Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/15. hét

Listamustra - Listamustra 2017/15. hét

A zenészszakmát most az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy kik és mely dalok vethetnek véget Ed Sheeran tündöklésének a négy, számunkra legfontosabb piacon. A téma egyre aktuálisabb, hiszen a Shape of You folyamatosan csökkenő példányszám mellett vezeti a listákat: az amerikait tizedik, a britet és a németet 13., a miénket 11. hete. A harc nyitott, toronymagas esélyes csak nálunk van. Vagyis azt nyugodtan nevezhetjük tuti befutónak.

Az USA-ban harmadik hete áll ugrásra készen az ezüstérmes pozícióban a hawaii Bruno Mars a That’s What I Like című slágerrel. Az első hely megszerzésére viszont esélyesebbnek tűnik a két New York-i lemezlovas alkotta The Chainsmokers és a Chris Martin vezette angol Coldplay zenekar Something Just Like This című szerzeménye, amely a héten négy pozíciót javítva bronzérmes. Szintén favorit a két fiatal hiphopelőadó, az 1993-as születésű kaliforniai Kyle és az 1997-es születésű georgiai Lil Yachty zeneszáma, az iSpy, amely visszatért az élmezőnybe, hét helyet ugorva az ötödik. Az Egyesült Királyságban a Clean Bandit cambridge-i trió Zara Larsson svéd énekesnővel készített felvételének a győzelme a legvalószínűbb, a Symphony a héten egy pozíciót előlépve bronzérmes. Ed Sheeran egy másik dala, a Galway Girl az ezüstérmes, immár ötödik hete. Németországban a legnehezebb esélyest jósolni. Ott harmadik hete a második Burak Yeter török lemezlovas-producer Danelle Sandovallal készült Tuesday című slágere, de nem valószínű, hogy ez lesz a befutó. Idehaza már a jövő héten trónfosztott lesz a Shape of You. Ákos EP-je, a Szabadon arat rajt–cél győzelmet.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ed Sheeran: Shape of You

 

A Passionfruit diadalai

Drake More Life című albumának huszonkét zeneszáma közül tizenkilenc még mindig az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában tanyázik. A Lose You, a Since Way Back (featuring PartyNextDoor) és a Skepta Interlude hagyta el a listát. A Passionfruit található a legelőkelőbb, a tizedik helyen.

A brit piacon is a Passionfruit szerepel a legmagasabb pozícióban, a negyedikben. A nagylemezről itt öt szerzemény: a Glow (featuring Kanye West), a Can’t Have Everything, az Ice Melts (featuring Young Thug), a Nothings Into Somethings és a Since Way Back (featuring PartyNextDoor) szorult ki a százas mezőnyből. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk. A hatodik héten két helyet javítva a kilencedik az orosz születésű, a németországi Kaiserslauternben élő Zedd producer Alessia Cara kanadai énekesnővel készített Stay című felvétele. Három pozíciót előlépve a tizedik Julia Michaels iowai születésű énekesnő Issues című dala, amely 11. hete tanyázik a rangsorban. Kendrick Lamar kaliforniai rapper újdonsága, a Humble a 21., Calvin Harris skót producer, Young Thug atlantai rapper, Pharrell Williams Virginia Beach-i énekes és Ariana Grande floridai énekesnő közös zeneszáma, a Heatstroke a 25. helyen debütált.

Drake albumáról a német listán is a Passionfruit található a legmagasabban, a 19. pozícióban. Ez az egyetlen szerzemény a korongról a százas mezőnyben.

Nálunk a rádióállomások negyedik hete a Shape of You című slágert sugározzák a leggyakrabban. A Single (track) Top 40 rangsorunkban négy új belépő szerepel. Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című versének a Red Bull Pilvaker (Lábas Viki, Sub Bass Monster és Fluor) általi átdolgozása a kilencedik, ådå felvétele, a This Pleasure Needs Pain (Unsympathy) a 13., a Damon Albarn vezette Gorillaz angol együttes április 28-án megjelenő ötödik, Humanz című stúdiólemezének az előhírnöke, a Popcaan jamaicai énekessel készült Saturnz Barz a 33., Zayn angol énekes és PartyNextDoor kanadai rapper dala, a Still Got Time a 39. helyre érkezett meg.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: More Life

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Joel Brandenstein: Emotionen

Magyarország – Ed Sheeran: ÷

 

Új korong a Nobel-díjas énekestől

Az USA-ban második hete Drake albuma, a More Life a legnépszerűbb, ezúttal 226 ezer példánnyal vezet. A tízes mezőnyben csak egy újdonságra lelünk: Trey Songz virginiai énekes hetedik, Tremaine című stúdiólemeze 67 ezerrel (45 ezer az eladás) a bronzérmes pozíciót foglalta el. Zuhanórepülést vett az egy hete az ötödik helyen startoló Depeche Mode-korong, a Spirit, a 94 pozícióba esett.

Az Egyesült Királyságban Ed Sheeran harmadik stúdióalbuma, a ÷ (Divide) az ötödik héten 108 265 példánnyal uralja a mezőnyt, ebből 79 257 az eladás. Az élmezőnyben három új belépő található. Jay Kay zenekara, a londoni Jamiroquai nyolcadik stúdiólemeze, az Automaton a negyedik, a szintén londoni, Alison Goldfrapp énekesnő és Will Gregory szintetizátoros alkotta Goldfrapp hetedik stúdióalbuma, a Silver Eye a hatodik, az eddig csak a tengerentúlon megjelenő Kidz Bop-sorozat (napjaink slágereit gyerekek éneklik) első nemzetközi változata a hetedik helyen kezdett. A Mastodon atlantai metálegyüttes hetedik stúdiólemeze, az Emperor of Sand a 11., a minnesotai születésű, a 76. életévében járó, irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan 38. stúdióalbuma, a tripla, átdolgozásdalokat felvonultató Triplicate a 17. pozícióba iratkozott fel.

Németországban Joel Brandenstein német énekes nagylemeze, az Emotionen az első, a Jamiroquai korongja (Automaton) az ötödik, Bob Dylané (Triplicate) a hetedik, Kurdo iraki kurd származású német rapper albuma, a Vision a nyolcadik, az Arch Enemy svéd metálzenekar koncertlemeze, az As the Stages Burn! (Live at Wacken 2016) a kilencedik, a Mastodon albuma (Emperor of Sand) a 11. helyen nyitott.

Idehaza egy hét után visszatért a csúcsra Ed Sheeran korongja. A múlt heti listavezető, a Depeche Mode nagylemeze (Spirit) az ötödik pozícióba hátrált. Tavaly novemberben került a boltokba a Pink Floyd díszdoboza, a huszonöt órányi hang- és képanyagot tartalmazó The Early Years 1965–1972. Az egyes albumok már külön-külön is beszerezhetők. Közülük az 1971: Reverber/ation a 19., az 1972: Obfusc/ation a 21., az 1969: Dramatis/ation a 26., az 1968: Germin/ation a 28., az 1970: Devi/ation a 34., az 1965–1967: Cambridge St/ation a 35. helyen rajtol. Ezeken kívül még három újdonság szerepel a negyvenes mezőnyben. Sziva Balázs (Romantikus Erőszak, Sziva Balázs és a Szent Suhancok) nagylemeze, a Sziva 40 – Hunnia fia a második, James Blunt angol énekes ötödik stúdióalbuma, a The Afterlove a negyedik, a Kormorán nagylemeze, a Hazádban nem lehetsz idegen a 32. pozíciót szerezte meg.

Puha József

2017. 04. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

centel 2017. 04. 09. 11:46
Szuper jó írás.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/15. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/15. hét