Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/9. hét

Listamustra - Listamustra 2017/9. hét

A Grammy Awards ezúttal is jótékony hatással volt a zenei piacra, elsősorban az amerikaira. A Hot 100 tízes mezőnyében egy új jelzésű dal és három új belépő szerepel, közülük hármat a díjkiosztón is előadtak. Az év albuma és a Legjobb popalbum kategóriákban diadalmaskodó nagylemez amerikai eladási példányszáma az előző héthez képest kétszázharmincnyolc százalékkal nőtt.

A Hot 100 negyedik helyén nyitott a Chained to the Rhythm – Katy Perry kaliforniai énekesnő és Skip Marley jamaicai énekes, Bob Marley unokájának a felvétele a Grammyn debütált. Szintén elhangzott a gálán a hawaii Bruno Mars zeneszáma, a That’s What I Like, valamint a kanadai The Weeknd és a francia Daft Punk duó közös szerzeménye, az I Feel It Coming – előbbi harminc pozíciót ugorva a hetedik, utóbbi hetet javítva a kilencedik. A barbadosi Rihanna dala, a Love on the Brain is belépett az amerikai élmezőnybe, a 13. helyről a nyolcadikra jött fel. Úgy látszik, még mindig vannak olyan zenerajongók, akiknek nincs meg Adele 2015 novemberében megjelent 25 című korongja. Az év albuma és a Legjobb popalbum kategóriákban győztes nagylemez az amerikai rangsorban tizenöt pozíciót ugorva a hatodik. Az angol énekesnő a többi jelölését is díjra váltotta: Az év felvétele (Hello), Az év dala (Hello) és a Legjobb popelőadó (Hello) kategóriákban is megkapta az aranygramofont. Az év albuma kategóriában a houstoni születésű Beyoncé sokak szerint igazságtalanul alulmaradt nagylemeze, a Lemonade iránt is nőtt a kereslet, huszonnégy helyet javítva a kilencedik.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

Rihanna megelőzte Michael Jacksont

Az angol Ed Sheeran is fellépett a Grammy Awardson, a Shape of You című slágerét adta elő, amellyel megszakítással negyedik hete uralja az amerikai Hot 100 mezőnyét. Ahogy fent írtuk, Rihanna ismét a TOP 10-ben tanyázik. A Love on the Brain a harmincadik zeneszáma a tízes mezőnyben, ezzel az örökranglistán Michael Jackson elé került, s már csak ketten találhatók előtte. A popkirály huszonkilenc, a The Beatles harmincnégy, Madonna harmincnyolc felvétellel járta meg az élmezőnyt.

A brit rangsort is a Shape of You vezeti, hetedik hete. Ed Sheeran a Castle on the Hill-lel a negyedik, egy újabb dala, a How Would You Feel (Paean) az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel. A TOP 10-ben még egy újdonság szerepel: Kygo norvég lemezlovas-producer a texasi születésű Selena Gomezzel készült szerzeménye, az It Ain’t Me a kilencedik helyet szerezte meg. A jelenleg trióként működő Take That (Gary Barlow, Howard Donald, Mark Owen) március 24-én érkező Wonderland című stúdióalbumának előhírnöke, a Giants a 13., az utóbbi idők legfurcsább együttműködése, a két New York-i lemezlovas alkotta The Chainsmokers az angol Coldplay-jel készített zeneszáma, a Something Just Like This a harmincadik pozícióban kezdett.

Németországban is hetedik hete a Shape of You az első. Kygo és Selena Gomez (It Ain’t Me) a harmadik helyen rajtol.

