Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/2. hét

Listamustra - Listamustra 2017/2. hét

A tavaly elhunyt világsztárokhoz, David Bowie-hoz, Prince-hez és Leonard Cohenhez hasonlóan a december 25-én meghalt George Michael slágerei és sikerlemezei is ellepték a slágerlistákat, a tragédiát követően. Még az amerikaiakat is, pedig a tengerentúlon az angol zenésznek a mássága lelepleződése, az 1998 áprilisi nyilvános vécés kalandja után alig maradt rajongója.

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorába George Michael két világslágere tért vissza, a Careless Whisper (1984) a 33., a Faith (1987) a 47. helyre. Az Andrew Ridgeley-vel alkotott Wham! duójának örökzöldje, a Last Christmas (1984) a 41. pozícióban található. Az amerikai albumlistán a Twenty Five című slágerválogatása (Európában 2006-ban, az USA-ban 2008-ban került forgalomba) a 12., a Faith című első stúdiólemeze (1987) a 18., a Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael című slágergyűjteménye (1998) a 84., a Wham! második, Make It Big című stúdióalbuma (1984) a 168. helyre jött vissza. A sztár a dalok brit rangsorában a múlt héten négy slágerrel szerepelt. A Last Christmas és az Elton Johnnal előadott Don’t Let the Sun Go Down on Me (1991) elhagyta a mezőnyt, a Careless Whisper az 55., a Faith a 65. pozícióba esett. A nagylemezek brit listáján a múlt heti hat korongjából négy maradt meg. A slágereit szimfonikus köntösben felvonultató Symphonica (2014) című koncertalbuma és a harmadik, Older című stúdiólemeze (1996) szorult ki a mezőnyből. A Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael a 11., a Faith a 71. helyre hátrált, a Wham!-nek a The Final (1986) című slágerválogatása és harmadik stúdióalbuma a 31., a Twenty Five a 45. pozícióba lépett elő. A dalok német rangsorában nincs George Michael-zeneszám. Németországban a Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael a 43. helyre ugrott, a Twenty Five a 69., a Live in London (2009) című DVD-je a 99. pozícióba tért vissza. Nálunk, a dalok listáján a Last Christmas a 11. helyen tanyázik, a Careless Whisper a 10., a Wake Me Up Before You Go-Go című Wham!-sláger (1984) a 20., az Amazing (2004) a 31., a Faith a 32., a Father Figure (1987) a 33., a Freedom! ’90 (1990) a 34. pozícióban kezdett. A nagylemezek magyar rangsorában a Ladies & Gentlemen – The Best of George Michael a 15., a Symphonica a 37., a Twenty Five a 38. helyre jött vissza.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rae Sremmurd featuring Gucci Mane: Black Beatles

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Németország – Clean Bandit featuring Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Magyarország – Rag’n’Bone Man: Human

 

Nyomul az új amerikai listavezető-esélyes

The Weeknd (Abel Tesfaye) kanadai énekes a Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bangalter alkotta francia Daft Punkkal készült szerzeménye, a Starboy csak egy hétig trónolt az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában. A testvérek, Khalif "Swae Lee" Brown és Aaquil "Slim Jxmmi" Brown alkotta Rae Sremmurd atlantai (Georgia) hiphopduó Gucci Mane atlantai rapperrel készített felvétele, a Black Beatles tért vissza a csúcsra, amely egy hét megszakítással hetedik hete uralja a mezőnyt. Tizenegy pozíciót javítva az ezüstérmes a Migos lawrenceville-i (Georgia) hiphoptrió és Lil Uzi Vert philadelphiai rapper zeneszáma, a Bad and Boujee, amely már a jövő héten átveheti a vezetést.

A brit listán kilencedik hete a Clean Bandit cambridge-i trió, Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a Rockabye az első, amely az USA-ban is egyre népszerűbb. Az angol Rag’n’Bone Man dala, a német rangsort tizenkét hétig uraló Human ismét beállította legjobb helyezését, a másodikat. A Bad and Boujee (Migos featuring Lil Uzi Vert) a legmagasabban nyitó újdonság, a 67. pozícióban található.

