Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/46. hét

Listamustra - Listamustra 2016/46. hét

A karácsony közelsége a slágerlistákon is egyre szembetűnőbb. A vadonatúj ünnepi nagylemezek mellett újra felbukkant a rangsorokban az elmúlt évek legsikeresebb karácsonyi albuma, Michael Bublé kanadai énekes 2011-es Christmas című korongja.

A Christmas alapváltozatán tizenöt dal: tizenhárom átdolgozás (köztük az elmúlt két évtized legnagyobb karácsonyi slágerének, Mariah Carey 1994-es All I Want for Christmas Is You címűnek az átirata és olyan elmaradhatatlan ünnepi zeneszámok, mint a Silent Night vagy az Ave Maria), valamint két új szerzemény, a Cold December Night és a Thalía mexikói énekesnővel előadott Mis Deseos / Feliz Navidad hallható. A nagylemez 2012-ben Deluxe Special Edition változatban, négy felvétellel kiegészülve került forgalomba. A Christmas az amerikai listán a 129. helyre tért vissza, a briten már az élmezőnyben, a hetedik pozícióban tanyázik. Biztosra vehető, hogy idén átlépi a tízmilliós álomhatárt, eddig világszerte 9,3 millió példányt értékesítettek belőle. Michael Bublé október 21-én kiadott kilencedik stúdióalbuma, a Nobody but Me egyelőre mindkét rangsorban jobban szerepel, mint a karácsonyi, az amerikaiban a tizedik, a britben a negyedik helyen található. Az énekest ezek a sikerek most bizonyára kevésbé foglalkoztatják, mivel hároméves fiánál májrákot diagnosztizáltak.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers featuring Halsey: Closer

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Csúcsra ért a megfogyatkozott Clean Bandit

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát 12. hete a The Chainsmokers és Halsey vezeti a Closer című slágerrel. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk. Hét pozíciót javítva a kilencedik három hiphopelőadó: a Swae Lee és Slim Jxmmi alkotta Rae Sremmurd Mississippi állambeli duó az alabamai születésű Gucci Mane közreműködésével készített Black Beatles című zeneszámmal. Egy következő hiphopelőadó, a kanadai Drake, 2015 világszerte legnagyobb példányszámban fogyó albumának, a Views címűnek az előadója a Fake Love című felvétellel tizennégy helyet ugorva a tizedik.

Az Egyesült Királyságban a Black Beatles című szerzemény a legmagasabban nyitó újdonság, a 36. pozícióban rajtol. Itt változás történt az élen, a Little Mix dala, a Shout Out to My Ex három hét után trónfosztott lett. A Clean Bandit cambridge-i trió Sean Paul jamaicai énekessel és Anne-Marie essexi énekesnővel készült zeneszáma, a Rockabye foglalta el a csúcsot. A Clean Bandit negyedik tagja, Neil Amin-Smith hegedűs és zongorista október 19-én távozott a csapatból. A kvartett korábban a Rather Be című slágerrel uralta a mezőnyt, négy hétig, 2014 februárjában, amelyet Jess Glynne londoni énekesnővel (ebben vált ismertté) készített. Négy helyet előlépve a hetedik a Maroon 5 kaliforniai együttes és a szintén kaliforniai Kendrick Lamar rapper felvétele, a Don’t Wanna Know.

A német piacon hetedik hete egy angol énekes, Rag’n’Bone Man dala, a Human a legnépszerűbb. Betört a tízes mezőnybe a brit listavezető, a Rockabye, amely tizenkét pozíciót javítva bronzérmes.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban 28. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy az első. A második helyen Alvaro Soler (Sofia), a harmadikon Sia és Kendrick Lamar (The Greatest) tanyázik. A mezőnyben csak egy új belépő szerepel, a Metallica kaliforniai rockzenekar pénteken megjelenő Hardwired… to Self-Destruct című tizedik stúdiólemezéről a harmadik szerzemény, az Atlas, Rise! a 29. pozícióban debütált. Elsőként a Hardwired, másodikként a Moth Into Flame című zeneszámot ismertük meg a korongról. A rádióállomásaink megszakításokkal 16. hete Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling!-et játsszák a leggyakrabban a Trollok (Trolls) című animációs filmből.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jeezy: Trap or Die 3