A magyar Single (track) Top 40 listát a Shape of You megszakítással ötödik hete uralja. A mezőnyben tizenhat (!) új belépőre lelünk. Péter Szabó Szilvia (Az éj után, A Dal első elődöntőjében, február 10-én debütált) a kilencedik, Kygo és Selena Gomez (It Ain’t Me) a 12., Nick Jonas és Nicki Minaj (Bom Bidi Bom, A sötét ötven árnyalata című filmből) a 15., a dél-koreai BTS fiúcsapat (Not Today) a 17., Katy Perry és Skip Marley (Chained to the Rhythm) a 19., Sia (Helium, A sötét ötven árnyalata című filmből) a 20., a BTS (Spring Day) a 22., az albán származású New York-i Bebe Rexha (I Got You) a 25., a belga–ausztrál Gotye és az új-zélandi Kimbra (Somebody That I Used to Know, 2012 legnagyobb világslágere) a 26., az angol Jamiroquai (Cloud 9) a 32., Kygo és Andrew Jackson (Cruise, A sötét ötven árnyalata című filmből) a 33., a New York-i Lady Gaga (John Wayne) a 34., a kanadai Michael Bublé (Save the Last Dance for Me, a The Drifters 1960-as slágerének 2005-ös átdolgozása) a 35., Toulouse (I Will Follow You) a 38., Hans Zimmer (Time, a 2010-es Eredet című filmből) a 39., Kanizsa Gina (Fall Like Rain) a 40. pozícióban startol. A rádióállomásaink változatlanul, hatodik hete a Clean Bandit, Sean Paul és Anne-Marie felvételét, a Rockabye-t játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Fifty Shades Darker

Egyesült Királyság – Rag’n’Bone Man: Human

Németország – Philipp Poisel: Mein Amerika

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

Folytatódik Rag’n’Bone Man sikersorozata

A sötét ötven árnyalata (Fifty Shades Darker) című film zenei albuma foglalta el az amerikai rangsor csúcsát, 123 ezer példánnyal (72 ezer az eladás), a tízes mezőny egyetlen újdonságaként. A következő új belépő Joy Villa kaliforniai énekesnő öt dalt tartalmazó I Make the Static című EP-je a 12. helyen található.

Az Egyesült Királyságban a válogatáslemezek listáján rajt–cél győzelmet aratott a múlt szerdán tartott 37. BRIT Awards jelöltjeinek hatvanhárom zeneszámát felvonultató tripla album, 15 013 példánnyal vezet. A legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján Rag’n’Bone Man lett a legjobb új brit előadó és megkapta a Kritikusok díját is. Az énekes első stúdiólemeze, a Human második hete a brit piac legnépszerűbb hanghordozója, ezúttal 68 778 példánnyal áll az élen, amelyből 64 676 az eladás. Az ezüstérmes pozícióba a skót Amy Macdonald negyedik stúdióalbuma, az Under Stars, a bronzérmesbe Ryan Adams észak-karolinai zenész 16. stúdiólemeze, a Prisoner érkezett meg.

A német élmezőnyben hat újdonságra lelünk. Az első helyen Philipp Poisel német énekes harmadik stúdióalbuma, a Mein Amerika, a másodikon Amy Macdonald korongja (Under Stars), a harmadikon az 1998. február 6-án autóbalesetben elhunyt Falco gyűjteménye, a Falco 60 (az osztrák énekes február 19-én lett volna hatvanéves), a negyediken a Blutengel német együttes tizedik stúdiólemeze, a Leitbild, a hetediken Kianush teheráni születésű német rapper harmadik stúdióalbuma, az Instinkt, a nyolcadikon a Bilderbuch osztrák zenekar negyedik stúdiólemeze, a Magic Life nyitott.

A mi eladási rangsorunk csúcsára egy hét szünet után visszatért a Tankcsapda dupla albuma, a Dolgozzátok fel!, amely összességében tizenkét hete uralja a mezőnyt. Az együttes átdolgozott tizenkét magyar zeneszámot, ezek hallhatók az első CD-n (Mások dalai tőlünk), a másikon (A mi dalaink másoktól) a debreceni trió tizennégy szerzeményének az átirata csendül fel, amelyeket felkért zenészek öntöttek új formába. A sötét ötven árnyalata nagylemeze a 11., az Overkill New Jersey-i metálzenekar 18. stúdióalbuma, a The Grinding Wheel a 21., Rag’n’Bone Man korongja (Human) a 23. pozícióba iratkozott fel. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáján A Dal című tévéműsor harminc zeneszámát tartalmazó dupla CD vette át a vezetést.

Puha József

2017. 02. 28. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/9. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/9. hét