Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Zsákutcába jutott A Dal

Eurovíziós Dalfesztivál - Zsákutcába jutott A Dal

Nem akartam hangot adni a félelmeimnek, hátha nem úgy lesz, ahogy gondolom. Pedig egyértelmű volt, hogy ez most nem úgy alakul, ahogy az elmúlt években, de abban bíztam, talán csak én nem hallom az idei versenydalokban azt, amiért A Dalt korunk legfontosabb hazai zenei tévéműsorának tartom.

Változatlanul vallom, hogy a legfontosabb, vagyis az volt, s remélhetőleg jövőre ismét az lesz. Végre olyan műsor került képernyőre, amelyben nem „színpadra termett őstehetségek”, agyonsztárolt percemberek mások slágereit éneklik, hanem vadonatúj szerzemények mutatkoznak be, amelyek felfrissítik a zenei kínálatot. Gondoljunk csak a Honeybeast A legnagyobb hős vagy Bogi We All című felvételére, de az eddigi győztes dalokat is kiemelhetjük. Lehet, korai még, de megkockáztatom, örökzöld slágerek lettek, a mai napig gyakran hallhatók a rádióban. Az idei mezőnyben nem volt ilyen.

Eurovíziós Dalfesztivál - Zsákutcába jutott A Dal

Az elmúlt években a tévéműsorba bejutottak decemberi bejelentése után közülük legalább egy tucatnyit kezdett el játszani a rádió. A Dalnak köszönhetően az éves kicsúcsosodás, a karácsonyi zenepiac után sem durrant ki a lufi, gyorsan felfrissült a kínálat. Ezúttal azonban a Soulwave együttes Kalandorát leszámítva a többi felvételt nem vagy csak ritkán lehet hallani, sőt az elsősorban tinédzserkedvenc Kalandor még december előtt rádiós sláger lett, nem meglepő hát, hogy a közönségnek köszönhetően a döntőig menetelt. Ilyen szempontból tehát jóval gyengébb volt a mostani felhozatal. Vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy más volt. Mintha a zenészek nem a magyar közönség igényeit tartották volna szem előtt, hanem azt, hogy kijussanak az Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol ugye jelentős részben a zenei piacon életképtelen zeneszámok versenyeznek. Pápai Joci győztes, Origo című felvétele jól példázza a leírtakat, nincs meg benne az a plusz, amitől sláger lehetne.

A Dal elvesztette azt, amiért fontos és szerethető volt, s a mesterségesen életben tartott, súlytalan, agyonszidott Eurovíziós Dalfesztivállal vett fel hasonlóságot, ami nagy hiba. Hiszen pont azért kedveltük, mert attól függetlenül volt működőképes. Ez az út zsákutca, jövőre vissza kell térni a régi kerékvágásba. Ha máshogy nem megy, rá kell szedni a jelentkezésre olyanokat, akik maguktól nem neveznének, és jelenlétük garancia arra, hogy a tévéműsor nemcsak dalokat, hanem slágereket is ad. Különben oda süllyed, mint az összeurópai megmérettetés, s a benne szereplő dalok a műsor után gyorsan el is felejtődnek. Ugye nem ezt akarjuk?

 

Fotó: MediaKlikk

Puha József

2017. 02. 24. 18:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

A Jani 2017. 03. 01. 22:20
Egyetértek minden mondatával!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zsákutcába jutott A Dal cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Zsákutcába jutott A DalEurovíziós Dalfesztivál - Zsákutcába jutott A Dal