Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/16. hét

Listamustra - Listamustra 2017/16. hét

Egy hete számba vettük Ed Sheeran lehetséges legyőzőit. Az angol énekes Shape of You című világslágere a héten a számunkra négy legfontosabb zenepiac közül kettőn trónfosztott lett. A brit és a magyar listán is rajt–cél győzelemmel vetettek véget a dal tündöklésének, ami kis híján az amerikai és a német rangsorban is összejött.

A Shape of You a brit listán tizenhárom, a miénken tizenegy hétig volt első. A hivatalosan pihenőpályán lévő One Direction, eredetileg öttagú angol–ír fiúcsapatból a már korábban kivált Zayn Malik, valamint Niall Horan és Louis Tomlinson után negyedikként Harry Styles jelentkezett szólófelvétellel – a Sign of the Times 62 900 példánnyal (39 428 példány az eladás) a brit rangsor csúcsán debütált. (Pontosabban Louis Tomlinson szólóban közreműködőként, Steve Aoki floridai születésű zenész Just Hold On című zeneszámának az énekeseként mutatkozott be.) Nálunk – a várakozásnak megfelelően – Ákos EP-je, a Szabadon kezdett az első helyen, amelyen a címadó szerzemény négy változata és az Átölel című dal három verziója szerepel. Kendrick Lamar kaliforniai rapper pénteken jelentette meg a negyedik, Damn című stúdiólemezét, amelynek beharangozója, a Humble című felvétel az amerikai listán az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel. A német rangsor második helyére a Die Toten Hosen düsseldorfi punk-rock együttes zeneszáma, az Unter den Wolken érkezett meg.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Harry Styles: Sign of the Times

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

A Shape of You a német örökranglista élmezőnyében

Az USA-ban a Shape of You 11. hete vezet. A TOP 10-ben egy újdonság és egy visszatérő található. Megfelezve helyezését a hatodik Sam Hunt szerzeménye, a Body Like a Back Road. A georgiai születésű, Nashville-ben élő countryzenész első ízben tanyázik a tízes mezőnyben, eddig a 2014-es Take Your Time című felvétellel járt a legmagasabban, a huszadik pozícióban. Ismét a legsikeresebbek között szerepel, egy helyet javítva a tizedik az elmúlt hónapok egyik világslágere, a Clean Bandit cambridge-i trió, Sean Paul jamaicai énekes és Anne-Marie essexi énekesnő zeneszáma, a Rockabye, amely a brit rangsort kilenc, a németet három hétig uralta, az amerikaiban eddig a kilencedik pozícióig menetelt.

A brit listán jócskán Harry Styles a csúcson rajtoló dala (Sign of the Times) mögött, a 62. helyen lelünk a következő új belépőre, Beyoncé houstoni születésű énekesnő Die with You című felvételére. A százas mezőnyben további három újdonság található. Halsey washingtoni énekesnő szerzeménye, a Now or Never a 82., JP Cooper manchesteri énekes zeneszáma, a Passport Home a 86., Lil Uzi Vert philadelphiai hiphopelőadó dala, a XO Tour LIif3 a 97. pozíciót szerezte meg.

Németországban 14. hete a Shape of You az első. Ha a jövő héten sem győzik le, a rangsor élén eltöltött hetek alapján bekerül a német zenetörténet öt legnagyobb slágere közé. Legutóbb tizennégy hétig az O-Zone moldovai fiúcsapat vezetett 2004-ben a Dragostea Din Tei című szerzeménnyel. Hetvennégy helyet ugorva a tizedik Jim Pandzko és Jan Böhmermann felvétele, a Menschen Leben Tanzen Welt.

