Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/44. hét

Listamustra - Listamustra 2016/44. hét

Tavaly, október 30-án jelent meg Elvis Presley If I Can Dream című nagylemeze, amelyen a legenda tizennégy slágerének átdolgozása hallható, a technika segítségével a londoni Royal Philharmonic Orchestra kíséretében. A brit piacon 881 ezer példánnyal 2015 negyedik legsikeresebb albuma volt, ott már több mint egymilliót értékesítettek belőle. A korongnak itt a folytatása.

A The Wonder of You alapváltozata tizenöt dalt tartalmaz, köztük egy duettet Helene Fischerrel. A nagylemez 63 500 példánnyal a brit eladási rangsor élén debütált. Ennél jobban legutóbb, 78 397 példánnyal Drake albuma, a Views kezdett májusban. A The Wonder of You Elvis Presley 13. listavezető korongja az Egyesült Királyságban, ahol e tekintetben a zenetörténet legsikeresebb szólóelőadója. Madonnának tizenkettő listavezetője van. A zenekarok között természetesen a The Beatles a csúcstartó, tizenöt kiadvánnyal tanyázott az élen. A Király a mostani listavezetője előtt az Elvis Presley (1956), a Loving You (1957), a King Creole (1958), az Elvis Is Back! (1960), a G.I. Blues (1960), a Blue Hawaii (1961), a Pot Luck with Elvis (1962), a From Elvis in Memphis (1969), az Elvis’ 40 Greatest (1974), az ELV1S: 30 #1 Hits (2002), az Elvis the King (2007) és az If I Can Dream (2015) című lemezekkel uralta a mezőnyt. Az énekes egy másik rekordot is tart: az első és az eddigi utolsó brit listavezető albuma között pár nap híján hatvan év telt el.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Egyesült Királyság – Little Mix: Shout Out to My Ex

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Ákos EP-je fél éve legyőzhetetlen

Az USA-ban The Weeknd kanadai énekes a Daft Punk francia duóval készült Starboy című felvétele harmadik hete áll ugrásra készen az ezüstérmes pozícióban. A rangsort tizedik hete a The Chainsmokers New York-i duó és Halsey washingtoni énekesnő slágere, a Closer vezeti. Második hete szerepel a listán, az 56. helyről a kilencedikre ugrott a Maroon 5 kaliforniai együttes az ugyancsak kaliforniai Kendrick Lamar rapperrel készített zeneszáma, a Don’t Wanna Know a Just Dance 2017 című videojátékból.

A brit rangsorban második hete a Little Mix az első a Shout Out to My Ex című szerzeménnyel. A lánykvartett, a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatának győztese ezzel vezeti fel a november 18-án érkező negyedik, Glory Days című stúdióalbumát. Akárcsak a múlt héten, most is megfelezte pozícióját, a hatodikba jött fel Neiked svéd producer Sexual című dala, amelyben Dyo angol énekesnő vokálozik. Mögötte, a hetedik helyen rajtol a Clean Bandit cambridge-i trió (korábban négyen alkották, Neil Amin-Smith október 19-én jelentette be a távozását) Rockabye című újdonsága, amelyben Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie angol énekesnő működik közre.

Németországban ötödik hete Rag’n’Bone Man angol énekes felvétele, a Human a legnépszerűbb.

A mi Single (track) Top 40 listánkat 26. hete Ákos uralja az Ugyanúgy című EP-jével. Megérkezett a rangsorba a brit és a német első helyezett: a Shout Out to My Ex a 18., a Human a huszadik pozíciót foglalta el. A Nine Inch Nails ohió rockzenekar Hurt című 1994-es zeneszáma a legendás Johnny Cash 2002-es előadásában a 25., a Maroon 5 és Kendrick Lamar szerzeménye (Don’t Wanna Know) a 32. helyen nyitott. A rádióállomásaink megszakításokkal 14. hete Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling!-et játsszák a leggyakrabban, amely a mozikban e héttől látható Trollok (Trolls) betétdala. Az animációs film egyik főszereplőjének, Branchnek a memphisi énekes kölcsönzi a hangját.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kings of Leon: Walls

