Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/47. hét

Listamustra - Listamustra 2016/47. hét

Az USA-ban a Black Beatles című dal a listán tartózkodás kilencedik hetében nyolc helyet javítva átvette a vezetést. Külső segítség, az új internetes őrület, a Mannequin Challenge kellett hozzá, és az ebbe beszálló Beatle, Paul McCartney, aki ezt a szerzeményt választotta aláfestő zenének.

Paul McCartney november 10-én posztolta a videóját. A Black Beatles rá vonatkozó sora hallatszik a háttérben: Black Beatle, Bitch, Me and Paul McCartney Related. A Mannequin Challenge lényege, hogy az ember próbababa módjára lemerevedik, ezt filmezi le és posztolja. A Black Beatles előadója a két testvér: Khalif "Swae Lee" Brown és Aaquil "Slim Jxmmi" Brown alkotta Rae Sremmurd Mississippi állambeli hiphopduó és Gucci Mane alabamai születésű rapper, aki májusban szabadult a börtönbüntetéséből, ezután négy hónapot házi őrizetben töltött. A zeneszám Európában is hódít már. A brit rangsorban a második héten harminckét pozíciót ugorva a negyedik, a németben ötvenhat helyet száguldva a 25. pozícióban szerepel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rae Sremmurd featuring Gucci Mane: Black Beatles

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Ákos továbbra is legyőzhetetlen

Az USA-ban a tizenkét hét után trónfosztott Closer (The Chainsmokers featuring Halsey) egy helyet hátrálva ezüstérmes. Öt hétig állt ugrásra készen a második pozícióban a Starboy (The Weeknd featuring Daft Punk), amely szintén egy helyet rontva bronzérmes, s úgy fest, hogy jóslatunkkal ellentétben nem lesz listavezető. A 14. pozícióban debütált két összeszokott hiphopelőadó, az atlantai Future és a kanadai Drake újabb közös felvétele, a Used to This, amely Future Beast Mode 16 című mixtape-albumának a beharangozója.

A brit mezőnyt második hete a Clean Bandit cambridge-i trió Sean Paul jamaicai énekessel és Anne-Marie essexi énekesnővel készült slágere, a Rockabye uralja. A legmagasabban kezdő újdonság, a The xx szerzeménye, az On Hold a 38. helyen található, amellyel a londoni trió a január 13-án érkező I See You című harmadik stúdiólemezét vezeti fel.

Németországban nyolcadik hete Rag’n’Bone Man angol énekes zeneszáma, a Human az első. Hét pozíciót javítva hatodik Mark Forster német énekes Chöre című dala a Willkommen bei den Hartmanns című filmből.

Idehaza 29. hete Ákos EP-je, az Ugyanúgy vezeti a Single (track) Top 40 rangsort, ahol nyolc új belépőre lelünk, köztük a november 7-én elhunyt kanadai legenda, Leonard Cohen három felvételére: a Hallelujah (1984) a 13., a Take This Waltz (1986) a 29., a You Want It Darker (2016) a 38. helyet foglalta el. Palya Bea 2010-es zeneszáma, az Utánam a vízözön, Poór Péter slágerének az átirata a nyolcadik, az Easy Street (The Collapsable Hearts Club featuring Jim Bianco & Petra Haden) a 23., a #Sohavégetnemérős (Wellhello) a 34., A csönd éve (Balázs Fecó & Keresztes Ildikó) a 36., a Love My Life (Robbie Williams) a negyvenedik pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink megszakításokkal 17. hete Justin Timberlake Can’t Stop the Feeling! című dalát sugározzák a leggyakrabban a Trollok (Trolls) című animációs filmből.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bon Jovi: This House Is Not for Sale

Egyesült Királyság – Olly Murs: 24 Hrs

Németország – Shindy: Dreams

Magyarország – Republic: Koncert – Budapest Park 2015.09.19.

