Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/19. hét

Listamustra - Listamustra 2017/19. hét

Justin Bieber ismét közreműködőként tarol, két dallal is. A kanadai énekes új lendületet adott napjaink egyik világslágerének, a Despacitónak, DJ Khaled újdonságában pedig hiphopsztárok társaságában énekel.

A két Puerto Ricó-i előadó, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacito című zeneszámának remixváltozata, Justin Bieber énekével kiegészülve április 17-én debütált. A szerzemény a német listán második hete első, az amerikain öt helyet javítva a negyedik, a briten tizennyolcat ugorva szintén a negyedik, nálunk maradt a bronzérmes pozícióban. Európában hivatalosan az eredeti változat, a tengerentúlon a remix arat. DJ Khaled New Orleans-i születésű producer-rapper április 28-án megjelent I’m the One című felvételében Bieber mellett a Migos georgiai hiphoptrióból ismert Quavo, valamint a chicagói Chance the Rapper és a New Orleans-i Lil Wayne működik közre. A dal a brit rangsorban rajt–cél győzelmet aratott, a németben a hetedik helyre érkezett meg. Az Egyesült Királyságban idén ez a harmadik zeneszám, amely a lista csúcsán rajtol, Ed Sheeran Shape of You és Harry Styles Sign of the Times című slágere után.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Bruno Mars: That’s What I Like

Egyesült Királyság – DJ Khaled featuring Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne: I’m the One

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Bruno Mars meglepő diadala

Az USA-ban Kendrick Lamar kaliforniai hiphopsztár Humble című felvétele egy hét után trónfosztott lett, a bronzérmes pozícióba hátrált. Némi meglepetésre Bruno Mars került az élre a That’s What I Like című szerzeménnyel, amely három hétig a második helyen állt, három héttel ezelőtt harmadik, két hete második, egy hete harmadik volt. A hawaii énekesnek ez a hetedik amerikai listavezetője. B.o.B Nothin’ on You című zeneszámának a közreműködőjeként (2010-ben két hétig), valamint a Just the Way You Are (2010-ben négy hétig), a Grenade (2011-ben négy hétig), a Locked Out of Heaven (2012-ben és 2013-ban hat hétig), a When I Was Your Man (2013-ban egy hétig) című dalaival és ugyancsak közreműködőként Mark Ronson Uptown Funk! című világslágerével (2015-ben tizennégy hétig) uralta a mezőnyt. Kygo korábban csak egy felvétellel szerepelt a százas rangsorban, az ausztrál Conrad Sewell-lel készített Firestone-nal a 92. pozícióig jutott. A norvég producer a héten a texasi születésű Selena Gomezzel készült It Ain’t Me-vel már az élmezőnyben tanyázik, három helyet előlépve a tizedik.

Kygo időközben egy újabb szerzeménnyel rukkolt elő, a brit lista 34. pozíciójában nyitó First Time cíművel, amelyben az angol Ellie Goulding énekel. A brit negyvenes mezőnyben még egy új belépő található: a kaliforniai Katy Perry és a georgiai Migos hiphoptrió zeneszáma, a Bon Appétit a negyvenedik helyen startol.

A hazai Single (track) Top 40 rangsorban negyedik hete Ákos EP-je, a Szabadon az első, amelyen a címadó dal négy verziója és az Átölel három változata kapott helyet. A listán hat újdonságra lelünk. A New York-i Lana Del Rey és a kanadai The Weeknd felvétele, a Lust for Life a 15., a New Jersey-i Charlie Puth készülő, második stúdióalbumának előhírnöke, az Attention a 24., Freddie zeneszáma, a Csodák a 26., a manchesteri Hurts szintipopduó szerzeménye, a Beautiful Ones a 29., Bruno Mars slágere, a That’s What I Like a 36., a skót Calvin Harris, a kaliforniai Frank Ocean és a Migos dala, a Slide a 40. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink nyolcadik hete Ed Sheeran felvételét, a Shape of You-t játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: Damn

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Kontra K: Gute Nacht

Magyarország – Ossian: Az igazi szabadság

 

Az Ossian újbóli CD-dömpingje

Az amerikai piacon második hete Kendrick Lamar negyedik stúdióalbuma, a Damn a legnépszerűbb, 239 ezer példánnyal vezet, amelyből 89 ezer az eladás. A TOP 10-ben két új belépő szerepel. Az Incubus kaliforniai rockzenekar nyolcadik stúdiólemeze, az 8 című 52 ezerrel (49 ezer az eladás) a negyedik, A galaxis őrzői című film második részének albuma, a Guardians of the Galaxy Vol. 2: Awesome Mix Vol. 2 című 34 ezerrel (az összes eladás) a nyolcadik helyre iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban ugyanaz történt, mint a múlt héten. Akkor a Steps a Tears on the Dancefloor című nagylemezével az eladásban legyőzte Ed Sheeran korongját, a ÷ (Divide) címűt, mégis az utóbbi uralta a mezőnyt. Most a Damon Albarn vezette Gorillaz essexi együttes ötödik, Humanz című stúdióalbumából értékesítették a legtöbbet, 39 488 példányt, a rangsorban azonban a ÷ az első, immár kilencedik hete, ezúttal 51 205 példánnyal, Albarnék az ezüstérmes pozícióban indítanak. A következő újdonság, a leginkább a kilencvenes évek első felében és közepén hódító The Cranberries ír zenekar hetedik stúdiólemeze, a Something Else a 18. helyet foglalta el.

A német tízes mezőnyben négy új belépő található. A csúcson Kontra K német rapper hatodik stúdióalbuma, a Gute Nacht, mögötte egy másik német rapper, Ufo361 nagylemeze, az Ich bin 3 Berliner kezdett. A bronzérmes pozícióban a Gorillaz korongja (Humanz), a tizedikben Ayreon holland zenész kilencedik stúdióalbuma, a The Source debütált. A galaxis őrzői című film második részének zenéje harmincöt helyet javítva a hatodik.

Nálunk az Ossian 22. stúdiólemeze, Az igazi szabadság rajt–cél győzelmet aratott. A listát – ahogyan az együttes legutóbbi stúdióalbumának kiadásakor, tavaly áprilisban is – elárasztották Paksi Endréék korábbi kiadványai, a negyvenes mezőnyben további tizenhétre lelünk. A tűz jegyében (2013) a 12., a 25 éves jubileumi koncert (2011) a 15., a Fémzene (1999) a 19., az Egyszer az életben (2009) a 21., a Fényárban és félhomályban (2016) a 22., a Titkos ünnep (2001) a 23., az Árnyékból a fénybe (2002) a 24., A szabadság fantomja (2005) a 26., a Gyújtópontban (2000) a 27., a Hangerőmű (2003) a 28., a Best of 1998–2008 (2009) a 29., a Létünk a bizonyíték (2006) a 30., az Örök tűz (2007) a 31., az Az lesz a győztes (2011) a 35., a Küldetés (2008) a 36., a Koncert (1998) a 37. pozícióba tért vissza. A rockzenekar 30 év legszebb balladái című tavalyi gyűjteménye két helyet rontva a 18. pozícióban szerepel. A rangsorban az Ossian nagylemeze mellett még egy újdonság található, Sheryl Crow Missouri államban született énekesnő tizedik stúdióalbuma, a Be Myself a 33. helyre érkezett meg.

Puha József

2017. 05. 09. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/19. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/19. hét