Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/18. hét

Listamustra - Listamustra 2017/18. hét

Az általunk figyelt slágerlisták közül már csak a hazai rádiójátszási rangsorban első Ed Sheeran világslágere, a Shape of You, amely az amerikai listát tizenkét, a britet tizennégy, a németet tizenöt hétig uralta. Az USA-ban Kendrick Lamar, az Egyesült Királyságban a Clean Bandit és Zara Larsson, Németországban Luis Fonsi és Daddy Yankee foglalta el a rangsor csúcsát.

A kaliforniai Kendrick Lamarnak a Humble a második amerikai listavezetője. 2015-ben Taylor Swift Bad Blood című zeneszámának a közreműködőjeként állt az élen, egy hétig. Szólóban még a tízes mezőnyben sem szerepelt, a 2012-es Swimming Pools (Drank) című felvétellel járt a legmagasabban, a 17. helyen. Az angol Clean Bandit a harmadik dalával található a brit rangsor csúcsán. A Jess Glynne-nel készült Rather Be-vel 2014-ben négy, a Sean Paullal és Anne-Marie-val készített Rockabye-jal tavaly és idén kilenc hétig tanyázott az élen. A svéd Zara Larssonnak ez az első brit listavezetője. Egy hete írtunk arról, hogy a német rangsorban a héten vezető pozícióba kerülő Despacito a következő hetek nagy európai slágere lehet. Most annyiban módosítjuk ezt, hogy lassan világslágerről is beszélhetünk már, hiszen a szerzemény az amerikai listán a 48. helyről a kilencedikre ugrott, a rangsorban tartózkodás 14. hetében. A nagy előrelépés azzal magyarázható, hogy a zeneszám április 17-én új változatban került forgalomba. Az eddigi verzióban Luis Fonsi oldalán Daddy Yankee közreműködőként (featuring) van feltüntetve. Az újban a két Puerto Ricó-i egyenrangú előadó, s a kanadai Justin Bieber is közreműködik benne.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: Humble

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Zara Larsson: Symphony

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Kendrick Lamar amerikai uralma

Azzal kevesen számoltak, hogy Kendrick Lamar felvétele, a Humble átveszi a vezetést az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában, az viszont biztos volt, hogy a hiphopsztár április 14-én megjelent Damn című negyedik stúdióalbumáról az összes szerzemény felkerül a listára. Így is történt, a DNA a negyedik, a Loyalty (featuring Rihanna) a 14., az Element a 16., a Love (featuring Zacari) a 18., a Yah a 32., az XXX (featuring U2) a 33., a Feel a 35., a Pride a 37., a Lust a 42., a Fear az 50., a Blood az 54., a God az 58., a Duckworth a 63. pozícióban nyitott. A TOP 10-ben a DNA és a fent említett Despacito mellett még egy új belépőre lelünk: megfelezve helyezését a hetedik a Stay, Zedd az egykori Szovjetunióban, Oroszországban született, Németországban élő producer és Alessia Cara kanadai énekesnő zeneszáma.

Az Egyesült Királyságban a hetedik pozícióban szerepel a legmagasabban kezdő újdonság, a kanadai Shawn Mendes There’s Nothing Holdin’ Me Back című dala. Kilenc helyet javítva a hatodik Jason Derulo floridai énekes, Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű rapperlány, valamint Ty Dolla $ign kaliforniai rapper felvétele, a Swalla.

A német élmezőnyben egy új belépő található: kilenc pozíciót ugorva a hatodik Alice Merton Frankfurtban született, évekig Kanadában élő énekesnő a No Roots című szerzeménnyel. A There’s Nothing Holdin’ Me Back (Shawn Mendes) a 15. helyre érkezett meg.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort harmadik hete Ákos EP-je uralja, amelyen két zeneszáma, a címadó Szabadon és az Átölel hallható, előbbi négy, utóbbi három változatban. A New York-i Lady Gaga újdonsága, a The Cure a negyedik, Shawn Mendes dala a 15., G-Eazy kaliforniai rapper és Kehlani kaliforniai énekesnő felvétele, a Good Life a 37. pozícióban debütált.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: Damn

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Adel Tawil: So schön anders

Magyarország – Quimby: Micsodaország

 

Kendrick Lamar idei amerikai rekordja

Nyilvánvaló volt, hogy Kendrick Lamar albuma, a Damn az amerikai rangsor csúcsán rajtol, ahogyan az is, hogy ezt az év eddigi legjobb eredményével teszi. 603 ezer példánnyal tanyázik az élen, amelyből 353 ezer az eladás. A tízes mezőnyben további két új belépőre lelünk: John Mayer connecticuti születésű énekes hetedik stúdiólemeze, a The Search for Everything 132 ezerrel (120 ezer az eladás) a második, a Halálos iramban című mozifilm nyolcadik részének a zenéje (The Fate of the Furious: The Album) 37 ezerrel (16 ezer az eladás) a tizedik helyet szerezte meg.

A brit piacon változatlanul, nyolcadik hete Ed Sheeran harmadik stúdiólemeze, a ÷ (Divide) vezet, ezúttal 53 809 példánnyal. Az eladás tekintetében viszont megelőzi a Steps a listán az ezüstérmes pozícióban startoló ötödik stúdióalbuma, a Tears on the Dancefloor. Az ezredforduló környékén hódító, három énekesnő és két énekes alkotta angol vokálcsapat idén alakult újjá. A TOP 10-ben még három újdonság szerepel: Imelda May ír énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Life Love Flesh Blood az ötödik, a Texas skót zenekar kilencedik stúdióalbuma, a Jump on Board a hatodik, a While She Sleeps angol metálegyüttes harmadik stúdiólemeze, a You Are We a nyolcadik helyre iratkozott fel. A Maxïmo Park angol zenekar hatodik stúdióalbuma, a Risk to Exist új belépőként a 11. pozíciót foglalta el.

A németországi élmezőnyben négy újdonság található, német zenészektől. Adel Tawil második stúdiólemeze, a So schön anders az első, Alexa Feser harmadik stúdióalbuma, a Zwischen den Sekunden a harmadik, a Söhne Mannheims hatodik stúdiólemeze, a MannHeim a hatodik, Bausa első stúdióalbuma, a Dreifarbenhaus a tizedik helyen nyitott.

Nálunk rajt–cél győzelmet aratott a Quimby Micsodaország című DVD-je, amely az együttes tavaly, november 26-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott jubileumi koncertjét dokumentálja. A negyvenes mezőnyben további öt új belépőre lelünk: a P. Mobil DVD-je, az Égi zenekar – koncert a 25., a B52 együttes nagylemeze, a B52 a 26., Dallos Bogi első stúdióalbuma, az Épp most a 28., Kendrick Lamar nagylemeze (Damn) a 33., Hobo albuma, a Csokonai Vitéz Mihály műveiből összeállított A magyar gavallér a 38. pozícióban kezdett.

Puha József

2017. 05. 02. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/18. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/18. hét