Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2016/48. hét

Listamustra - Listamustra 2016/48. hét

Tavaly Adele harmadik stúdiólemeze, a 25 sokat javított a brit albumforgalmon, az első héten rekordot döntve 800 307 példánnyal (az összes eladás) foglalta el a brit lista csúcsát. Idén nincs ilyen vagy hozzá hasonló húzókorong. A héten a Little Mix az év második legjobb eredményével debütált. 2016-ban eddig csak egy nagylemez lépte át egy hét alatt a százezres határt, és ahhoz is szomorú apropó kellett.

A Little Mix lánykvartett, a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatának győztese a Glory Days című negyedik stúdióalbumával 96 205 példánnyal (91 730 az eladás) szerezte meg a brit rangsor élét. Ennél többel, 146 168 példánnyal (143 455 az eladás) csak a január 10-én elhunyt David Bowie 25. stúdiólemeze, a Blackstar kezdett, január 21-én. Az idei negatív csúcstartó a Blossoms manchesteri popegyüttes, amely az azonos című első stúdióalbumával két hétig tanyázott a lista élén, a második héten, augusztus végén 7 948 példánnyal (7 034 az eladás) vezetett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rae Sremmurd featuring Gucci Mane: Black Beatles

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Németország – Rag’n’Bone Man: Human

Magyarország – Rag’n’Bone Man: Human

 

Rag’n’Bone Man kilépett a német közegből

A dalok rangsorainak élmezőnyében nem tükröződik a gazdag karácsonyi felhozatal, az amerikaiban, a britben és a németben is ugyanaz a tíz szerzemény szerepel, mint a múlt héten. Az USA-ban második hete a testvérek, Khalif "Swae Lee" Brown és Aaquil "Slim Jxmmi" Brown alkotta Rae Sremmurd Mississippi állambeli hiphopduó és Gucci Mane atlantai rapper slágere, a Black Beatles az első. Hat helyet javítva a 12. pozícióba jött fel Aminé portlandi rapper felvétele, a Caroline.

A brit listát harmadik hete a Clean Bandit cambridge-i trió Sean Paul jamaicai énekessel és Anne-Marie essexi énekesnővel készült zeneszáma, a Rockabye uralja. A két közreműködő külön-külön is a rangsorban van: Anne-Marie az Alarm című dallal megőrizve helyét a 31. (a 16. pozícióig jutott), Sean Paul a Dua Lipa koszovói albán származású, angol énekesnővel készített újdonsága, a No Lie az 53. helyen rajtol. A Black Beatles (Rae Sremmurd featuring Gucci Mane) a listán tartózkodás harmadik hetében két pozíciót javítva ezüstérmes. Pénteken került forgalomba The Weeknd kanadai énekes harmadik stúdióalbuma, a Starboy. Erről a Daft Punkkal készült I Feel It Coming (az első slágert, a címadót is a francia duóval készítette, az a héten a nyolcadik) a 18., a Party Monster a 33. helyen nyitott. Már felbukkant a rangsorban, a 72. pozícióban az elmúlt húsz év legsikeresebb karácsonyi szerzeménye, Mariah Carey 1994-es All I Want for Christmas Is You című felvétele.

A brit listára a héten érkezett meg, a 77. helyre, a németet kilencedik hete vezeti Rag’n’Bone Man angol énekes Human című zeneszáma. A Black Beatles tizennégy pozíciót ugorva a 11. helyen található.

Idehaza huszonkilenc hét után trónfosztott lett Ákos EP-je, az Ugyanúgy. A Human (Rag’n’Bone Man) lépett a helyére. A negyvenes mezőnyben öt új belépőre lelünk. Britney Spears nem túl sikeres Glory című stúdiólemezéről a második dal, a Tinashe lexingtoni énekesnővel készült Slumber Party a 13. pozícióban indít. A Black Beatles (Rae Sremmurd featuring Gucci Mane) a 15., a Lost on You (Mia Love) a 17., a Watchtower (Devlin featuring Ed Sheeran), Bob Dylan 1967-es All Along the Watchtower című szerzeményének az átdolgozása a 29., az Enjoy the Silence (Ki:Theory), a Depeche Mode 1990-es slágerének az átirata a 31. helyen startol. Az All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey) a 38. pozícióba tért vissza. A rádiós rangsorban is trónfosztás történt. Justin Timberlake Can’t Stop the Feeling! című felvétele megszakításokkal tizenhét hétig volt a rádióállomásaink leggyakrabban játszott zeneszáma. Most a skót Calvin Harris dalát, a My Way-t sugározzák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – A Tribe Called Quest: We Got It from Here… Thank You 4 Your Service

