Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/3. hét

Listamustra - Listamustra 2017/3. hét

A telítettség miatt a karácsonyi dömping után, az új év első napjaiban, heteiben sem áll le a zenei élet, csak visszavesz a tempóból. Korunk vezető angol világsztárja, Ed Sheeran január 6-át választotta két dala kiadási dátumának. A brit és a német lista első két helyén debütált velük, az Egyesült Királyságban óriási streamelési rekordot állított fel.

Az 1991. február 17-én született Ed Sheeran popos, tropical house-os beütésű Shape of You című zeneszáma 226 808 példánnyal (ebből 137 163 az eladás) iratkozott fel a brit rangsor csúcsára. Ez csodálatos eredmény. Tavaly Drake, Wizkid és Kyla slágere, a One Dance vezetett a legjobb eredménnyel, májusban 140 731 példánnyal. Németországban is a Shape of You nyitott az élen. A nosztalgikus, az énekes gyerekkorába visszatekintő Castle on the Hill a brit és a német listán is az ezüstérmes pozícióba érkezett meg, előbbin 193 744 példánnyal (119 915 az eladás). Az Egyesült Királyságban mindkét szerzemény megdöntötte az egyhetes streamelési (internetes zenehallgatás) rekordot, amit az említett One Dance tartott tavaly májustól, 8,94 millióval. A Shape of You 13,41, a Castle on the Hill 11,07 milliót ért el. A két felvétel Ed Sheeran március 3-án megjelenő ÷ (Divide) című harmadik stúdióalbumának az előhírnöke.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Migos featuring Lil Uzi Vert: Bad and Boujee

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Rag’n’Bone Man: Human

 

Kiütötték a Rockabye-t

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján ismét trónfosztott lett a Rae Sremmurd és Gucci Mane slágere, a Black Beatles, amely egy hét megszakítással hét hétig uralta a mezőnyt. A Migos georgiai hiphoptrió és Lil Uzi Vert pennsylvaniai rapper foglalta el a csúcsot a Bad and Boujee című szerzeménnyel, a rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében. A következő három helyen korábbi listavezetők szerepelnek: a másodikon a Black Beatles, a harmadikon a tizenkét hétig trónoló Closer (The Chainsmokers featuring Halsey), a negyediken az egy hétig vezető Starboy (The Weeknd featuring Daft Punk).

A brit piacon a Clean Bandit cambridge-i trió, Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a Rockabye kilenc hétig állt az élen. A TOP 10-ben három új belépőt találunk: kilenc pozíciót előlépve a hetedik JP Cooper middletoni énekes a September Songgal, tizennyolcat javítva a nyolcadik Starley ausztrál énekesnő a Call on Me című zeneszámmal, huszonnégyet ugorva a kilencedik két angol zenész, Jax Jones producer és Raye énekesnő a You Don’t Know Me című felvétellel.

A német rangsorban is a Rockabye lett trónfosztott, egy hét megszakítással három hétig uralta a mezőnyt. Öt helyet előlépve a kilencedik a One Direction angol–ír fiúcsapatból 2015 márciusában kilépett Zayn és Taylor Swift pennsylvaniai énekesnő a február 10-én bemutatásra kerülő A sötét ötven árnyalata (Fifty Shades Darker) című film I Don’t Wanna Live Forever című betétdalával. A 12. pozícióban rajtol a Deutschland sucht den SuperStar nyolcadik, 2011-es sorozatában diadalmaskodó Pietro Lombardi német énekes a Mein Herz című szerzeménnyel.

