Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/7. hét

Listamustra - Listamustra 2017/7. hét

Ed Sheeran rekordot állított fel a brit dallistán. Az angol énekes a Shape of You-val ötödik hete vezeti a rangsort, a Castle on the Hill-lel ötödik hete a második. Még senki sem tanyázott folyamatosan ilyen hosszú ideig az első két helyen. Az eddigi csúcstartó Justin Bieber volt.

A kanadai énekes 2015. november 27. és december 24. között négy hétig szerepelt az első két pozícióban a Sorryval és a Love Yourselffel – ez idő alatt az előbbi egy, az utóbbi három hétig uralta a mezőnyt. Ed Sheeran a január 6-án kiadott két slágerével a március 3-án megjelenő ÷ (Divide) című harmadik stúdiólemezét harangozza be, amelynek alapváltozatán tizenkét, a Deluxe Edition verzióján további négy felvétel kap helyet. Az USA-ban a Shape of You három héttel ezelőtt rajt–cél győzelmet aratott, az elmúlt két hétben a második helyen tartózkodott, most ismét az első. A Castle on the Hill tizenegy pozíciót rontva az 50. helyen található. Németországban a Shape of You ötödik hete vezet, a Castle on the Hill egy pozíciót visszaesve a harmadik. A magyar Single (track) Top 40 listát a Shape of You megszakítással harmadik hete uralja, a múlt héten zuhanórepülést vett Castle on the Hill most felfelé indult, a 35. helyről a hetedikre jött fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

Filmdal sikere, a bemutatónak köszönhetően

Az USA-ban ismét trónfosztott lett a Migos georgiai hiphoptrió és Lil Uzi Vert philadelphiai rapper szerzeménye, a Bad and Boujee, amely eddig egy hét megszakítással három hétig állt az élen. A sötét ötven árnyalata (Fifty Shades Darker) című film I Don’t Wanna Live Forever című betétdala, az angol Zayn és a pennsylvaniai Taylor Swift zeneszáma a rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében két pozíciót javítva már bronzérmes, amelyhez nagyban hozzájárult a film bemutatója.

A brit élmezőnyben egy új belépőre lelünk: a nyolcadik helyen kezdett Stormzy a Big for Your Boots című felvétellel, amellyel az angol grime és hiphopelőadó a jövő pénteken érkező első, Gang Signs & Prayer című stúdióalbumát vezeti fel. Négy pozíciót ugorva a kilencedik az I Don’t Wanna Live Forever (Zayn & Taylor Swift), egyet előlépve a tizedik Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő első slágere, a Be the One.

Németországban az I Don’t Wanna Live Forever négy helyet javítva a második. A harmincadik pozícióból a kilencedikbe jött fel DJ Vice Los Angeles-i lemezlovas, Jasmine Thompson angol énekesnő és Skizzy Mars New York-i rapper újdonsága, a Steady 1234.

A mi negyvenes mezőnyünkben tíz új belépő tanyázik. Martin Garrix holland lemezlovas-producer és Dua Lipa dala, a Scared to Be Lonely a nyolcadik, az Imagine Dragons Las Vegas-i rockzenekar szerzeménye, a Believer a 23., a The Chainsmokers New York-i duó zeneszáma, a Paris a 24., LP Long Island-i énekesnő felvétele, a Tightrope a 28., Rodrigo Amarante brazil énekes dala, a Tuyo (a Narcos című tévéfilmsorozatból) a 30., a Salt-N-Pepa New York-i hiphoptrió 1993-as slágere, a Shoop a 31., Tiësto holland lemezlovas-producer és a Bright Sparks angol duó zeneszáma, az On My Way a 35., a Jamiroquai angol együttes március 31-én piacra kerülő nyolcadik, Automaton című stúdióalbumának előhírnöke, a címadó szerzemény a 37., LP egy másik felvétele, az Other People a 38., Mujahid Zoltán A Dalban bemutatott zeneszáma, az On My Own a 39. helyre iratkozott fel. A rádióállomásaink negyedik hete a Clean Bandit, Sean Paul és Anne-Marie slágerét, a Rockabye-t sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Migos: Culture

Egyesült Királyság – Elbow: Little Fictions

Németország – Broilers: (sic!)

