Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/45. hét

Listamustra - Listamustra 2016/45. hét

Nem igazolódott be Lady Gaga nagylemezéről öt héttel ezelőtt írt borús jóslatunk. De várjuk meg a folytatást! A végén bizonyára mégis nekünk lesz igazunk. A Joanne 201 ezer példánnyal (ebből 170 ezer az eladás) az amerikai lista csúcsán rajtol. Ez 2016 negyedik legjobb debütálása. Az album Európa legtöbb országában máris zuhanórepülést vett.

Lady Gaga ötödik stúdiólemezénél idén csak a Views (Drake – 1,04 millió), a Lemonade (Beyoncé – 653 ezer) és a Blonde (Frank Ocean – 276 ezer) teljesített jobban az első héten az USA-ban. A New York-i énekesnő teljesítménye valóban csodás, de abban biztosak lehetünk, hogy az albuma iránti amerikai kereslet jelentősen visszaesik. Ahogyan ez az európai piacon is történt. A Joanne a brit rangsorban tizenegy helyet hátrálva a 14., a németben huszonegyet rontva a 27. pozícióban található. Idehaza három helyet javított, a 12. pozícióban szerepel. Az USA-ban Lady Gaga első stúdiólemeze, a 2008-as The Fame a második helyig jutott, a következő három (Born This Way – 2011, Artpop – 2013, a Tony Bennett-tel készült Cheek to Cheek – 2014) listavezető volt. A Joanne amerikai mélyrepülését vetíti elő az előző két első helyezett iránti komoly keresletcsökkenés is, igaz, ebből nem lehet kiindulni. A Green Day albuma, a Revolution Radio az élről a tizedik pozícióba esett, a héten a 41. helyen tanyázik. A Kings of Leon a múlt héten vezető nagylemeze, a Walls iránt hetvenhét százalékkal csökkent a kereslet, a huszadik pozícióban kötött ki. Nem ez az idei „csúcstartó”, a The 1975 angol rockzenekar második stúdióalbuma, az I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It márciusban az élről a 26. helyre zuhant.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Egyesült Királyság – Little Mix: Shout Out to My Ex

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Vihar előtti csend?

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát 11. hete az Andrew Taggart és Alex Pall lemezlovasok alkotta New York-i The Chainsmokers a washingtoni Halsey énekesnővel készített Closer című slágere uralja. A következő öt pozícióban sincs változás. Az ezüstérmesben a Starboy (The Weeknd featuring Daft Punk), a bronzérmesben a Heathens (Twenty One Pilots), a negyedikben a Let Me Love You (DJ Snake featuring Justin Bieber), az ötödikben a Broccoli (D.R.A.M. featuring Lil Yachty), a hatodikban a 24K Magic (Bruno Mars) található. Négy helyet javítva a kilencedik két amerikai rapper: Zay Hilfigerrr és Zayion McCall zeneszáma, a Juju on That Beat (TZ Anthem), amely a Crime Mob atlantai hiphopcsapat a szintén atlantai Lil Scrappy rapperrel készült Knuck If You Buck című 2004-es szerzeményének az átdolgozása.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete a Little Mix londoni lánykvartett jövő pénteken megjelenő negyedik, Glory Days című stúdióalbumának az előhírnöke, a Shout Out to My Ex című felvétel az első. Huszonhét pozíciót ugorva a tizedikbe jött fel Drake kanadai hiphopzenész dala, a Fake Love, amely nem a nagy sikerű Views című korongjáról való, hanem már a decemberben érkező More Life című válogatáslemezét harangozza be. A legmagasabban kezdő újdonság a huszadik helyen van, Louisa Johnson essexi énekesnő, a tavalyi, 12. brit The X Factor győztesének So Good című zeneszáma. Mögéje, a 21. pozícióba iratkozott fel Jonas Blue londoni producer Raye közreműködésével készített By Your Side című felvétele.

A német lista csúcsán sincs változás, hatodik hete Rag’n’Bone Man angol énekes vezet a Human című szerzeménnyel. A következő négy hely is változatlan. A másodikon a Would I Lie to You (David Guetta, Cedric Gervais, Chris Willis), a harmadikon a The Greatest (Sia featuring Kendrick Lamar), a negyediken a The Sound of Silence (Disturbed), az ötödiken a My Way (Calvin Harris) szerepel. James Arthur a brit rangsort három hétig uraló slágere, a Say You Won’t Let Go tizenkét pozíciót javítva kilencedik.