Németországban is, egy hét kihagyással harmadik hete a Rockabye a legkedveltebb szerzemény. Megfelezve a helyezését a negyedikre jött fel Alan Walker angol születésű norvég producer a Noonie Bao svéd énekesnővel készült Alone című felvétellel. Nyolc pozíciót ugorva a hatodik öt lemezlovas-producer, a német Robin Schulz, a francia David Guetta és a Los Angeles-i Cheat Codes trió Shed a Light című zeneszáma.

A mi Single (track) Top 40 listánkat megszakításokkal negyedik hete a Human vezeti. A mezőnyben George Michael öt és a Wham! egy dala mellett további két új belépőre lelünk. Ryan Gosling és Emma Stone duettje, a City of Stars a Kaliforniai álom (La La Land) című amerikai filmből a 17., Burak Yeter török lemezlovas-producer Danelle Sandovallal készített szerzeménye, a Tuesday a 30. helyre érkezett meg. A rádióállomásaink negyedik hete Sia ausztrál énekesnő és Kendrick Lamar kaliforniai hiphopsztár The Greatest című felvételét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Pentatonix: A Pentatonix Christmas

Egyesült Királyság – Little Mix: Glory Days

Németország – The Rolling Stones: Blue & Lonesome

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

Karácsonyi albumok sikere és zuhanórepülése

Az amerikai piacon második hete a Pentatonix második karácsonyi nagylemeze, az A Pentatonix Christmas az első, most 101 ezer példánnyal áll az élen, amelyből 82 ezer az eladás. Az október 21-én megjelent korongból december végéig 904 ezer példány fogyott el az USA-ban. Ez a szám értelemszerűen a következő hetekben, hónapokban alig fog nőni, aztán az idei karácsonyi piacon elérheti a milliós határt. A texasi a cappella együttes pontosan két évvel a mostani albuma előtt, 2014. október 21-én kiadott első karácsonyi nagylemeze, a That’s Christmas to Me is az elmúlt hetekben tovább gyarapította az eladási példányszámát, az amerikai piacon már több mint kétmilliót értékesítettek belőle, a héten négy pozíciót rontva a kilencedik.

Az Egyesült Királyságban megszakítással negyedik hete a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatában diadalmaskodó Little Mix londoni lánykvartett negyedik stúdióalbuma, a Glory Days a legnépszerűbb – ezúttal 24 962 példánnyal uralja a mezőnyt, amelyből 22 006 az eladás. A 24. helyről a másodikra lépett Pete Tong angol lemezlovas a Jules Buckley vezényletével felálló The Heritage Orchestrával készült albuma, a Classic House.

Németországban már megkezdte zuhanórepülését 2016 legsikeresebb német karácsonyi nagylemeze, Helene Fischer és a The Royal Philharmonic Orchestra még 2015 novemberében megjelent Weihnachten című albuma, amely a csúcsról a 73. pozícióba esett. Az angol The Rolling Stones átdolgozáslemeze, a tizenkét dalt elsősorban bluesköntösbe öltöztető Blue & Lonesome tért vissza az élre, amely négy hete rajt–cél győzelmet aratott.

Nálunk hatodik hete a Tankcsapda dupla CD-je, a Dolgozzátok fel! a legkelendőbb hanghordozó. A második helyen Rúzsa Magdolna Érj hozzám című stúdióalbuma, a harmadikon az énekesnő Aréna koncert című koncertlemeze szerepel. A negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonságot találunk, a magyar X-Faktor első, 2010-es sorozata második helyezettjének, a szlovákiai, galántai származású Takács Nikolasnak a Be True and Love című albumát a 29. pozícióban.

Puha József

2017. 01. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/2. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/2. hét