsán.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills

Egyesült Királyság – Major Lazer featuring Justin Bieber & MØ: Cold Water

Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Világsláger lesz a Cold Water

Az amerikai Hot 100 rangsort második hete az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul vezeti a Cheap Thrillsszel. A múlt héten a brit lista élén, a németen az ezüstérmes, a hazain a negyedik pozícióban startolt a Major Lazer a kanadai Justin Bieberrel és a dán MØ-val készült Cold Water című zeneszáma. A héten az USA-ba is berobbant, a második helyre érkezett meg. Az amerikai elektrozenei trió eddig a francia DJ Snake-kel és MØ-val készített Lean On című felvétellel szerepelt a legmagasabban, a negyedik pozícióban. Nagyot esett a múlt heti két új belépő: Katy Perry a riói olimpiai játékok Rise című himnuszával (11. volt) a 43., Britney Spears és G-Eazy a Make Me… cíművel (17. volt) az 52. helyre zuhant.

A brit TOP 10-ben ugyanazok a szerzemények tanyáznak, mint a múlt héten. A csúcson sincs változás, második hete a Cold Water uralja a mezőnyt. A sláger egyik előadója, MØ szólóban is megtalálható a húszas mezőnyben, a Final Songgal, amely két lépcsőfokot javítva a 15. pozíciót foglalja el. Hárommal az énekesnő mögött, a 18. helyen egy hasonló nevű lánytrió, az angol M.O szerepel a Who Do You Think Of? című dallal. Az első újdonságra a 33. pozícióban lelünk: itt kezdett a két lemezlovas alkotta New York-i The Chainsmokers Closer című zeneszáma, amelyben a washingtoni Halsey énekel. A duó előző két slágere: a Roses (featuring Rozes) a 16., a Don’t Let Me Down (featuring Daya) a második helyig jutott.

Németországban ötödik hete Imany francia énekesnő Don’t Be So Shy című felvételének Filatov & Karas Remixe az első. Kilenc pozíciót ugorva a negyedik Felix Jaehn (featuring Alma) Bonfire című szerzeménye. A német lemezlovas-producernek odahaza ez az ötödik TOP 10-es slágere. Omi Cheerleaderének remixével egy hétig, a Jasmine Thompsonnal készült Ain’t Nobody (Loves Me Better) cíművel nyolc hétig állt az élen, Ed Sheeran Photograph című dalának a remixével a negyedik, a Polinával készített Book of Love-val a hetedik helyig vitte.

Nálunk 14. hete Ákos vezet az Ugyanúgy című EP-vel. A negyvenes mezőnyben három új belépő található. A holland Martin Garrix a New York-i Bebe Rexhával készült zeneszáma, az In the Name of Love a 12., a szintén New York-i Moby 2002-es slágere, az Extreme Ways a 39., az idei Strand Fesztivál himnusza, a KFT harmincéves, Balatoni nyár című slágerének az átdolgozása Pixa, Stereo Palma (Náksi Attila) és a Wellhello átiratában a negyvenedik pozícióba iratkozott fel. A rádióállomásaink negyedik hete Justin Timberlake felvételét, a Can’t Stop the Feeling! címűt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views

Egyesült Királyság – Viola Beach: Viola Beach

Németország – Billy Talent: Afraid of Heights

Magyarország – Hooligans: Igaz történet

 

DJ Khaled legyőzheti Drake-et

Az USA-ban egy hét megszakítással 12. hete a kanadai Drake negyedik stúdióalbuma, a Views a legnépszerűbb kiadvány. A múltban olyan legendás nagylemezek vezettek tizenkét hétig, mint a Jagged Little Pill (Alanis Morissette – 1995-ben és 1996-ban) vagy a Supernatural (Santana – 1999-ben és 2000-ben). Legutóbb a Jégvarázs (Frozen) című animációs film albuma uralta hosszabb ideig a mezőnyt, 2014-ben megszakításokkal tizenhárom hétig. A TOP 10 egyetlen újdonsága Gucci Mane alabamai születésű rapper kilencedik stúdiólemeze, az Everybody Looking, amely 68 ezer példánnyal (43 ezer az eladás) a második helyen debütált. A következő új belépő, a Crown the Empire dallasi metálzenekar harmadik, Retrograde című stúdióalbuma a 15. pozícióban nyitott. Sia hetedik stúdiólemeze, a This Is Acting a Cheap Thrills sikerének köszönhetően ismét a tízes mezőnyben tanyázik, öt helyet javítva a hatodik – 26. hete szerepel a rangsorban, a negyedik a csúcspozíciója.

A brit élmezőnyben a Viola Beach albuma mellett még egy újdonság található: a hetedik helyet szerezte meg DJ Khaled New Orleans-i születésű producer kilencedik stúdiólemeze, a Major Key. Ez a jövő heti amerikai listavezető-várományos.

A brit rangsorban csak a 23. pozícióban, a németben viszont a csúcson rajtol a Billy Talent kanadai rockegyüttes ötödik, Afraid of Heights című stúdióalbuma. A TOP 10-ben még négy új belépőre lelünk. A Frei.Wild olaszországi német rockzenekar 11. stúdiólemeze, a 15 Jahre Deutschrock & SKAndale a második, a Powerwolf német metálegyüttes koncertalbuma, a The Metal Mass Live a negyedik, a Descendents kaliforniai punk-rock zenekar hetedik stúdiólemeze, a Hypercaffium Spazzinate a nyolcadik, a Lord of the Lost német rockegyüttes hatodik stúdióalbuma, az Empyrean a kilencedik helyre érkezett meg.

Nálunk visszatért az élre a Hooligans nagylemeze, az Igaz történet, amely a megjelenését követően két hétig már vezetett, nyolcadik hete tanyázik a listán. A Billy Talent korongja a kilencedik, Szeder albuma, a Táncolj velem élet! a tizedik, a nyolcvanas évek első felében működött ETA punkzenekar első hivatalos nagylemeze, a Történelmi hazugságok a 14. pozícióban kezdett.

Puha József

2016. 08. 09. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/32. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/32. hét