Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/17. hét

Listamustra - Listamustra 2017/17. hét

A sorozat kis szünettel folytatódik. Az angol Ed Sheeran világslágere, a Shape of You egy hét kihagyás után visszatért a brit rangsor csúcsára, összességében 14. hete vezet. Az amerikaiban szintén egy hét kihagyással 12. hete első, a németben 15. hete áll az élen. A listavezetés alapján bekerült a német zenetörténet öt legsikeresebb dala közé. 1990 óta senki sem uralta ilyen hosszú ideig az összesítésüket.

A német rangsort tizenöt hétig a spanyol Miguel Ríos felvétele, az A Song of Joy és a francia Danyel Gérard zeneszáma, a Butterfly vezette még – az előbbi 1970-ben és 1971-ben, az utóbbi 1971-ben. Az örökranglistán előttük a német Matthias Reim 1990-ben tizenhat hétig trónoló szerzeménye, a Verdammt, ich lieb’ dich és a csúcstartó, a német Frank Farian vokálcsapata, a Boney M. slágere, az 1978-ban tizenhét hétig a legmagasabb pozícióban tanyázó Rivers of Babylon található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Shape of You

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Shape of You

Németország – Ed Sheeran: Shape of You

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Célegyenesben a Despacito

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának a negyedik helyére iratkozott fel a múlt heti brit listavezető, a One Direction fiúcsapatban ismertté vált Harry Styles angol énekes első szólófelvétele, a Sign of the Times. Az élmezőnyben két új belépő szerepel, két rappertől: négy pozíciót javítva a hetedik az atlantai Future zeneszáma, a Mask Off, megfelezve helyezését a nyolcadik a philadelphiai Lil Uzi Vert szerzeménye, a XO Tour LIif3.

Az amerikai rangsorban tíz pozíciót ugorva a 12., a britben egy helyet előlépve a tizedik (két hete is a tizedik volt) Julia Michaels iowai születésű énekesnő első dala, az Issues. Huszonöt pozíciót száguldva a hatodik Kendrick Lamar új slágere, a Humble. A kaliforniai hiphopsztár április 14-én megjelent Damn című negyedik stúdiólemezén tizennégy felvétel hallható, a többi tizenhárom is felkerült a listára, a legmagasabban, a 18. helyen a DNA nyitott. A 23. pozícióba érkezett meg Lady Gaga zeneszáma, a The Cure, amely vadonatúj, nincs rajta a New York-i énekesnő tavaly októberben kiadott Joanne című albumán.

A brit rangsorban a 70. helyen rajtol, a németben hat pozíciót javítva már ezüstérmes a Despacito, a két Puerto Ricó-i előadó, Luis Fonsi és Daddy Yankee dala. Mindkét listán két helyet lépett elő, a briten a második, a németen a kilencedik a Symphony, a Clean Bandit angol trió és Zara Larsson svéd énekesnő slágere.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort második hete Ákos EP-je, a Szabadon uralja. A mezőnyben csak két újdonságra lelünk: Harry Styles felvétele (Sign of the Times) az ötödik, a Puerto Ricó-i Ricky Martin és a kolumbiai Maluma zeneszáma, a Vente Pa’ Ca a 34. pozíciót foglalta el. A Despacito (Luis Fonsi featuring Daddy Yankee) a következő hetek vezető európai slágere lehet, nálunk a nyolcadik helyre tért vissza, ez eddigi csúcspozíciója is egyben. A rádióállomásaink hatodik hete a Shape of You-t sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Chainsmokers: Memories…Do Not Open

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Ed Sheeran: ÷

Magyarország – Tankcsapda: Dolgozzátok fel!

 

A ÷ csalóka brit elsősége

Az USA-ban a két New York-i lemezlovas-producer, Andrew Taggart és Alex Pall duója, a The Chainsmokers első stúdióalbuma, a Memories…Do Not Open startol a rangsor élén, 221 ezer példánnyal, amelyből 166 ezer az eladás. A TOP 10-ben további három új belépő található. A Pentatonix öttagú texasi a capella együttes hét sláger átdolgozását tartalmazó PTX, Vol. IV – Classics című EP-je 54 ezerrel (50 ezer az eladás) a negyedik, Joey Bada$$ New York-i rapper második stúdiólemeze, az All-Amerikkkan Bada$$ 51 ezerrel (28 ezer az eladás) az ötödik, Josh Tillman marylandi zenész Father John Misty művésznév alatt készített stúdióalbuma, a Pure Comedy (ez a harmadik, amelyet ezen a néven jegyez) 35 ezerrel (33 ezer az eladás) a tizedik helyet szerezte meg.

Az Egyesült Királyságban Ed Sheeran harmadik stúdiólemeze, a ÷ (Divide) a hetedik héten 62 108 példánnyal vezet, amelyből 42 167 az eladás. Ha a válogatásalbumoknak nem volna külön listája, akkor már második hete a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! sorozat 96. része birtokolná a csúcsot – a múlt héten 209 965, a héten 86 955 példánnyal uralja a válogatáskorongok rangsorát. Kendrick Lamar nagylemeze, a Damn az ezüstérmes, Tinie Tempah angol rapper harmadik stúdióalbuma, a Youth a kilencedik, John Mayer connecticuti énekes hetedik stúdiólemeze, a The Search for Everything a 16. pozícióban kezdett.

A német piacon Ed Sheeran korongja visszatért az élre, a megjelenését követően két hétig vezetett már. A tízes mezőnyben öt újdonság szerepel. Zuna libanoni születésű drezdai rapper albuma, a Mele7 a második, Wincent Weiss német énekes nagylemeze, az Irgendwas gegen die Stille a harmadik, Kendrick Lamar albuma (Damn) a hatodik, Chakuza osztrák és Bizzy Montana német rapper közös nagylemeze, a Blackout 2 a hetedik (a Blackout első részét 2006-ban adták ki), a Halálos iramban című mozifilm nyolcadik részének az albuma a tizedik helyen debütált.

Idehaza is visszatérő tanyázik a lista csúcsán, a Tankcsapda Dolgozzátok fel! című dupla CD-je, amely megszakításokkal 13. hete uralja a mezőnyt, s hatszoros platinalemez már. Lukács Laciék átdolgoztak tizenkét magyar zeneszámot, ezek hallhatók az első CD-n (Mások dalai tőlünk), a másikon (A mi dalaink másoktól) a debreceni zenekar tizennégy szerzeményének az átirata csendül fel, amelyeket felkért zenészek öntöttek új formába. A Deep Purple angol rockegyüttes 20. stúdióalbuma, az inFinite a bronzérmes, a Modern Talking-énekes Thomas Anders szólólemeze, a Pures Leben a 19., a The Chainsmokers albuma (Memories…Do Not Open) a 27.pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2017. 04. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/17. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/17. hét