Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/43. hét

Listamustra - Listamustra 2016/43. hét

Egyelőre nincs komoly hírverés az Európában, különösen az Egyesült Királyságban a karácsonyi zenepiac egyik húzókorongjának szánt nagylemeze, Robbie Williams jövő pénteken megjelenő The Heavy Entertainment Show című 11. stúdióalbuma körül. Ennek egyik oka nyilván az, hogy a beharangozó dal, a videoklippel megtámogatott Party Like a Russian nem szerepelt túl fényesen a slágerlistákon.

A szerzemény a brit rangsorban a 68., a németben a 72. helyig jutott, a miénkben a héten a harmincadik pozícióba érkezett meg. A mérsékelt siker ellenére biztosra vehető, hogy a Take That egykori fenegyerekének nagylemeze a következő hónapok egyik vezető albuma lesz Európa-szerte. Az USA-ban biztosan nem, hiszen ott Robbie szinte ismeretlen, arrafelé nem sikerült őt befuttatni (ahogyan az együttesét sem), nincs számottevő rajongótábora. A 43. életévében járó angol énekes kiadás előtt álló nagylemezéről a múlt héten a Love My Life című zeneszám debütált.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Egyesült Királyság – Little Mix: Shout Out to My Ex

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A Little Mix rajt-cél győzelme

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán: kilencedik hete a két lemezlovas alkotta New York-i The Chainsmokers és Halsey washingtoni énekesnő slágere, a Closer vezet. A hawaii Bruno Mars újdonsága, a 24K Magic az ötödik helyre iratkozott fel. Két pozíciót javítva a tizedik Ariana Grande floridai énekesnő Nicki Minaj-zsal,a Trinidad és Tobagói születésű rapperrel készült Side to Side című felvétele. Hatalmasat ugrott, a 89. helyről a TOP 10 kapujába, a tizenegyedikre száguldott két amerikai rapper: Zay Hilfigerrr és Zayion McCall zeneszáma, a Juju on That Beat (TZ Anthem).

Az Egyesült Királyságban a Little Mix november 18-án piacra kerülő negyedik, Glory Days című stúdióalbumának előhírnöke, a Shout Out to My Ex című dal nyitott az élen. A négytagú lánycsapatnak, a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozata győztesének ez a negyedik listavezetője odahaza: 2011-ben a Cannonball-lal (az ír Damien Rice 2002-es szerzeményének az átdolgozásával) egy, 2012-ben a Wingsszel szintén egy, 2015-ben a Black Magic-kel három hétig uralta a mezőnyt. A következő új belépő a 16. pozícióban található, kaliforniaiak, a Maroon 5 zenekar és Kendrick Lamar rapper felvétele, a Don’t Wanna Know rajtol itt a Just Dance 2017 című videojátékból. Tizenkét helyet előlépve az ötödik egy, szintén kaliforniai alkalmi trió, Hailee Steinfeld színész-énekesnő és a Grey elektrozenei duó Zedd orosz születésű, Németországban élő producerrel készített zeneszáma, a Starving. Megfelezve pozícióját a 12. Neiked svéd producer Sexual című dala, amelyben Dyo angol énekesnő vokálozik.

A német rangsor csúcsán nincs változás, negyedik hete Rag’n’Bone Man angol énekes az első a Human című szerzeménnyel. Hét helyet javítva a negyedik két francia lemezlovas-producer: David Guetta és Cedric Gervais, valamint Chris Willis amerikai énekes felvétele, a Would I Lie to You, a Charles & Eddie amerikai duó 1992-es slágerének az átirata.