Egyesült Királyság – Elvis Presley: The Wonder of You

Németország – Tim Bendzko: Immer noch Mensch

Magyarország – Michael Bublé: Nobody but Me

 

Visszatért az egykori tinisztár

Az amerikai piacon a múlt heti listavezető, a Green Day kaliforniai együttes 12., Revolution Radio című stúdióalbuma a tizedik pozícióba zuhant. A TOP 10-ben három új belépő található. A csúcsra a Kings of Leon hetedik, Walls című stúdiólemeze iratkozott fel 77 ezer példánnyal, ebből 68 ezer az eladás. A három Followill-tesó és egy unokatestvérük alkotta nashville-i kvartettnek ez az első amerikai listavezető albuma. Eddig az előző kettővel (Mechanical Bull – 2013, Come Around Sundown – 2010) tanyázott a legmagasabban, a második helyen. A negyedik pozíciót 32 ezer példánnyal (25 ezer az eladás) The Game kaliforniai rapper nyolcadik stúdiólemeze, az 1992, a hatodikat 25 ezerrel (19 ezer az eladás) JoJo harmadik stúdióalbuma, a Mad Love. szerezte meg. Az 1990. december 20-án született vermonti énekesnő tinisztárként vált ismertté, első stúdiólemeze, a JoJo 2004 júniusában, a második, a The High Road pontosan tíz éve, 2006 októberében jelent meg.

A brit élmezőnyben Elvis Presley fent említett korongja mellett további hat újdonságra lelünk. A második helyen a kanadai Michael Bublé kilencedik stúdióalbuma, a Nobody but Me, a harmadikon a New York-i Lady Gaga ötödik stúdiólemeze, a Joanne, a negyediken a nyolcvankét éves kanadai Leonard Cohen 14. stúdióalbuma, a You Want It Darker, a hetediken a Status Quo angol rockzenekar korongja, az Aquostic II – That’s a Fact!, a kilencediken a Korn kaliforniai metálegyüttes 12. stúdiólemeze, a The Serenity of Suffering, a tizediken a David Bowie dalaiból összeállított Lazarus című musical albuma debütált. Az egykori Spice Girlsből szólóban legsikeresebb Melanie C hetedik stúdiólemeze, a Version of Me a 25. pozícióban kezdett.

A német tízes mezőnyben nyolc új belépő szerepel. A csúcson Tim Bendzko német dalszerző-énekes harmadik stúdióalbuma, az Immer noch Mensch startol. A második helyre Olexesh ukrán és fehérorosz gyökerekkel rendelkező német rapper nagylemeze, a Makadam, a harmadikra a Korn albuma (The Serenity of Suffering), a negyedikre Michael Bubléé (Nobody but Me), az ötödikre Leonard Cohené (You Want It Darker), a hatodikra Lady Gagáé (Joanne), a hetedikre Oonagh (Senta-Sofia Delliponti) német énekesnő nagylemeze, a Märchen enden gut, a kilencedikre M.I.K.I német rapper albuma, a Kurvenmukke érkezett meg.

Idehaza három hét után trónfosztott lett (bizonyára csak átmenetileg) Ákos dupla, Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015 című DVD-je. Ez nem meglepetés, hiszen az élen nyitó Michael Bublé nálunk is hatalmas rajongótáborral rendelkezik. A negyvenes mezőnyben további öt újdonság található: a Korn nagylemeze (The Serenity of Suffering) a hetedik, az Echonald hazai metálzenekar albuma, a Tíz év Echonald a kilencedik, a Nomad rockegyüttes nagylemeze, a Márványmenyasszony a tizedik, Lady Gaga korongja (Joanne) a 15., Leonard Cohen albuma (You Want It Darker) a huszadik pozíciót foglalta el. A rangsort elárasztották a Road rockzenekar hanghordozói: a Nem kell más (2004) a 22., a M. A. T. T. (2015) a 24., az Emberteremtő (2010) a 25., az Aranylemez (2008) a 27., a Második harapás (2006) a harmincadik helyre tért vissza.

Puha József

2016. 11. 01. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/44. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/44. hét