A mi Single (track) Top 40 listánkon 27. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy trónol. A Pentatonix karácsonyi, A Pentatonix Christmas című új albumáról a Hallelujah (Leonard Cohen örökzöldjének az átirata) a második helyen startol. A texasi a capella együttestől egy másik dal, a Mary, Did You Know? (az eredetije 1991-es, Michael English énekli) is feltűnt a rangsorban, a 39. pozícióban, amely még a formáció előző, első karácsonyi nagylemezén, a 2014-es That’s Christmas to Me címűn található. A mezőnyben még egy új belépőre lelünk: a Clean Bandit cambridge-i trió Sean Paul jamaicai énekessel és Anne-Marie essexi énekesnővel készült Rockabye című zeneszáma a hatodik helyet foglalta el. A rádióállomásaink megszakításokkal 15. hete a memphisi Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling!-et sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lady Gaga: Joanne

Egyesült Királyság – James Arthur: Back from the Edge

Németország – Böhse Onkelz: Memento

Magyarország – Michael Bublé: Nobody but Me

 

Albumdömping, már az USA-ban is

Az amerikai tízes mezőnyben többheti pangás után ezúttal Lady Gaga nagylemeze mellett további hat újdonság szerepel. Már felbukkantak a rangsorban a karácsonyi albumok, a TOP 10-ben kettő van belőlük: a Pentatonixé, az A Pentatonix Christmas hatvanezerrel (52 ezer az eladás) a bronzérmes, a Trans-Siberian Orchestra amerikai rockzenekaré, a The Ghosts of Christmas Eve 27 ezerrel a kilencedik pozícióban nyitott. A második helyet 91 ezer példánnyal (85 ezer az eladás) a kanadai Michael Bublé kilencedik stúdiólemeze, a Nobody but Me, a negyediket 57 ezerrel (55 ezer az eladás) a Korn kaliforniai metálegyüttes 12. stúdióalbuma, a The Serenity of Suffering, a hatodikat 34 ezerrel (32 ezer az eladás) a keresztényzenét játszó texasi Chris Tomlin 11. stúdiólemeze, a Never Lose Sight, a tizediket 25 ezerrel (24 ezer az eladás) a nyolcvankét éves kanadai legenda, Leonard Cohen 14. stúdióalbuma, a You Want It Darker szerezte meg.

A brit élmezőnyben öt új belépő tanyázik. A csúcson – a várakozásnak megfelelően – a kilencedik, 2012-es brit The X Factor győztesének, James Arthurnak a második, Back from the Edge című stúdiólemeze rajtol, 40 906 példánnyal. A következő négy is angolok újdonsága. A negyedik pozícióban a Courteeners indie-rock zenekar ötödik stúdióalbuma, a Mapping the Rendezvous, az ötödikben a Madness ska-pop együttes 11. stúdiólemeze, a Can’t Touch Us Now, a hatodikban az olasz származású Jack Savoretti ötödik stúdióalbuma, a Sleep No More, a nyolcadikban Alexander Armstrong humorista, színész, televíziós műsorvezető korongja, az Upon a Different Shore debütált. A húszas blokkban (tizenegytől húszig) is öt új belépő található. Az 1988-ban elhunyt Roy Orbison amerikai legenda gyűjteménye, a The Ultimate Collection a 11., Daniel O’Donnell ír énekes nagylemeze, az I Have a Dream a 12., az Avenged Sevenfold kaliforniai metálzenekar hetedik stúdióalbuma, a The Stage a 13., a szebb időket is megélt LeAnn Rimes amerikai énekesnő 13. stúdiólemeze, a Remnants a 15., a Black Sabbath angol rockegyüttes válogatása, a The Ultimate Collection a huszadik helyre érkezett meg.

A német tízes mezőnyben is öt újdonságra lelünk, német zenészektől. Az élen a Böhse Onkelz rockzenekar stúdióalbuma, a Memento, az ezüstérmes pozícióban Westernhagen rockzenész koncertlemeze, az MTV Unplugged, a bronzérmesben Kool Savas rapper mixtape-korongja, az Essahdamus, a negyedikben Ina Müller énekesnő albuma, az Ich bin die, az ötödikben a Dat Adam hiphoptrió nagylemeze, a Hydra 3D kezdett.

Nálunk második hete Michael Bublé albuma a legkelendőbb. Hét új belépő szerepel a negyvenes mezőnyben. A Romantikus Erőszak rockegyüttes A hazáért című sorozatának második része, a Fehér a harmadik, a rockerlányok alkotta Dorothy trió harmadik stúdiólemeze, az 555 a negyedik, Koncz Zsuzsa negyvenedik albuma, a Vadvilág az ötödik, a The Baseballs német rock and roll csapat nagylemeze, a Hit Me Baby… a huszadik, a Testament kaliforniai metálzenekar 11. stúdióalbuma, a Brotherhood of the Snake a 31., a Pentatonix korongja (A Pentatonix Christmas) a 32., James Arthur nagylemeze (Back from the Edge) a negyvenedik helyre iratkozott fel.

Puha József

2016. 11. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/45. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/45. hét