Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/36. hét

Listamustra - Listamustra 2016/36. hét

A slágerlistás helyezés olykor csalóka. Nem mindegy, hogy egy-egy dal vagy nagylemez mikor és milyen mezőnyben méretteti meg magát. Britney Spears kilencedik stúdióalbuma, a Glory Európa-szerte sokkal előkelőbb pozíciókban debütált, mint az előző stúdiólemeze, a valóságban azonban nincs nagy különbség a két korong fogadtatása között.

Az 1981. december 2-án a Mississippi állambeli McCombban született Britney Spears nyolcadik stúdióalbuma, a Britney Jean 2013-ban, a karácsony előtti dömping kellős közepén, november végén került forgalomba. Az Egyesült Királyságban 12 959 példánnyal a 34. helyet szerezte meg. A Glory nagyjából 14 ezer példánnyal az ezüstérmes pozícióban kezdett, ráadásul már a streamelés is beleszámítódik a helyezésbe. Németországban a bronzérmes (a Britney Jean a huszadik), nálunk a tizedik (az előző nem került be a negyvenes mezőnybe) pozíciót foglalta el az első héten. Nyilvánvaló tehát, hogy Britney az új nagylemezével sem tud visszajönni az élvonalba, de ezt már egyértelművé tette a korong beharangozó zeneszáma, a G-Eazy rapperrel készült Make Me… harmatgyenge fogadtatása: az amerikai rangsorban a 17., a britben a 42., a németben a 71., a miénkben a hatodik helyig jutott. Az albumról egyelőre nem is hoztak ki újabb felvételt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Egyesült Királyság – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A Closer nemzetközi sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát második hete a New York-i The Chainsmokers és a washingtoni Halsey uralja a Closer című szerzeménnyel. Két pozíciót javítva a tizedik Shawn Mendes a Treat You Better című zeneszámmal. Ez a tizennyolc éves kanadai sztár második TOP 10-es slágere az USA-ban, a Stitchesszel a negyedik helyig vitte.

Az Egyesült Királyságban is átvette a vezetést a Closer, a bronzérmes pozícióból került az élre. Andrew Taggart és Alex Pall lemezlovasok duójának eddig három felvétele szerepelt a brit listán: a 2014-es Selfie a 11., a 2015-ös Roses (featuring Rozes) a 16., a 2016-os Don’t Let Me Down (featuring Daya) a második helyig jutott. Az élmezőnyben ugyanaz a tíz dal tanyázik, mint a múlt héten. Az első új belépőt az ötvenedik pozícióban találjuk: Dua Lipa koszovói albán származású, angol énekesnő Blow Your Mind (Mwah) című újdonsága nyitott itt.

Németországban kilencedik hete Imany az első a Don’t Be So Shy című szerzemény Filatov & Karas Remixével. A francia énekesnő The Wrong Kind of War című albuma a 19. helyre érkezett meg. A Closer megfelezve pozícióját a hatodik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort 18. hete Ákos uralja az Ugyanúgy című EP-jével. A The Chainsmokers Closere egyelőre nem szerepel a mezőnyben, előző slágere, a Don’t Let Me Down a 14. helyen tanyázik, a kilencedik az eddigi csúcspozíciója. Alvaro Soler spanyol énekes El mismo sol című zeneszáma (egy másik változatában Jennifer Lopez is énekel) a 27. (a Sofia című felvétele a 16.), Grace ausztrál énekesnő és G-Eazy amerikai rapper közös tavalyi produkciója, a You Don’t Own Me, Lesley Gore amerikai énekesnő 1963-as slágerének az átdolgozása (bekerült az Öngyilkos osztag című film betétdalai közé) a 32. helyre iratkozott fel. A rádióállomásaink nyolcadik hete Justin Timberlake zeneszámát, a Can’t Stop the Feeling! címűt sugározzák a leggyakrabban. A legtöbbet játszott magyar felvétel, Rúzsa Magdolna slágere, az Érj hozzám a rádiós lista 11. pozíciójában található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Frank Ocean: Blonde

Egyesült Királyság – Barbra Streisand: Encore: Movie Partners Sing Broadway

Németország – Beginner: Advanced Chemistry

Magyarország – Zorall: Retrográd

 

Barbra Streisand újabb brit csúcsszerzése

Az amerikai albumeladási rangsor élén – a várakozásnak megfelelően – Frank Ocean Long Beach-i születésű dalszerző-énekes második stúdiólemeze, a Blonde rajtol 276 ezer példánnyal, ebből 232 ezer az eladás. A tízes mezőnyben további két új belépőre lelünk: a negyedik helyen 53 ezerrel (32 ezer az eladás) Tory Lanez kanadai rapper első stúdióalbuma, az I Told You, az ötödiken 49 ezerrel (45 ezer az eladás) Lindsey Stirling amerikai hegedűművész harmadik stúdiólemeze, a Brave Enough debütált. A 71. életévében járó Dolly Parton amerikai legenda 43. stúdióalbuma, a Pure & Simple a 11. pozícióban kezdett.

A brit lista csúcsát újdonságként egy másik amerikai legenda, a 75. életévében járó Barbra Streisand 35. stúdiólemeze, az Encore: Movie Partners Sing Broadway foglalta el, 19 778 példánnyal. Az albumon a brooklyni születésű színész-énekesnő tíz duettje szerepel, népszerű Broadway-darabokból – Anne Hathaway és Daisy Ridley, valamint Patrick Wilson, Anthony Newley, Alec Baldwin, Hugh Jackman, Melissa McCarthy, Seth MacFarlane, Antonio Banderas, Chris Pine és Jamie Foxx énekel vele. Ez Barbra hetedik brit listavezető korongja. Az 1976-os Csillag születik (A Star Is Born) című film zenéjével két, az 1978-as Barbra Streisand's Greatest Hits Volume 2 című gyűjteményével négy, az 1980-as Guilty című stúdiólemezével két, az 1981-as Memories című válogatásával kilenc, a 2002-es The Essential Barbra Streisand című gyűjteményével egy, a 2009-es Love Is the Answer című stúdióalbumával szintén egy hétig uralta a mezőnyt.

A német TOP 10 fele új belépő. Az élen a Beginner hamburgi hiphoptrió nagylemeze, az Advanced Chemistry, a második helyen a még 1976-ban alakult Running Wild hamburgi metálzenekar albuma, a Rapid Foray, a harmadikon Britney Spears korongja, a hetediken az 1981-től működő Sodom gelsenkircheni metálegyüttes nagylemeze, a Decision Day, a tizediken Crystal F berlini rapper albuma, a Narben nyitott.

A múlt héten a magyar eladási rangsor 12. pozíciójába érkezett meg a Zorall új nagylemeze, a Retrográd, a héten átvette a vezetést. A zenekar tavalyi dupla válogatása, a Zorall Bumm a harmadik helyre tért vissza. Britney Spears korongja a tizedik, a Kárpátia albuma, a Territórium a harmincadik, Barbra Streisand nagylemeze a 33., Dub FX ausztrál énekes albuma, a Thinking Clear a negyvenedik pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2016. 09. 06. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/36. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/36. hét