Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/11. hét

Listamustra - Listamustra 2017/11. hét

Ahogy az várható volt, Ed Sheeran az elmúlt napok európai zenepiacának egyeduralkodója. Az angol sztár harmadik, ÷ (Divide) című stúdiólemezének fogadtatása azonban még a legmerészebb álmokat is túlszárnyalja. A korong olyan bravúrokat ér el, amelyekre az új évezred eddigi legsikeresebb albuma, a 25 sem volt képes.

A március 3-án megjelent ÷ című nagylemez 671 542 példánnyal érkezett meg a brit albumlista csúcsára, ebből 592 598 példány az eladás. Ez a brit zenetörténet harmadik legjobb debütálása. Csak Adele említett, 2015-ös nagylemeze, a 25 (800 307 példány) és az Oasis 1997-es albuma, a Be Here Now (696 ezer) kezdett jobb eredménnyel. Ed Sheeran korongja az Egyesült Királyságban egy hét alatt 78,94 milliós streamelést ért el. A 671 542 példányból hatvankét százalék a fizikai formátumú eladás, huszonhat százalék a letöltős értékesítés és tizenkét százalék a streamelés. Hanghordozókon 419 ezret adtak el belőle, 13 500 példányt bakeliten – az elmúlt húsz év egy hét alatt legjobban fogyó bakelitja lett a brit piacon. Ed Sheeran korábbi stúdiólemezeire is a brit rangsor élmezőnyében lelünk: a 2014-es x (142. hete szerepel a listán) a negyedik, a 2011-es + (259. hete tanyázik a százas mezőnyben) az ötödik helyen található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

Ed Sheeran történelmi bravúrjai

Az USA-ban megszakítással hatodik hete Ed Sheeran Shape of You-ja a legnagyobb sláger. A Hot 100 tízes mezőnyében két új belépőre lelünk: ötvenegy pozíciót száguldva az ötödik a két lemezlovas, Drew Taggart és Alex Pall alkotta New York-i The Chainsmokers és Chris Martin együttese, az angol Coldplay közös szerzeménye, a Something Just Like This, tizenkilencet javítva a nyolcadik Kodak Black floridai születésű rapper zeneszáma, a Tunnel Vision.

Ed Sheeran ÷ című albumának alapváltozatán tizenkét felvétel szerepel, a Deluxe verziója további néggyel (Barcelona, Nancy Mulligan, Bibia Be Ye Ye, Save Myself) egészül ki. Mind a tizenhat bekerült a dalok brit rangsorának húszas mezőnyébe, kilenc a TOP 10-ben (!) tanyázik. A Shape of You kilencedik hete uralja a mezőnyt, a Castle on the Hill maradt a harmadik. Két hete a második helyen rajtoló How Would You Feel (Paean) a múlt héten a 11. pozícióba hátrált, most ugyanott van. A Galway Girl a második, a Perfect a negyedik, a New Man az ötödik, a Happier a hatodik, a Dive a nyolcadik, a Supermarket Flowers a kilencedik, a What Do I Know? a tizedik, a Barcelona a 12., a Nancy Mulligan a 13., az Eraser a 14., a Hearts Don’t Break Around Here a 15., a Bibia Be Ye Ye a 18., a Save Myself a 19. helyen nyitott. Az élmezőnyben Ed Sheeran zeneszámai mellett a The Chainsmokers és a Coldplay szerzeménye (Something Just Like This) található még, amely másodikból lett hetedik.

