Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/4. hét

Listamustra - Listamustra 2017/4. hét

Ed Sheeran újításai bejöttek. A világsztároktól idegen időpontban, közvetlenül a fő szezon, az ünnepek után, január 6-án rukkolt elő készülő, harmadik, ÷ (Divide) című stúdiólemeze előhírnökével, amely nem egy, hanem két szerzemény. Az általunk figyelt dallisták mindegyikét az angol énekes uralja. A múlt héten a brit piacon, a héten az amerikain állított fel rekordot.

Az Egyesült Királyságban a Shape of You és a Castle on the Hill a múlt héten hatalmas streamelési (internetes zenehallgatási) csúcsot ért el. A héten az Amerikai Egyesült Államokban a Shape of You rajt–cél győzelmet aratott, a Castle on the Hill a hatodik helyen kezdett. Ed Sheeran az első előadó, aki egyszerre két zeneszámmal debütált a Billboard magazin Hot 100 rangsorának tízes mezőnyében. De nem mindenkinek jött be a január 6-i dalkiadás. A Deutschland sucht den SuperStar nyolcadik, 2011-es sorozatában diadalmaskodó Pietro Lombardin ez sem segített. A német énekes Mein Herz című felvétele a múlt héten odahaza a 12. pozícióba érkezett meg, a héten még a százas mezőnyt is elhagyta. Ez nem meglepetés, a tehetségkutató tévéműsorban feltűnt több társához, természetesen főleg a győztesekhez hasonlóan pillanatok alatt bekerült a zenei élvonalba, majd gyorsan ki is szorult onnan, csak kisebb, ám úgy tűnik, hűséges rajongótábort tudott kiépíteni. A szokatlan megjelenési dátum csak arra volt jó, hogy Pietro Lombardi feljebb nyisson, az előző zeneszámaival (Nur mit dir, Nimmerland) a negyvenes mezőny alsó régiójáig kapaszkodott fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

A The Chainsmokers újabb dallal támad

A Shape of You a 27. felvétel a sorban, amely az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának csúcsán rajtol. Ez legutóbb tavaly májusban Justin Timberlake-nek sikerült a Can’t Stop the Feeling! című slágerrel. Ed Sheeran eddig a Thinking Out Loud című szerzeménnyel szerepelt a legmagasabban, a második helyen.

Az Egyesült Királyságban a Shape of You második hete vezet, a Castle on the Hill második hete ezüstérmes. Ed korábban két zeneszámmal tanyázott a lista élén, a Singgel egy, a Thinking Out Louddal két hétig uralta a mezőnyt 2014-ben. A tizedik pozícióba iratkozott fel a The Chainsmokers újdonsága, a Paris, amelyben Emily Warren New York-i énekesnő is vokálozik. A két, szintén New York-i lemezlovas, Drew Taggart és Alex Pall alkotta The Chainsmokers eddigi legsikeresebb dala, a Closer (featuring Halsey) tavaly, kora ősszel négy hétig volt első a brit rangsorban.

A Shape of You a német listán is második hete trónol, a Castle on the Hill egy helyet rontva a harmadik. Sheeran itt korábban az I See Fire-rel volt a legnépszerűbb, amely az ezüstérmes pozícióig jutott. A második helyen a Clean Bandit cambridge-i trió, Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a 2016 végén és 2017 elején egy hét megszakítással három hétig vezető Rockabye található. Sean Paul szólóban is szerepel a húszas mezőnyben, a koszovói albán származású Dua Lipa angol énekesnővel készült No Lie című felvétele hat pozíciót ugorva a TOP 10 kapujába, a 11. helyre jött fel. Két ausztrál énekesnő lépett be az élmezőnybe: Sia a Never Give Up című szerzeménnyel a Lion című filmből három pozíciót javítva a nyolcadik, Starley a Call on Me című zeneszámmal négyet előlépve a kilencedik. A Paris (The Chainsmokers) a 16. helyen startol.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban újdonságként a Shape of You az első, a Castle on the Hill a bronzérmes pozíciót foglalta el. A mezőnyben további négy új belépő tanyázik. A tizennégy Oscar-díjra jelölt Kaliforniai álom (La La Land) című filmből Justin Hurwitz instrumentális dala, a Mia & Sebastian’s Theme a 29., Ryan Gosling és Emma Stone duettje, az A Lovely Night a 32. helyet szerezte meg. Rácz Gergő és Ív felvétele, a Bolondod voltam a 30., Sia zeneszáma, a Move Your Body a 33. pozícióban kezdett. A rádiós listán öt hét után trónfosztott lett a The Greatest (Sia featuring Kendrick Lamar), a rádióállomásaink már a Rockabye (Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie) című slágert játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Starboy