 

Élő és halott legendák hete

Az amerikai élmezőnyben négy újdonság tanyázik. A Bon Jovi rajt-cél győzelmet aratott a 13., This House Is Not for Sale című stúdióalbumával, 129 ezer példánnyal, amelyből szinte az összes (128 ezer) eladás. Az 1983-ban alakult New Jersey-i rockzenekarnak ez a hatodik amerikai listavezetője, ezt megelőzően a What About Now (2013), a The Circle (2009), a Lost Highway (2007), a New Jersey (1988) és a Slippery When Wet (1986) című stúdiólemezeivel ért fel a csúcsra. A második helyen némi meglepetésre csak ötvenezer példánnyal (42 ezer az eladás) Alicia Keys New York-i énekesnő hatodik stúdióalbuma, a Here, a hatodikon 39 ezerrel (9 ezer az eladás) a The Chainsmokers New York-i duó öt felvételt tartalmazó EP-je, a Collage, a hetediken 36 ezerrel (az összes eladás) a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! hatvanadik része rajtol. Két nagy előrelépő is szerepel a TOP 10-ben: a Trollok zenéje harminchat pozíciót száguldva harmadik, a Rae Sremmurd nagylemeze, a SremmLife 2 – a Black Beatles sikerének hatására – tizenhat helyet ugorva ötödik. Jeezy albuma, a Trap or Die 3 az élről a 14. pozícióba hátrált.

Az Egyesült Királyságban a várakozásnak megfelelően Olly Murs nyitott a rangsor csúcsán a 24 Hrs című ötödik stúdiólemezével, 57 981 példánnyal, ebből 56 661 az eladás. A brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje (Joe McElderry győzött) az előző három albumával, a Never Been Better (2014), a Right Place Right Time (2012) és az In Case You Didn’t Know (2011) cíművel is listavezető volt, az elsővel, az Olly Murs (2010) cíművel a második helyig jutott. Az ezüstérmes pozícióba 47 512 példánnyal Emeli Sandé skót énekesnő második stúdiólemeze, a Long Live the Angels, a negyedikbe a hetvenhat éves Cliff Richard angol énekes albuma, a Just…Fabulous Rock ’n’ Roll érkezett meg. A tizenegy és húsz közti sávban újabb legendák találhatók. A január 10-én elhunyt angol David Bowie válogatáskorongja, a Bowie Legacy a 13., a szintén angol Sting 12. stúdiólemeze, a 57th & 9th a 15., az 1977-ben alakult Simple Minds skót együttes 17. stúdióalbuma, az Acoustic a 16., a Pink Floyd angol zenekar díszdoboza, a The Early Years 1965–1972 a 19. helyen startol. Leonard Cohen október 21-én kiadott You Want It Darker című 14. stúdiólemeze huszonkét pozíciót előlépve hetedik. A teljességhez tartozik, hogy a pihenőpályán lévő The Wanted angol–ír fiúcsapatból ismert Nathan Sykes első, Unfinished Business című szólóalbuma a 11. helyre iratkozott fel.

A német lista élén Shindy német rapper nagylemeze, a Dreams debütált. Sting albuma (57th & 9th) a bronzérmes, a The Rolling Stones koncertfilmje, a Havana Moon (különböző változatokban kapható) a negyedik, az In Flames svéd metálegyüttes 12. stúdiólemeze, a Battles a hetedik, a román származású Michael Cretu vezette Enigma német formáció nyolcadik stúdióalbuma, a The Fall of a Rebel Angel (az előző, a Seven Lives Many Faces 2008-ban jelent meg) a tizedik pozícióban kezdett. Leonard Cohen idei nagylemeze tíz helyet javítva második.

A mi negyvenes mezőnyünkben három új belépőre lelünk: a Republic koncertalbuma, a Budapest Park 2015.09.19. elfoglalta a csúcsot, Sting nagylemeze (57th & 9th) a 17., David Bowie-é (Bowie Legacy) a 24. pozíciót szerezte meg. Leonard Cohen albuma (You Want It Darker) kilenc helyet ugorva ötödik.

Puha József

2016. 11. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/47. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/47. hét