Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/1. hét

Listamustra - Listamustra 2017/1. hét

Drake ezúttal a 41. helynek bizonyára jobban örül, mint a tizediknek. A Fake Love című szerzeménnyel két pozíciót javítva belépett az amerikai Hot 100 élmezőnyébe. A rangsor 41. helyén debütált Gucci Mane atlantai rapper zeneszáma, a Both, amelyet Drake-kel készített. A kanadai hiphopsztár az utóbbival beállította Lil Wayne rekordját.

A Both Drake 132. dala, amely felkerült a Billboard magazin Hot 100 listájára. Csak Lil Wayne New Orleans-i rapper tanyázott ennyivel a rangsorban. Drake nyolcvankét saját felvétellel és ötven olyannal szerepelt a mezőnyben, amelyben közreműködőként vett részt. Lil Wayne negyvenhét sajáttal járta meg a listát és nyolcvanöt olyannal, amelyben közreműködőként hallható. Mostanában egyébként sokkal egyszerűbb bekerülni a rangsorba, mint korábban bármikor, a zeneszámoknak ugyanis már nem kell megjelenniük kislemezen, és a streamelés is beleszámítódik a helyezésbe. Az abszolút rekorder a Glee című tévésorozat, amelyből kétszázhét dal bukkant fel a listán, különböző előadók tolmácsolásában. Drake és Lil Wayne mögött Elvis Presley található 108 felvétellel. További sorrend: James Brown (91), Jay-Z (86), Chris Brown (82), Kanye West (80), Ray Charles (75), Aretha Franklin (73), The Beatles (71), Nicki Minaj (70) és Taylor Swift (70).

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd featuring Daft Punk: Starboy

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Németország – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A Starboy váratlan amerikai sikere

A Starboy az USA-ban hetekig komoly listavezető esélyekkel bírt, de csak most vette át a vezetést, amikor már senki sem bízott a győzelmében. A Rae Sremmurd hiphopduó és Gucci Mane slágere, a Black Beatles hat hét után lett trónfosztott. A Starboy a kanadai The Weekndnek a harmadik amerikai listavezetője: a Can’t Feel My Face-szel három, a The Hillsszel hat hétig uralta a mezőnyt 2015-ben. A szerzemény közreműködője, a Daft Punk első ízben tanyázik az élen. A francia duó korábban a Pharrell Williamsszel és Nile Rodgersszel készült 2013-as Get Luckyval szerepelt a legmagasabban, az ezüstérmes pozícióban. Öt helyet előlépve a kilencedik Machine Gun Kelly houstoni születésű rapper Camila Cabellóval készített Bad Things című zeneszáma. Az énekesnő december 18-án jelentette be, hogy elhagyta együttesét, a Fifth Harmony lánycsapatot.

A brit rangsor csúcsán nincs változás, nyolcadik hete a Clean Bandit cambridge-i trió, Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a Rockabye az első. Bekerült a tízes mezőnybe, kilenc pozíciót ugorva a hetedik George Michael és Andrew Ridgeley egykori, Wham! duójának örökzöldje, az 1984-es Last Christmas. Ehhez nyilván George Michael váratlan halála is hozzájárult. A december 25-én elhunyt angol világsztár további három felvétele található a listán: a Careless Whisper (1984) a 44., a Faith (1987) a 64., a Don’t Let the Sun Go Down on Me (duett Elton Johnnal, 1991) a 91. helyre jött vissza.

Németországban a múlt héten egy hét kihagyás után visszatért az élre az angol Rag’n’Bone Man dala, a Human. Most ismét a két héttel ezelőtti első helyezett, a Rockabye vezet, egy hét megszakítással második hete. A Human összességében tizenkét hétig uralta a mezőnyt. A Last Christmas (Wham!) itt is a hetedik, egy hete a 18. volt.

Nálunk Ákos EP-je, az Ugyanúgy az első, amely megszakításokkal a 32. hetét tölti a csúcson. A Last Christmas – akárcsak a brit és német rangsorban – a hetedik, a 15. pozícióból jött fel. A Train zeneszáma, a Shake Up Christmas (2010) a 19.,  Brenda Lee örökzöldje, a Rockin’ Around the Christmas Tree (1958) a 27., David Hohme felvétele, a Fear Less (2016) a 35., a Disco’s Hit dala, a Just Another Day (Jon Secada 1992-es slágerének az átdolgozása, 2016) a 36. helyre iratkozott fel. A rádióállomásaink harmadik hete az ausztrál Sia és a kaliforniai Kendrick Lamar The Greatest című zeneszámát játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Pentatonix: A Pentatonix Christmas

Egyesült Királyság – Little Mix: Glory Days

Németország – Helene Fischer & The Royal Philharmonic Orchestra: Weihnachten

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

Brit slágerválogatás sikere

A Pentatonix második karácsonyi albuma, az A Pentatonix Christmas október 21-én jelent meg. A héten ez vezeti az amerikai eladási rangsort, 206 ezer példánnyal, ebből 185 ezer az eladás. A texasi a cappella együttes első ünnepi nagylemeze, a 2014. október 21-én forgalomba került That’s Christmas to Me az ötödik pozícióban tanyázik.

Az Egyesült Királyságban visszatért az élre a Little Mix londoni lánykvartett negyedik stúdióalbuma, a Glory Days, amely a novemberi kiadását követően két hétig uralta a mezőnyt. Most 53 157 példánnyal áll a csúcson, ebből 50 750 az eladás. A napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! 95. részéből több fogyott el, 89 762 példány, de a válogatáslemezeket külön listán rangsorolják. George Michaelnek hat albuma jött vissza a százas mezőnybe, a Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael (1998) a nyolcadik, a Twenty Five (2006) a 47., a Faith (1987) a 62., a Symphonica (2014) a 73., az Older (1996) a 84., valamint egykori duójának, a Wham!-nek a The Final (1986) című nagylemeze a 40. helyre.

A német piacon az amerikaihoz hasonlóan egy karácsonyi album, a szovjet, krasnoyarski születésű Helene Fischer német énekesnő a londoni The Royal Philharmonic Orchestrával készült, 2015 novemberében megjelent nagylemeze, a Weihnachten a legnépszerűbb. Az Olaszországhoz tartozó dél-tiroli Brixenből származó Frei.Wild német anyanyelvű rockzenekar DVD-je, a 15 Jahre mit Liebe, Stolz & Leidenschaft az ezüstérmes pozícióban startol. George Michaeltől egyelőre csak a Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael című slágerválogatás tért vissza a mezőnybe, az 50. helyre.

A mi piacunkon ötödik hete a Tankcsapda dupla albuma, a Dolgozzátok fel! a legkelendőbb hanghordozó. Az együttes átdolgozott tizenkét magyar zeneszámot, ezek hallhatók az első CD-n (Mások dalai tőlünk), a másikon (A mi dalaink másoktól) a trió tizennégy zeneszámának az átirata csendül fel, amelyeket felkért zenészek öntöttek új formába. Pár nappal karácsony előtt került forgalomba a Junkies nagylemeze, a Buli volt, buli van, buli lesz! és a Margaret Island albuma, a Bakancslista – előbbi a hatodik, utóbbi a 28. pozícióban kezdett. Havasi Balázs Symphonic Aréna Show 2015 című DVD-je a 38. helyre érkezett meg. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáján két hétig a Hófehér karácsony – A legszebb karácsonyi dalok című gyűjtemény volt az első. Most a három héttel ezelőtti listavezető, a harminc világslágert felvonultató The Christmas Album 2016 uralja a mezőnyt.

Puha József

2017. 01. 03. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/1. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/1. hét