Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/14. hét

Listamustra - Listamustra 2017/14. hét

A Shape of You továbbra is tarol. Mind a négy, számunkra fontos listát vezeti: a britet és a németet 12., az amerikait kilencedik, a miénket tizedik hete. Még csak az év első negyedén vagyunk túl, de már most kijelenthetjük, a Shape of You 2017 legnagyobb világslágere lesz, vagyis nagyon nehéz a dolga annak, aki ezt a címet el akarja venni Ed Sheeran angol énekestől.

Az Egyesült Királyságban legutóbb a kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla uralta hosszabb ideig a mezőnyt, tavaly április 21. és augusztus 3. közöttt izenöt hétig a One Dance című dallal, amely az élen eltöltött hetek alapján bekerült a rangsor történetének három legsikeresebb zeneszáma közé. Németországban legutóbb 2010-ben trónolt tizenkét hétig felvétel, az 1997 júniusában harmincnyolc évesen elhunyt hawaii Israel "Iz" Kamakawiwoʻole az Over the Rainbow című örökzöld átdolgozásával. Az USA-ban legutóbb a New York-i The Chainsmokers duó és a washingtoni Halsey tanyázott a csúcson hosszabb ideig, tavaly ősszel tizenkét hétig a Closerrel. Idehaza Ed Sheerannek Ákost kellene leköröznie, ami teljességgel lehetetlen, hiszen a Kossuth-díjas énekes az Ugyanúgy című EP-jével harminckét hétig szerepelt az élen, 2017 első hetében lett végleg trónfosztott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

Drake-daldömping, már az USA-ban is

Ahogy a múlt héten a brit rangsort, most az amerikait is elárasztották Drake More Life című albumának a zeneszámai, mind a huszonkettő megtalálható a mezőnyben. A Passionfruit a nyolcadik, a Portland (featuring Quavo and Travis Scott) a kilencedik, a Free Smoke a 18., a Gyalchester a 29., a Teenage Fever a 35., a Sacrifices (featuring 2 Chainz and Young Thug) a 36., a Blem a 38., a No Long Talk (featuring Giggs) a 40., a Get It Together (featuring Black Coffee and Jorja Smith) a 45., a KMT (featuring Giggs) a 48., a Jorja Interlude a 49., a 4422 (featuring Sampha) az 50., a Madiba Riddim az 51., a Glow (featuring Kanye West) az 54., a Do Not Disturb a 60., a Nothings Into Somethings a 61., az  Ice Melts (featuring Young Thug) a 62., a Lose You a 64., a Since Way Back (featuring PartyNextDoor) a 70., a Skepta Interlude a 76., a Can’t Have Everything a 82. helyre érkezett meg. A nagylemez előfutáraként kiadott, 22. hete a listán tartózkodó, a nyolcadik pozícióig jutó Fake Love tizenhat helyet ugorva a 15. pozícióba jött fel.

Drake albumának összes felvétele a második héten is a brit mezőnyben van, közülük kettő a TOP 10-ben szerepel: a Passionfruit egy helyet javítva a harmadik, a Blem négyet előlépve a tizedik. Öt héttel ezelőtt a kilencedik pozícióban debütált Kygo norvég lemezlovas-producer a texasi születésű Selena Gomez színész-énekesnővel készült szerzeménye, az It Ain’t Me, amely a következő héten a hetedikbe jött fel, most ismét a hetedik, tizenkét helyet ugorva.

A német élmezőnyben két új belépő található. Hat pozíciót javítva a hetedik Jason Derulo floridai énekes, Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű rapperlány, valamint Ty Dolla $ign kaliforniai rapper dala, a Swalla, ötöt előlépve a tizedik Luis Fonsi Puerto Ricó-i énekes zeneszáma, a honfitársával, Daddy Yankee énekessel készített Despacito.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban nyolc újdonság tanyázik. A Mágnes (Rico x Miss Mood) a 10., a You Don’t Know Me (Jax Jones featuring Raye) a 20., a Battle Symphony (Linkin Park) a 21., a Going Backwards (Depeche Mode) a 29., a Cold (Maroon 5 featuring Future) a 31., a Let It Go (Wilcox) a 38., a Symphony (Clean Bandit featuring Zara Larsson) a 39., az Emlekezz (Szabyest) a 40. helyen kezdett. A rádióállomásaink harmadik hete Ed Sheeran slágerét, a Shape of You-t sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: More Life

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – The Kelly Family: We Got Love

Magyarország – Depeche Mode: Spirit

 

The Kelly Family – az év visszatérése

Az USA-ban – a várakozásnak megfelelően – Drake albuma kiütötte az élről Ed Sheeran ÷ (Divide) című harmadik stúdiólemezét. A More Life 505 ezer példánnyal foglalta el a csúcsot, amelyből 226 ezer az eladás, a fizetős letöltés. Az anyag az első héten fizikai formátumban, CD-n, bakeliten még nem volt beszerezhető. A tízes mezőnyben további két új belépőre lelünk. Rick Ross mississippi születésű rapper kilencedik stúdióalbuma, a Rather You Than Me 106 ezer példánnyal (70 ezer az eladás) a bronzérmes, a Depeche Mode angol szintipopzenekar 14. stúdiólemeze, a Spirit 64 ezerrel (62 ezer az eladás) az ötödik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyágban negyedik hete a ÷ a legkelendőbb hanghordozó – ezúttal 197 190 példánnyal vezet, amelyből 162 467 az eladás. A jelenleg trióként működő, Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald alkotta Take That nem bírt Ed Sheerannel, a manchesteri együttes nyolcadik stúdióalbuma, a Wonderland 113 200 példánnyal a harmadik helyen nyitott. A Take That első, 1992 augusztusában megjelent Take That & Party című stúdiólemezének a második volt a csúcspozíciója, a következők mindegyike az első helyig vitte. A TOP 10-ben még egy újdonság szerepel, a hatodik pozíciót szerezte meg James Blunt angol énekes a The Afterlove című ötödik stúdióalbumával.

Visszatért a The Kelly Family! A családi formáció előző stúdiólemeze, a Homerun 2004 júniusában került forgalomba, a német rangsorban a kilencedik helyig jutott. A jelenleg hattagú csapat új albuma, a We Got Love Németországban rajt–cél győzelmet aratott. Maxwell német rapper nagylemeze, a Kohldampf az ezüstérmes, Sandro német énekes albuma, a Verliebt az ötödik, James Blunt korongja (The Afterlove) a hatodik helyen rajtol.

Nálunk is trónfosztott lett Ed Sheeran nagylemeze, a várakozásnak megfelelően a Depeche Mode albuma landolt a csúcson. A negyvenes mezőnyben további két új belépő található. A március 23-án a kilencvenedik életévét betöltött Békés Itala Kossuth-díjas színművész Szaltó mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék című nagylemeze a 12., a Honeybeast albuma, a Súlytalan a 16. pozícióba érkezett meg.

Puha József

2017. 04. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/14. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/14. hét