Egyesült Királyság – Robbie Williams: The Heavy Entertainment Show

Németország – Unheilig: Von Mensch zu Mensch

Magyarország – Ákos: Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015

 

Szoros harc az amerikai csúcsért

Lady Gaga kapcsán ismét melléfogtunk. A Joanne iránti kereslet az USA-ban ugyan hetven százalékkal visszaesett, az album mégsem kezdett zuhanórepülésbe, az első helyről az ötödikre hátrált. A korong Európában harmadik hete található a rangsorokban: a britben a 22., a németben az 54., a miénkben a 19. pozícióban van. Az amerikai élmezőnyben négy újdonságra lelünk. Jeezy (korábban Young Jeezy) rajt-cél győzelmet aratott a Trap or Die 3 című hetedik stúdiólemezével, kicsivel több mint 89 ezer példánnyal, ebből 73 ezer az eladás. A columbiai születésű rappernek ez a harmadik amerikai listavezetője – a The Inspiration (2006) és a The Recession (2008) című stúdióalbumaival is első volt. A második helyre 89 ezer példánnyal (79 ezer az eladás) Kenny Chesney Tennessee állambeli countryzenész 17. stúdiólemeze, a Cosmic Hallelujah, a harmadikra 87 ezerrel (45 ezer az eladás) Meek Mill philadelphiai rapper mixtape-albuma, a DC4, a negyedikre 76 ezerrel (72 ezer az eladás) az Avenged Sevenfold kaliforniai metálegyüttes hetedik stúdiólemeze, a The Stage iratkozott fel.

A brit piacon – a várakozásnak megfelelően – Robbie Williams 11. stúdióalbuma, a The Heavy Entertainment Show érkezett meg az élre, 66 825 példánnyal. A Take That egykori fenegyerekének csak a 2009-es Reality Killed the Video Star című stúdiólemeze maradt le a listavezetésről (az ezüstérmes pozícióig jutott), mégis több mint 900 ezer példánnyal az Robbie legsikeresebb albuma a szigetországban az elmúlt tíz évben. A TOP 10-ben még két új belépő tanyázik: Michael Ball angol színész-énekes és Alfie Boe angol tenor nagylemeze, a Together a második, a Bon Jovi New Jersey-i rockzenekar 13. stúdióalbuma, a This House Is Not for Sale az ötödik helyen startol.

Németországban Robbie Williams nagylemeze az ezüstérmes, a Bon Jovié a bronzérmes pozícióban indít. Egy német együttes, az Unheilig előzte meg őket a Von Mensch zu Mensch című albumával. A tízes mezőnyben egy negyedik újdonság is szerepel: a nyolcadik helyet szerezte meg a HammerFall svéd metálzenekar a tizedik, Built to Last című stúdiólemezével.

Nálunk két hét után trónfosztott lett Michael Bublé albuma, a Nobody but Me. Ahogyan azt két hete megjósoltuk, visszatért a csúcsra Ákos dupla DVD-je, a Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015, összességében negyedik hete vezet. A negyvenes mezőnyben hét új belépő található. A Depresszió DVD-je, a XV a harmadik, Dés László és Geszti Péter a Vígszínházban látható A Pál utcai fiúk című musicaljének a nagylemeze a hetedik, a Bon Jovié (This House Is Not for Sale) a 11., Zséda albuma, a Kémia a 17., Robbie Williamsé (The Heavy Entertainment Show) a 21., Laura Pausini olasz énekesnő karácsonyi nagylemeze, a Laura Xmas a 31., a HammerFall albuma (Built to Last) a 35. pozícióban nyitott.

Puha József

2016. 11. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/46. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/46. hét