Nálunk változatlanul, 25. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy vezet. A negyvenes mezőnyben Robbie Williams fent említett zeneszáma mellett további négy újdonság tanyázik. Az angol BBC Radio 1 két műsorvezetője, Dan és Phil dala, a The Internet Is Here a 15., a japán Pikotaro felvétele, a PPAP (Pen-Pineapple-Apple-Pen) a 29., Joe Jonas együttese, a DNCE szerzeménye, a Body Moves a 34., Nótár Mary Anyós dala a 37. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink megszakításokkal 13. hete Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling!-et sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Green Day: Revolution Radio

Egyesült Királyság – Kings of Leon: Walls

Németország – Clueso: Neuanfang

Magyarország – Ákos: Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015

 

Folytatódó albumdömping

Az amerikai élmezőny felét új belépők adják. A csúcson – a várakozásnak megfelelően – a Green Day 12. stúdiólemeze, a Revolution Radio startol 95 ezer példánnyal, amelyből 90 ezer az eladás. A kaliforniai punk-rock zenekarnak ez a harmadik listavezetője az USA-ban: a 2004-es American Idiottal és a 2009-es 21st Century Breakdownnal uralta a mezőnyt. A második helyet 47 ezer példánnyal (44 ezer az eladás) Norah Jones brooklyni születésű énekesnő hatodik stúdióalbuma, a Day Breaks, a harmadikat 46 ezerrel (35 ezer az eladás) a OneRepublic coloradói pop-rock együttes negyedik stúdiólemeze, az Oh My My, a nyolcadikat 28 ezerrel (27 ezer az eladás) az Alter Bridge orlandói rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a The Last Hero, a kilencediket 25 ezerrel (23 ezer az eladás) a Phantogram New York-i elektrozenei duó harmadik stúdiólemeze, a Three szerezte meg.

A brit tízes mezőnyben hét újdonság szerepel. Az élen – szintén a várakozásnak megfelelően – a négy Followill-fiú, a három testvér és egy unokatestvérük alkotta Kings of Leon hetedik stúdióalbuma, a Walls kezdett 49 964 példánnyal. Legutóbb a Radiohead nagylemeze, az A Moon Shaped Pool debütált jobb eredménnyel, májusban, 50 543 példánnyal. A nashville-i Kings of Leon előző négy stúdióalbuma (Mechanical Bull – 2013, Come Around Sundown – 2010, Only by the Night – 2008, Because of the Times – 2007) is listavezető volt Európa legfontosabb zenepiacán. A 2004-es Aha Shake Heartbreak és a 2003-as Youth & Young Manhood a bronzérmes pozícióig jutott. A második helyre az angol Phil Collins slágerválogatása, a The Singles, a harmadikra Tom Chaplin, az angol Keane énekes-gitárosának első szólólemeze, a The Wave, az ötödikre az északír Two Door Cinema Club rocktrió harmadik stúdióalbuma, a Gameshow, a hetedikre a liverpooli Rebecca Ferguson, a brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozata második helyezettjének negyedik stúdiólemeze, a Superwoman, a nyolcadikra a Blackberry Smoke atlantai rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, a Like an Arrow, a kilencedikre a grúz születésű, angol Katie Melua karácsonyi nagylemeze, az In Winter érkezett meg.

A német TOP 10-ben nyolc új belépő található. Clueso német énekes-rapper albuma, a Neuanfang rajt-cél győzelmet aratott. Az ezüstérmes pozícióba a Kings of Leon nagylemeze (Walls), a bronzérmesbe a Santiano német zenekar tavalyi, Von Liebe, Tod und Freiheit című stúdióalbumának koncertváltozata, a negyedikbe Kayef német rap- és popzenész nagylemeze, a Chaos, az ötödikbe Phil Collins gyűjteménye (The Singles), a nyolcadikba az egykori The Kelly Familyben megismert Maite Kelly albuma, a Sieben Leben für dich, a kilencedikbe Fritz Kalkbrenner német producer nagylemeze, a Grand Départ, a tizedikbe Katie Melua albuma (In Winter) iratkozott fel.

Idehaza harmadik hete Ákos DVD-je,a Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015 a legkelendőbb kiadvány. A HétköznaPI CSAlódások punkegyüttes jubileumi dupla koncertlemeze (DVD-n is kapható), a Mi a Picsa, avagy negyedszázad lázad a 29., a Quimby angol nyelvű válogatásalbuma, az English Breakfast a 31., a Kings of Leon nagylemeze (Walls) a 33., az angol Eric Clapton koncertalbuma, a Live in San Diego a 34. helyen rajtol.

Puha József

2016. 10. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/43. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/43. hét