Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/25. hét

Listamustra - Listamustra 2017/25. hét

Justin Bieber újra közreműködőként tarol, három dallal is a slágerlisták élén, élvonalában tanyázik. 2017 legfelkapottabb közreműködős előadója azonban nem a kanadai sztár, hanem egy georgiai születésű huszonhat éves rapper, Quavo. Idén már tizenegy olyan zeneszám jelent meg, amelyben társszerzőként és társelőadóként működik közre.

A két Puerto Ricó-i előadó, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacitójának Justin Bieberrel készített remixe változatlanul a világ legnagyobb slágere, az amerikai rangsort ötödik, a britet hatodik, a németet nyolcadik hete vezeti, a miénkben hatodik hete második. DJ Khaled New Orleans-i születésű producer-rapper májusban az amerikai és a brit listán is rajt–cél győzelmet aratott az I’m the One című szerzeménnyel, amelyben szintén szerepel Bieber, három rapper: Quavo, a chicagói Chance the Rapper és a New Orleans-i Lil Wayne társaságában. A felvétel mindkét rangsort egy-egy hétig uralta, a héten az amerikaiban a harmadik, a britben a hetedik helyen található. A héten érkezett meg az európai listákra, a britben az ötödik, a németben a bronzérmes pozícióba David Guetta francia producer újdonsága, a 2U, amelyben ugyancsak Justin Bieber énekel.

Quavo a Migos tagja. A georgiai hiphoptrió eddigi legsikeresebb dala, a Lil Uzi Vert philadelphiai rapperrel készült Bad and Boujee az év elején három hétig volt első az USA-ban. Quavo jelenleg a fent említett I’m the One mellett a One Direction fiúcsapatból ismert angol Liam Payne-nel hódít, a Strip That Down című zeneszámuk a brit rangsorban két hétig volt harmadik, második hete a negyedik helyen szerepel. Az amerikai listán második hete tizedik Post Malone New York-i születésű rapper szerzeménye, a Congratulations, amelyet szintén Quavóval készített. Quavo legújabb közreműködős felvétele a június 1-jén kiadott Know No Better, amely a Major Lazer újdonsága, az amerikai elektrozenei trió Travis Scott houstoni születésű rapperrel, a Fifth Harmony miami lánycsapatból kivált Camila Cabellóval és Quavóval alkotta meg. A dalt a brit rangsorban második hete jegyzik, tizenhárom pozíciót ugorva a 35. helyen található. Az amerikai listán a héten a 87. pozícióban debütált.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

James Arthur nem adja fel

A brit The X Factor kilencedik, 2012-es sorozatának győztese, az angol James Arthur a brit rangsort tavaly októberben három hétig vezető Say You Won’t Let Go című slágerével Európában már kiszorult az élvonalból. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján hetek óta próbál betörni vele a TOP 10-be, most ismét a 11. helyen szerepel. Nem valószínű, hogy ez sikerülni fog neki, hiszen már 33. hete tanyázik a mezőnyben.

Az Egyesült Királyságban a 26. pozícióban indít az angol Sigala újdonsága, a Came Here for Love, amelyben az ugyancsak angol Ella Eyre énekel. A producer eddigi legsikeresebb zeneszáma, az Easy Love 2015 szeptemberében egy hétig uralta a brit rangsort.

Németországban megfelezte helyezését, s a nyolcadik French Montana marokkói születésű, New Yorkban élő rapper a Mississippi állambeli Rae Sremmurd hiphopduóból ismert Swae Lee-vel készült Unforgettable című szerzeménye. A 21. pozícióból a kilencedikbe ugrott Jonas Blue essexi producer William Singe ausztrál énekessel készített Mama című felvétele.