Egyesült Királyság – The xx: I See You

Németország – The xx: I See You

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

A The xx beindította 2017 albumpiacát

Az USA-ban megszakítással harmadik hete a kanadai The Weeknd harmadik stúdiólemeze, a Starboy a legkelendőbb – ezúttal 63 ezer példánnyal vezet, amelyből csak 14 ezer az eladás. A következő két helyen filmzenei albumok találhatók: az ezüstérmes pozíció 42 ezer példánnyal (30 ezer az eladás) a Kaliforniai álomé, a bronzérmes 39 ezerrel a Vaiana (Moana, animációs film) címűé. A tízes mezőny egyetlen újdonsága a Dropkick Murphys massachusettsi punkzenekar kilencedik stúdiólemeze, az 11 Short Stories of Pain & Glory, amely 26 ezerrel (24 ezer az eladás) a nyolcadik helyen debütált.

A brit piacon a The xx harmadik stúdióalbuma, az I See You rajt–cél győzelmet aratott, 26 503 példánnyal, amelyből 20 647 az eladás. A londoni trió még kvartettként készített, 2009 augusztusában kiadott xx című első nagylemezéért 2010 szeptemberében megkapta a Mercury Prize-t, a szakma az előző egy év legjobb brit és ír albumának kiáltotta ki. A brit TOP 10-ben további három új belépő tanyázik, angol zenészektől: Bonobo hatodik stúdiólemeze, a Migration az ötödik, a 68. életévében járó Rick Wakeman zongorista átdolgozásokat tartalmazó korongja, a Piano Portraits a hetedik, Wiley rapper 11. stúdióalbuma, a Godfather a kilencedik pozícióba érkezett meg. A Kaliforniai álom zenéje – amely érdekes mód ebben a rangsorban, s nem a válogatáslemezek listáján kapott helyet – a 99. pozícióból a bronzérmesbe jött fel.

A The xx albuma Németországban is a csúcson nyitott. Itt az élmezőnyben további öt újdonságra lelünk. A Betontod német punk-rock együttes nagylemeze, a Revolution a harmadik, Bosca német rapper-producer albuma, a Cobra 3 az ötödik, a Mono Inc. német rockzenekar korongja, a Together Till the End a hatodik, a Gotthard svájci rockegyüttes nagylemeze, a Silver a hetedik, az Accept német metálzenekar koncertalbuma, a Restless and Live: Blind Rage – Live in Europe 2015 a kilencedik helyen rajtol. Bonobo korongja (Migration) a 11. pozícióba iratkozott fel.

Nálunk nyolcadik hete a Tankcsapda dupla nagylemeze, a Dolgozzátok fel! a legnépszerűbb hanghordozó. Illényi Katica két albuma, a Theremin Christmas (2016) a 20., a The Jazzy Violin (2007) a 40. helyen startol. A Válogatás- és mixlemezek eladási rangsorának első három pozíciójában három tavalyi rendezvény korongja szerepel: a Volt Fesztivál hazai fellépőinek gyűjteménye az élen, a Strand – Nagyon Zene Fesztiválé a második, a Nagy-Szín-Pad! indulóinak válogatása a harmadik helyen található.

Puha József

2017. 01. 24. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/4. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/4. hét