Egyesült Királyság – Little Mix: Glory Days

Németország – Metallica: Hardwired… to Self-Destruct

Magyarország – Ákos: Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015

 

A Bon Jovi hatalmas zuhanása

Az amerikai piacon a múlt heti listavezető, a Bon Jovi albuma, a This House Is Not for Sale óriásit zuhant, a 43. helyen kötött ki. Ez azt jelzi, hogy a nagylemez csak a hűséges rajongókat fogta meg, akiknek túlnyomó többsége már az első héten beszerezte. Az élre 135 ezer példánnyal (112 ezer az eladás) a kisebb-nagyobb megszakításokkal 1985 óta létező A Tribe Called Quest New York-i hiphopcsapat hatodik stúdióalbuma, a We Got It from Here… Thank You 4 Your Service iratkozott fel. (Az előző, a The Love Movement 1998 szeptemberében jelent meg.) A TOP 10-ben még egy újdonság van: az angol Sting 12. stúdiólemeze, a 57th & 9th 28 ezerrel (27 ezer az eladás) a kilencedik pozíciót foglalta el. Két countrysztár, az 1962-es születésű Garth Brooks és az 1964-ben született Trisha Yearwood közös ünnepi albuma, a Christmas Together a 11. helyen debütált. Akárcsak Európában (egy hete írtunk róla), az USA-ban is megnőtt a kereslet a november 7-én elhunyt kanadai Leonard Cohen munkássága iránt. Az október 21-én kiadott You Want It Darker című 14. stúdiólemeze negyvenegy pozíciót javítva a hetedik. A 2002-es The Essential Leonard Cohen című gyűjtemény új belépőként a 13. helyet szerezte meg. Az angol David Bowie válogatása, a Legacy csak a 78. pozícióban kezdett.

A brit tízes mezőnyben a Little Mix a csúcson landoló korongja mellett további két újdonság tanyázik: a Metallica Los Angeles-i metálzenekar tizedik stúdióalbuma, a Hardwired… to Self-Destruct a második, a hawaii Bruno Mars harmadik stúdiólemeze, a 24K Magic a harmadik helyen rajtol.

Németországban a Metallica albuma rajt-cél győzelmet aratott. Az ezüstérmes pozícióban Sido német rapper nagylemeze, a Das goldene Album, a hatodikban a Depeche Mode angol együttes DVD-je, a Video Singles Collection, a kilencedikben Bruno Mars nagylemeze nyitott. A krasnoyarski születésű Helene Fischer német énekesnő a londoni Royal Philharmonic Orchestrával készített ünnepi albuma, a tavaly novemberben megjelent Weihnachten a 65. helyről a harmadikra ugrott.

Nálunk visszatért az élre Ákos dupla DVD-je, a Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015, amely megszakításokkal ötödik hete vezet. A Metallica nagylemeze (Hardwired… to Self-Destruct) a második, Bruno Marsé (24K Magic) az ötödik, a Palmetta rockzenekar gyermekeknek készült albuma, az Esztendőre vagy kettőre… a hetedik, a Gyerekkarácsony Ajándék – A legszebb karácsonyi dalok gyerekektől című gyűjtemény a 32., a Depeche Mode DVD-je (Video Singles Collection) a 34., Nótár Mary válogatáskorongja, A legnagyobb slágerek a 38., az Avenged Sevenfold kaliforniai metálegyüttes hetedik stúdiólemeze, a The Stage a negyvenedik pozícióba érkezett meg.

Puha József

2016. 11. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2016/48. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2016/48. hét