A magyar Single (track) Top 40 listán továbbra is, tizedik hete Ákos az első a Szabadon című EP-vel, amelyen a címadó Szabadon és az Átölel hallható, különböző változatokban. A rangsorban két új belépő található: a június 26-án a Papp László Budapest Sportarénában koncertező Foo Fighters seattle-i rockzenekar dala, a Run a tizedik, a Fifth Harmony floridai lánykvartett és Gucci Mane alabamai születésű rapper zeneszáma, a Down a 22. helyen nyitott. A rádióállomásaink 14. hete az angol Ed Sheeran világslágerét, a Shape of You-t sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Halsey: Hopeless Fountain Kingdom

Egyesült Királyság – London Grammar: Truth Is a Beautiful Thing

Németország – Bushido: Black Friday

Magyarország – Paddy and the Rats: Riot City Outlaws

 

Újdonságok a listák élén

Halseyt mifelénk leginkább a The Chainsmokers duó tavalyi Closere kapcsán ismerhetjük, amelyben ő is énekel. A világsláger az amerikai rangsort tizenkét, a britet négy hétig vezette, a németben az ezüstérmes pozícióig jutott. A washingtoni énekesnő második, Hopeless Fountain Kingdom című stúdióalbuma az amerikai lista csúcsán landolt, 106 ezer példánnyal, ebből 76 ezer az eladás. Halsey első stúdiólemeze, a 2015 augusztusában megjelent Badlands jobban startolt, 115 ezer példánnyal, amelyből 97 ezer volt az eladás, de akkor az csak a második hely megszerzésére volt elég. Az élvonalban további két új belépőre lelünk: Luke Combs észak-karolinai születésű nashville-i countryénekes első stúdióalbuma, a This One’s for You 43 ezerrel (35 ezer az eladás) az ötödik, az All Time Low baltimore-i együttes hetedik stúdiólemeze, a Last Young Renegade 33 ezerrel (30 ezer az eladás) a kilencedik pozícióba iratkozott fel. A Pink Floyd-vezér Roger Waters ötödik szólóalbuma, az Is This the Life We Really Want? a 11., az alt-J leedsi trió harmadik stúdiólemeze, a Relaxer a 14. helyen kezdett. Az ír U2 jelenleg az USA-ban és Kanadában turnézik a harminc évvel ezelőtt, 1987 márciusában kiadott The Joshua Tree című albumával (The Joshua Tree Tour 2017), amelynek új változata a 127. pozícióból a 16. helyre ugrott.

A brit tízes mezőny felét újdonságok adják. Az élen a London Grammar nottinghami trió rajtol a Truth Is a Beautiful Thing című második stúdiólemezével, 43 403 példánnyal, ebből 40 623 az eladás. A nyolcvanegy éves Glen Campbell arkansasi születésű zenész 64. stúdióalbuma, az Adiós (amely elmondása szerint az utolsó lesz pályafutásában) a harmadik, a Fleetwood Mac londoni zenekar két zenésze, Lindsey Buckingham és Christine McVie nagylemeze az ötödik, a kaliforniai Katy Perry ötödik stúdióalbuma, a Witness a hatodik, az idén márciusban elhunyt amerikai legenda, Chuck Berry utolsó stúdiólemeze, a Chuck a kilencedik pozíciót foglalta el.

A német TOP 10-ben még több, hét új belépő szerepel. Bushido német rapper albuma, a Black Friday a csúcsra, egy másik német rapper, Spongebozz nagylemeze, a Started from the Bottom / KrabbenKoke Tape a második, a Sing meinen Song – Das Tauschkonzert, Volume 4 című válogatás a negyedik, a Rise Against chicagói együttes nyolcadik stúdióalbuma, a Wolves az ötödik, egy következő német rapper, Sierra Kidd nagylemeze, a Rest in Peace a nyolcadik, a London Grammar korongja (Truth Is a Beautiful Thing) a kilencedik, Katy Perryé (Witness) a tizedik helyre érkezett meg.

Idehaza a Miskolcról indult, ír kocsmazenét játszó Paddy and the Rats ötödik stúdióalbuma, a Riot City Outlaws aratott rajt–cél győzelmet. Roger Waters nagylemeze (Is This the Life We Really Want?) a 13. pozícióban debütált. A negyvenes mezőnyben további két, komolyzenei újdonság található: a tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester A Tribute című dupla albuma a 20., Bartók Béla dupla lemeze, a The Pianist a 33. helyen indít.

Puha József

2017. 06. 20. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/25. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/25. hét