A magyar Single (track) Top 40 lista csúcsán megszakításokkal ötödik hete 2016 utolsó hónapjainak vezető európai slágere, a Human tanyázik. Az angol Rag’n’Bone Man zeneszáma a német rangsorban tizenkét hétig trónolt, a britben a héten másodikból lett harmadik. A negyvenes mezőnyünkben hét újdonságra lelünk: a Mercy (Shawn Mendes) a 22., a Starving (Hailee Steinfeld & Grey featuring Zedd) a 24., az Another Day of Sun (a Kaliforniai álom című filmből a szereplők előadásában) a 25., a Never Give Up (Sia felvétele a Lion című filmből) a 26., az Epilogue (Justin Hurwitz instrumentális szerzeménye a Kaliforniai álomból) a 30., az I’m Still Standing (Elton John slágere Taron Egerton előadásában az Énekelj! című animációs filmből) a 33., a Bad Ideas (Alle Farben) a 35. helyen kezdett. A rádióállomásaink ötödik hete Sia és Kendrick Lamar The Greatest című slágerét sugározzák a leggyakrabban. A legtöbbet játszott hazai dal az Élnünk kellett volna (Halott Pénz featuring Agebeat & Kőváry) a 13. pozícióban szerepel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Starboy

Egyesült Királyság – Little Mix: Glory Days

Németország – Klubbb3: Jetzt geht’s richtig los!

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

Filmzenei sikerek

Az USA-ban a kanadai The Weeknd harmadik stúdióalbuma, a Starboy a legkelendőbb. A húszas mezőnyben öt filmzenei lemez található: a Vaiana címűé (Moana) a második, az Énekelj!-é (Sing) a nyolcadik, az Öngyilkos osztagé (Suicide Squad) a kilencedik, a Trolloké (Trolls) a tizedik, a Kaliforniai álomé (La La Land) a 15. helyen tanyázik.

Az Egyesült Királyágban változatlanul a helyi The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatának győztese, a Little Mix angol lánykvartett negyedik stúdióalbuma, a Glory Days a legnépszerűbb. Január 6-án került forgalomba a You Me at Six angol rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a Night People, amely a bronzérmes pozíciót szerezte meg. Ed Sheeran két új dala sikerének hatására a második stúdióalbuma, a 2014-es X (közel 2 millió 900 ezer fogyott el belőle már a szigetországban) a nyolcadik, az első, a 2011-es + (több mint 2 millió 100 ezer kelt el belőle a brit piacon) a huszadik helyre jött fel.

Németországban a német Florian Silbereisen, a holland Jan Smit és a belga Christoff De Bolle alkotta Klubbb3 második stúdiólemeze, a Jetzt geht’s richtig los! az élen, a KrawallBrüder német rockegyüttes hetedik stúdióalbuma, a Mehr hass az ezüstérmes, a Dropkick Murphys massachusettsi punkzenekar kilencedik stúdiólemeze, az 11 Short Stories of Pain & Glory a bronzérmes pozícióban startol.

Idehaza hetedik hete a Tankcsapda dupla albuma, a Dolgozzátok fel! a legkelendőbb, amely már hatszoros platinalemez. Az együttes átdolgozta kedvenc zeneszámait, ezek hallhatók az első CD-n (Mások dalai tőlünk), a másikon (A mi dalaink másoktól) a trió zeneszámainak az átiratai csendülnek fel, amelyeket felkért zenészek öntöttek új formába. A listát elárasztották az Aurora és az Egészséges Fejbőr kiadványai. Az Aurorától a Se fájdalom, se félelem a második, az Őrült világ a 23., a Se fájdalom a 33., a Se félelem a 34. helyen debütált, az Esszencia 1983–2012 a negyvenedik pozícióba tért vissza. Az Egészséges Fejbőrtől a Múlt, jelen, jövő az ötödik, a Szóljon az Oi! a 26., a Mai honfoglalók – A fény lassan visszatér a 35. helyre iratkozott fel. Ezeken kívül még két új belépő szerepel a negyvenes mezőnyben: a Kaliforniai álom című film zenéje a 14., Illényi Katica és a Budapesti Vonósok dupla albuma, az Újévi Koncert 2016 a 21. pozícióban nyitott.

Puha József

2017. 01. 17. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/3. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/3. hét