Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknak

Listamustra - Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknak

A március 10-én kiadott brit dallistán olyannal szembesültünk, amivel korábban soha: az első húszas mezőnyben tizenhat zeneszám szerepelt egy előadótól, Ed Sheerantől, közülük kilenc az élmezőnyben tanyázott. Ez óriási hírértékkel bírt, napokig mindenhol erről lehetett olvasni, hallani. A rangsort összeállító Official Charts Company berkeiben viszont nem örültek Sheeran dömpingjének. Át is írták miatta a szabályokat.

Ed Sheeran harmadik stúdiólemeze, a ÷ (Divide) március 3-án került forgalomba. Az alapváltozatán tizenkét szerzemény található, a Deluxe verziója további néggyel egészül ki. Ez a tizenhat felvétel szerepelt a brit lista húszas mezőnyében. Már korábban is előfordult, hogy egy-egy album megjelenése után a streamelés (internetes zenehallgatás) hatására a korong dalai ellepték a brit rangsort, de a pohár Sheerannél telt be az Official Charts Companynál. Július 1-jén két fontos változás lépett életbe. Mostantól egy szereplő legfeljebb három zeneszámmal képviselheti magát a százas mezőnyben. A másik intézkedés a streamelés alapján kiszámított helyezés megreformálása. Eddig ezer stream ért egy fizikai értelemben vett eladást, függetlenül a kiadás időpontjától. Július 1-től a régebbi felvételeknek fokozatosan többet és többet kell teljesíteniük a listára való felkerüléshez. Ezzel azt szeretnék megakadályozni, hogy egy-egy sláger hosszú hónapokon át a mezőnyben tartózkodjon.

Listamustra - Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknak

Az intézkedés legnagyobb vesztese éppen Ed Sheeran. A múlt héten nyolc szerzeménnyel volt jelen a rangsorban: a Shape of You-val a 11., a Galway Girllel a 25., a Castle on the Hill-lel a 30., a Perfecttel az 50., a What Do I Know?-val az 57., a Thinking Out Louddal a 83., a Happierrel a 88., a New Mannel a 99. helyen tanyázott. A héten már csak a három legjobban teljesítő maradhatott a listán: a Shape of You a 23., a Galway Girl a 34., a Castle on the Hill a 44. pozícióban található. Az angol énekest vigasztalhatja az a tény, hogy a ÷ továbbra is a brit zenepiac legnépszerűbb nagylemeze, megszakításokkal 13. hete vezet. Igaz, a héten 27 263 példány is elég volt az első hely megszerzéséhez, ebből 17 865 az eladás.

Puha József

2017. 07. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknak cikk képei
Listamustra - Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknakListamustra - Megálljt parancsoltak a legnagyobb sztároknak