A magyar Single (track) Top 40 listán Ákos EP-je mellett további öt új belépő tanyázik. Calvin Harris, Young Thug, Pharrell Williams és Ariana Grande zeneszáma, a Heatstroke a 30., Horváth Tamás dala, az Egyedül megyek tovább a 31., Mark Lower és Scarlett Quinn felvétele, a Bad Boys Cry a 32., Drake szerzeménye, a Passionfruit a 37., Ed Sheeran zeneszáma, a Galway Girl a 38. pozícióban indít. A rádióállomásaink ötödik hete a Shape of You-t játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: More Life

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Deep Purple: inFinite

Magyarország – Ed Sheeran: ÷

 

A fáradhatatlan Deep Purple újabb német diadala

Az USA-ban harmadik hete Drake kanadai hiphopsztár More Life című albuma a legnépszerűbb. Ezúttal 136 ezer példánnyal uralja a mezőnyt, amelyből csak 16 ezer az eladás. A második helyen harmadik hete Ed Sheeran nagylemeze, a ÷ (Divide) szerepel, ezt megelőzően két hétig vezette a rangsort. Az élmezőnyben három újdonságra lelünk. Kodak Black floridai hiphopelőadó első stúdióalbuma, a Painting Pictures 71 ezer példánnyal (15 ezer az eladás) a bronzérmes, a Mastodon atlantai metálzenekar hetedik stúdiólemeze, az Emperor of Sand 43 ezerrel (41 ezer az eladás) a hetedik, a MercyMe keresztényzenét játszó texasi együttes kilencedik stúdióalbuma, a Lifer 33 ezerrel (30 ezer az eladás) a tizedik pozíciót foglalta el.

Az Egyesült Királyságban hatodik hete Ed Sheeran korongja áll a csúcson, most 83 655 példánnyal, amelyből 59 153 az eladás. A két New York-i lemezlovas-producer, Andrew Taggart és Alex Pall alkotta The Chainsmokers első stúdióalbuma, a Memories…Do Not Open a harmadik, az 1968-ban alakult Deep Purple angol rockzenekar 20. stúdiólemeze, az inFinite a hatodik, Josh Tillman marylandi zenész Father John Misty művésznév alatt készített stúdióalbuma, a Pure Comedy (ez a harmadik, amelyet ezen a néven adott ki) a nyolcadik, a leginkább a Genesisből ismert Mike Rutherford Mike + The Mechanics együttesének nyolcadik stúdiólemeze, a Let Me Fly a kilencedik helyen nyitott.

A német piacon a Deep Purple korongja (inFinite) rajt–cél győzelmet aratott. A zenekar az előző stúdióalbumával, a 2013-as Now What?! cíművel is első volt. A TOP 10-ben további négy új belépő található, német zenészektől. A Fantasy duó nagylemeze, a Bonnie & Clyde a bronzérmes, 18 Karat rapper albuma, a Pusha a negyedik, a Kirmesmusikanten duó dupla, negyven dalt tartalmazó gyűjteménye, a Das Beste a nyolcadik, Entetainment rapper nagylemeze, a Feder Gottes a tizedik pozícióban startol. A The Chainsmokers albuma (Memories…Do Not Open) a 11., a Modern Talking-énekes Thomas Anders szólólemeze, a Pures Leben a 14. helyen debütált.

Idehaza megszakítással negyedik hete Ed Sheeran korongja a legnépszerűbb. A Mastodon albuma (Emperor of Sand) a hetedik, a Jamiroquai angol együttes nyolcadik stúdiólemeze, az Automaton a 13., a Rage Against the Machine Los Angeles-i rap-metál zenekar első stúdióalbuma, az 1992-es Rage Against the Machine a 30. pozícióban kezdett. A negyvenes mezőnyben tizenkét visszatérő tanyázik. Kern András 1995-ös CD-je, az Ez van jött vissza a legmagasabb helyre, a 12. pozícióba. Az 1974-ben alakult Szélkiáltó népzenei együttes négy korongja: a …búval, vigalommal (1998, 2001) a 24., a Dalok (2002) a 25., a Madarak tolláról (2005) a 26., a Költő szerelme (2006) a 37. helyre tért vissza.

Puha József

2017. 04. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/16. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/16. hét