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

Rockzenekarok hete a brit piacon

Az amerikai TOP 10 felét újdonságok adják. Az élen a Migos második stúdióalbuma, a Culture debütált 131 ezer példánnyal, amelyből 44 ezer az eladás. A trió első nagylemezének, a 2015 nyarán kiadott Yung Rich Nation címűnek a csúcspozíciója a 17. hely volt. Brantley Gilbert georgiai countryzenész negyedik stúdióalbuma, a The Devil Don’t Sleep 77 ezerrel (66 ezer az eladás) az ezüstérmes, Kehlani oaklandi énekesnő első stúdiólemeze, a SweetSexySavage 58 ezerrel (32 ezer az eladás) a bronzérmes, a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 61. része 37 ezerrel (az összes eladás) az ötödik, a Train San Franciscó-i rockegyüttes tizedik stúdióalbuma, az A Girl, a Bottle, a Boat 30 ezerrel (23 ezer az eladás) a nyolcadik pozíciót foglalta el.

Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében három rockzenekar rajtol. Az élre 39 643 példánnyal (38 178 az eladás) az angol Elbow hetedik stúdiólemeze, a Little Fictions, a hatodik helyre a Thin Lizzy oszlopos tagjaival (Ricky Warwick, Scott Gorham, Damon Johnson) felálló amerikai Black Star Riders harmadik stúdióalbuma, a Heavy Fire, a nyolcadikra az angol Lower Than Atlantis ötödik stúdiólemeze, a Safe in Sound érkezett meg. Sampha angol énekes első stúdióalbuma, a Process a hetedik, Big Sean kaliforniai születésű michigani rapper negyedik stúdiólemeze, az I Decided a 12. pozícióban nyitott. Lady Gaga tavaly, október 21-én megjelent ötödik stúdióalbuma, a Joanne a New York-i énekesnő az amerikaifutball-liga (NFL) döntőjének, a Super Bowlnak a szünetében adott minikoncertje hatására a 88. helyről a 11. pozícióba lépett. Első nagylemeze, a 2008-as The Fame a 38. helyre tért vissza.

A német élmezőnyben négy új belépő szerepel. A Broilers düsseldorfi punkrock együttes hetedik stúdióalbuma, a (sic!) a csúcson, Capital Bra szibériai születésű berlini rapper második stúdiólemeze, a Makarov Komplex az ezüstérmes, B-Tight kaliforniai születésű német rapper hetedik stúdióalbuma, a Wer hat das Gras weggeraucht? a bronzérmes, a Mumford & Sons angol zenekar DVD-je, a Live from South Africa: Dust and Thunder a nyolcadik pozícióban startol. A Kaleo izlandi együttes második stúdiólemeze, az A/B a Way Down We Go című felvétel (hatodik a dalok német rangsorában) sikerének hatására megfelezve helyezését a kilencedik.

Idehaza 11. hete a Tankcsapda dupla albuma, a Dolgozzátok fel! a legnépszerűbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben két újdonság található: a Kreator német, esseni metálzenekar 14. stúdiólemeze, a Gods of Violence az ötödik, Rumer pakisztáni születésű angol énekesnő albuma, a This Girl’s in Love – A Bacharach & David Songbook a 28. pozíciót szerezte meg. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáján a tavalyi VOLT Fesztivál és a STRAND – Nagyon Zene Fesztivál hazai fellépőinek válogatásalbuma mögött a harmadik helyen az idei Grammy Awards legfontosabb jelöltjeinek gyűjteménye, a negyediken A Dal televíziós műsorba bejutott harminc versenyszámot felvonultató dupla CD kezdett.

Puha József

2017. 02. 14. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/7. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/7. hét