A dalok német listáján is szerepel Ed Sheeran mind a tizenhat felvétele. A Shape of You kilencedik hete első, a Castle on the Hill kilencedikből lett harmadik, a How Would You Feel (Paean) negyvenegy pozíciót ugorva a harmincadik. A Galway Girl a nyolcadik, a Perfect a 13., a Happier a 16., a New Man a 20., az Eraser a 21., a Dive a 23., a Supermarket Flowers a 29., a What Do I Know? a 35., a Barcelona a 42., a Nancy Mulligan a 43., a Hearts Don’t Break Around Here a 45., a Bibia Be Ye Ye az 52., a Save Myself az 56. helyre iratkozott fel.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort is a Shape of You vezeti, megszakítással hetedik hete. A mezőnyben öt újdonságra lelünk. A spanyol Enrique Iglesias, a Puerto Ricó-i Zion & Lennox reggaeton-duó és a kubai Descemer Bueno dala, a Súbeme La Radio az ötödik, a Depresszió zenekar szerzeménye, A kés hegye a 17., a barbadosi Rihanna slágere, a Love on the Brain a 34., a spanyol Alvaro Soler zeneszáma, az Animal a 36., a floridai Jason Derulo, a Trinidad és Tobagó-i születésű Nicki Minaj és a kaliforniai Ty Dolla $ign felvétele, a Swalla a 40. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink nyolcadik hete a Clean Bandit, Sean Paul és Anne-Marie slágerét, a Rockabye-t sugározzák a leggyakrabban. A Shape of You negyedik hete áll ugrásra készen a rádiós lista második helyén.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Future: HNDRXX

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Ed Sheeran: ÷

Magyarország – Road: Tizenhét

 

Future várt amerikai rekordja

Miután kiderült, Future két héten belül két stúdióalbummal rukkol elő, a tengerentúli népszerűségéből eredően nyilvánvaló volt, hogy a zenetörténet első olyan előadója lesz, aki saját magát váltja a nagylemezek amerikai rangsorának élén. Az atlantai születésű rapper február 17-én kiadott ötödik stúdióalbuma, a FUTURE az ezüstérmes pozícióba hátrált, a csúcsot 121 ezer példánnyal (ebből 48 ezer az eladás) a február 24-én megjelent hatodik stúdiólemeze, a HNDRXX foglalta el. A tízes mezőnyben további két új belépő található, mindkettő countryzenei. A Little Big Town alabamai együttes nyolcadik stúdióalbuma, a The Breaker 51 ezerrel (44 ezer az eladás) a negyedik, Aaron Watson texasi énekes korongja, a Vaquero 39 ezerrel (37 ezer az eladás) a tizedik helyen startol.

A brit TOP 10-ben Ed Sheeran nagylemeze mellett további két újdonság tanyázik: Alison Krauss illinoisi bluegrass-énekesnő ötödik szólóalbuma, a Windy City a hatodik, a Britain’s Got Talent tehetségkutató tévéműsor nyolcadik, 2014-es sorozatának győztese, az időközben egy tag (Richard Hadfield) kiválásával kvartetté alakult Collabro angol vokálcsapat harmadik stúdiólemeze, a Home a hetedik pozícióba érkezett meg.

A német élmezőnyben Ed Sheeran korongja mellett szintén két új belépő szerepel. A Tokio Hotel ötödik stúdióalbuma, a Dream Machine az ötödik helyen debütált. A 2001-ben alakult magdeburgi zenekar rajongótábora az utóbbi években jócskán megcsappant. Az előző stúdiólemezei közül a Schrei (2005), a Zimmer 483 (2007) és a Humanoid (2009) listavezető volt, a Kings of Suburbia (2014) az ezüstérmes pozícióig jutott. A másik újdonság Joy Denalane német énekesnő a nyolcadik helyen kezdő Gleisdreieck című negyedik stúdióalbuma.

Idehaza a Road válogatáslemeze, a Tizenhét rajt–cél győzelmet aratott. A rockegyüttes korábbi albumai is visszatértek a negyvenes mezőnybe: a Nem kell más (2004) a 10., a M. A. T. T. (2015) a 11., a Második harapás (2006) a 12., az Aranylemez (2008) a 15., az Emberteremtő (2010) a 16., a Tegyük fel… (2013) a 18. pozícióba jött vissza. A múlt heti első helyezett, a Rapülők válogatásalbuma, a Beszt Of a 24. helyre esett. A mezőnyben még egy új belépőre lelünk, a Bérczesi Róbert vezette Hiperkarma nagylemeze, a Délibáb a 27. pozícióban rajtol.

Puha József

2017. 03. 14. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/11. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/11. hét